ΕΡΤ1 - Από τις Έξι

01/02/2022
Οι κοκορομαχίες ενός δικομματισμού του παρελθόντος απαξιώνουν τον κοινοβουλευτισμό και την αξιοπιστία του
  • Για τις επιθέσεις στις οικίες των Δ. Καμπουράκη (δημοσιογράφος) και Β. Ντούμα (πρ. Ειδικών Φρουρών):

Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού της δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του τύπου, στρέφεται πρωτίστως εναντίον της Δημοκρατίας. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο πρέπει όλοι μας, ενιαία και συντεταγμένα, να σταθούμε απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα και περιστατικά. Και φυσικά, δεν φτάνει μόνο η ρητορική και φραστική καταδίκη, αλλά απαιτούνται άμεσες ενέργειες έτσι ώστε να συλληφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη. Έτσι, θα αποδείξουμε στην πράξη ότι η δημοκρατία είναι πάντα ισχυρότερη και πάντα κερδίζει. Και αυτό μας αφορά όλους, τον καθένα από το δικό του μετερίζι.

  • Για την χθεσινή διακοπή της συνεδρίασης στην Βουλή και τη συζήτηση για την πρόταση μομφής:

Είναι βαθιά προβληματικό το γεγονός ότι για πολλοστή ημέρα εξακολουθούμε να συζητάμε για τα παράπλευρα, και όχι για τα πολύ κρίσιμα ζητήματα, μέσα σε μια πολυσύνδετη κρίση που βιώνει η χώρα μας και η ελληνική κοινωνία. Είναι προφανές ότι φαινόμενα ευτελισμού των θεσμών και τοξικότητας δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων, για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, ουσιαστικά, υπεύθυνα, με επιχειρήματα, με τεκμηρίωση, με προτάσεις, έτσι όπως επιλέγουμε τουλάχιστον να κάνουμε εμείς ως Κίνημα Αλλαγής. Αποδεικνύεται όμως στην πράξη, ότι κάποιοι δεν θέλουν να συζητήσουν για όλα αυτά. Παρακολουθήσαμε στη Βουλή, μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι τα κάνει όλα τέλεια, και από την άλλη, μια συζήτηση που αφορούσε το τι κάνει ο Φουρθιώτης, ποιοι έχουν σχέση με στελέχη της Αττικής Οδού, συναγωνισμούς νεκρών και τραμπουκισμούς. Μια κοκορομαχία ενός δικομματισμού του παρελθόντος.

Να σας πω, όμως, τι δεν είδαμε, τόσο όλοι εμείς όσο και οι Έλληνες πολίτες. Όλοι εκείνοι που ταλαιπωρήθηκαν επί ώρες στην Αττική Οδό δεν άκουσαν απολύτως τίποτα για το τι έφταιξε μέσα στην κακοκαιρία και κατέρρευσε ο κρατικός μηχανισμός. Ποιες ήταν οι αιτίες του προβλήματος και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές λύσεις από εδώ και στο εξής. ‘Η τι θα πρέπει να αλλάξει στην πολιτική προστασία, το πότε και το αν θα πάρει αρμοδιότητες το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, πώς θα αλλάξουν οι δομές και η στελέχωση της. Και ο συμπολίτης μας που παρακολούθησε την συζήτηση στο Κοινοβούλιο δεν άκουσε τίποτα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση που θα παραμείνει, την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά που πλήττουν ευθέως την τσέπη του, αλλά και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δεν άκουσαν τίποτα απολύτως για την πανδημία, όταν η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε νεκρούς κατά αναλογία πληθυσμού και κρουσμάτων, που αποδεικνύει ότι επί έναν χρόνο δεν έχει στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ότι υπάρχει αναντιστοιχία σε ένα ΕΣΥ δύο ταχυτήτων, μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας και επαρχίας, με τα ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ στην επαρχία να είναι πάρα πολύ υψηλά. Και δεν συζητάει κανείς για αυτά σήμερα, γιατί απλά με κυνισμό θεωρούμε ότι είναι λογικό να πεθαίνουν 100 συμπολίτες μας κάθε ημέρα. Και δεν συζητάει κανείς για την λειτουργία του δήθεν επιτελικού κράτους. Για το πως αυτό δημιουργεί απλά δομές εξάρτησης με όλα τα επίπεδα του πρώτου και του δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης, για να ελέγχουν κάποιοι με όρους επιχειρηματικούς και όχι πολιτικούς το πώς και που θα κατευθύνονται ακόμα και οι Ευρωπαϊκοί πόροι.

Όταν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν κάνουν σοφότερους τους πολίτες, τότε απαξιώνεται ο ίδιος ο κοινοβουλευτισμός και η αξιοπιστία του. Και μαζί με αυτό, δυστυχώς, και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική και, τελικά, είμαστε όλοι υπόλογοι. Αυτό εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε και πιστεύω πραγματικά ότι με την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, αυτό μπορεί να γίνει πράξη.

  • Για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού αναφορικά με την υπόθεση Novartis:

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός μετατράπηκε σε κομματάρχης. Μπορεί να κατανοούμε την κομματική πίεση που υφίσταται, όμως είναι θεσμική απρέπεια ο κομματικός διαχωρισμός των θυμάτων μιας σκευωρίας που πλήττει πρωτίστως την δημοκρατία και τους θεσμούς. Και αυτό φανερώνει ακριβώς την προβληματική αντίληψη τους για τους θεσμούς και κυρίως για την δικαιοσύνη, αυτόν τον κρίσιμο πυλώνα του πολιτεύματος μας. Γιατί πρόκειται για μια αντίληψη κομματική, για ασέβεια και απρέπεια.

  • Για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις:

Όσον αφορά την ακρίβεια, ένα ζήτημα αφορά την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και την προβληματική επιλογή με βάση την οποία η απολιγνιτοποίηση και η μετάβαση στην μετά τον λιγνίτη εποχή, επιχειρήθηκε με όρους απόλυτης εξάρτησης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Όπου οι αυξήσεις στο κόστος του, ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την επιλογή της αυτή και να στραφεί ξανά στο άνοιγμα των λιγνιτικών μονάδων. Όλα αυτά, σε αντίθεση με αυτά που πρέπει να κάνουμε, που αφορούν μεταρρυθμίσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σοβαρά δίκτυα διανομής, χώρους αποθήκευσης, μείωση των ρύπων του λιγνίτη στο μεταβατικό αυτό στάδιο. Δυστυχώς, όλα αυτά (που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση) καταλήγουν εις βάρος της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης.

Όσον αφορά το τι θα έπρεπε να κάνουμε εμείς για την ακρίβεια, αυτό θα ήταν πρώτον να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Όταν ο πληθωρισμός φτάνει στο 5,1%, δεν μπορείς να αυξάνεις τον κατώτατο μισθό κατά 2% και να λες ότι θα το ξανά κάνεις τον Μάιο, όταν θα έχει μετακυληθεί όλο το βάρος των ανατιμήσεων των βασικών αγαθών στα νοικοκυριά και στους ασθενέστερους. Εμείς μιλάμε για γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, και να περάσει επιτέλους ο καθορισμός του στις συλλογικές συμβάσεις και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Ακόμα, μείωση του Φ.Π.Α. στα βασικά αγαθά και στα τρόφιμα, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά έτσι ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση σιωπά.