Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

07/02/2024

1.Τι σηματοδοτεί η κοινή σας παρουσία σε εκδήλωση με τον κ. Τεμπονέρα και την κυρία Αχτσιόγλου;

Δεν εκλαμβάνω την εκδήλωση αυτή ως τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που πραγματικά είναι: Μία εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα μίας εφημερίδας στην οποία προσκλήθηκαν πολιτικοί από διαφορετικά κόμματα, ώστε να εκθέσουν τις απόψεις των κομμάτων που ανήκουν. Η φαρσοκωμωδία των αυθαίρετων ερμηνειών που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας, προσωπικά δεν με αφορά. Είμαι αταλάντευτα στρατευμένος στην προσπάθεια της παράταξης να ανακτήσει τους χαμένους της συσχετισμούς και την κυβερνητική της προοπτική. Και το αποδεικνύω καθημερινά. Στην πράξη. Δεν σταμάτησα να το κάνω ποτέ. Δεν θα σταματήσω να το κάνω και τώρα, επειδή κάποιοι επαγγελματίες δημοσιολογούντες επιστρατεύουν τις πένες τους στην υπηρεσία της κυβέρνησης, υπό τον φόβο του ΠΑΣΟΚ, του Προέδρου και των στελεχών του. Προσέρχομαι στην εκδήλωση αυτή με την αυτοπεποίθηση των ιδεών της σοσιαλδημοκρατίας και την περηφάνεια και ευθύνη που νιώθω ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

2.Γιατί νιώσατε την ανάγκη να δηλώσετε πως είναι αστεία τα σενάρια περί αμφισβήτησης του κ. Ανδρουλάκη; Έχετε την αίσθηση ότι κάποιοι το εξέλαβαν ως τέτοια κίνηση;

Απάντησα επί αυτού του ερωτήματος, γιατί επί αυτού ερωτήθηκα. Και απάντησα ότι τα σενάρια είναι αστεία, γιατί, πολύ απλά, είναι. Διαπίστωσα μία έκδηλη αγωνία κάποιων να καταστρώσουν δήθεν σενάρια περί αμφισβητήσεων, περί προσωπικών στρατηγικών, περί κρυφής ατζέντας. Εγώ τοποθετούμαι πάντα δημόσια, πάντα υπό το «φως του ήλιου», με τα μικρόφωνα ανοιχτά, και ποτέ υπόγεια ή με άλλου είδους διαδρομές. Και πάντα υπό το πρίσμα της κεντρικής κομματικής στρατηγικής, στα εύκολα και στα δύσκολα. Αυτό θα κάνω και την ερχόμενη Τρίτη.

3.Τελικά πώς απαντάτε στο ερώτημα «απέναντι στην κυριαρχία του Μητσοτάκη, ποιος;» που είναι ο τίτλος της εκδήλωσης;

Μα θέλει και ερώτημα; Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαμορφώσει συσχετισμούς πλειοψηφικούς και μία τεκμηριωμένη και ρεαλιστική αντιπρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Έχω μία άποψη καθαρή. Ότι όλα μας τα στελέχη, σε όλη την Ελλάδα, από τις λαϊκές αγορές και τα καφενεία, μέχρι τη Βουλή, τα μέσα ενημέρωσης και οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση ή παρουσία, θα πρέπει να βγαίνουν μπροστά χωρίς φοβικότητα και να διατυπώνουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε ανάγκη αυτή την πανστρατιά εξωστρέφειας, να εξηγήσουμε με κάθε ευκαιρία τη στρατηγική μας, τις προτάσεις μας, το πρόγραμμα μας. Να μην χαρίσουμε καμία συζήτηση σε κανέναν άλλο. Μπροστά και δυναμικά.

4.Ποιο ποσοστό θα θεωρηθεί επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές; Δεν είναι από μόνη της επιτυχία η δεύτερη θέση ή είναι και θέμα ποσοστών;

Ο στόχος των Ευρωεκλογών είναι βαθιά πολιτικός. Το ΠΑΣΟΚ, πρέπει στις Ευρωεκλογές να κάνει το πολιτικό άλμα. Αυτό μεταφράζεται πολύ απλά, σε έναν συσχετισμό δυνάμεων που θα αποπνέει με σαφήνεια το μήνυμα ότι δεν συγκρινόμαστε απλώς με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ποιος είναι ο καλύτερος μεταξύ αυτών. Αλλά πλέον ζυγιζόμαστε με αυτά που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τη χώρα, με σκοπό να πείσουμε προοπτικά ότι μπορούμε να το κάνουμε, όχι μόνο καλύτερα με όρους μικροδιαχείρισης, αλλά κυρίως με διαφορετικό πρόσημο και προτεραιότητες. Είμαι βέβαιος ότι οι ευρωεκλογές θα σφραγίσουν τη συνεχόμενη ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ και οι πολίτες θα ανταμείψουν την δομική, προγραμματική και υπεύθυνη αντιπολίτευση που ασκούμε απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

5.Συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ευρύτερες συνεργασίες στην κεντροαριστερά και με ποιο τρόπο; Στα πρότυπα που έγινε για παράδειγμα η δημιουργία του ΚΙΝΑΛ το 2017;

Σε μία δημοκρατία αυτό που καθορίζει κυρίαρχα την πορεία των πολιτικών πραγμάτων είναι η κάλπη, η οποία έχει τη δική της δυναμική και τα δικά της μηνύματα προς όλους. Αυτή τη στιγμή, ο ορίζοντας της παράταξης δείχνει Ευρωεκλογές και μόνο. Άρα αυτονόητα δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση περί προϋποθέσεων και ευρύτερων συνεργασιών. Εξάλλου, αποτελεί πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ ότι οποιαδήποτε σχετική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει πίσω από κλειστές πόρτες ή με όρους συγκολλήσεων κορυφής. Οφείλει να αφορά τη βάση της κοινωνίας, με όρους προγραμματικούς και αξιακούς. Και φυσικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει δηλώσει ότι μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, συνεπώς δεν χρειάζεται από τώρα να προκαταλάβουμε την οποιαδήποτε μέθοδο ή παράδειγμα.

6.Σε ένα προοδευτικό κόμμα όπως είναι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που δεν ψηφίζουν το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;

Από την πρώτη στιγμή έχω δηλώσει απερίφραστα ότι θα ψηφίσω ΝΑΙ στην διάταξη που αφορά στην ισότητα στο γάμο. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα οποιασδήποτε σκέψεις ή προβληματισμούς, εξάλλου σε ένα κόμμα δημοκρατικό και προοδευτικό συζητάμε και επιδιώκουμε την τελική πολιτική μας σύγκλιση. Σε αυτή την εξίσωση, οφείλουμε, βέβαια, να συνυπολογίσουμε την πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ. Ας μην ξεχνάμε ότι στο ιστορικό του τρίπτυχο «εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» υπάρχει και η «κοινωνική απελευθέρωση», και οι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ στο οικογενειακό δίκαιο, τη γυναικεία αυτοδιάθεση και την ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης, έκαναν πράξη αυτήν την ταυτοτική μας αρχή. Για αυτή την κληρονομιά είμαστε περήφανοι, όταν η ΝΔ ήταν στην «λάθος πλευρά της ιστορίας». Θεωρώ πως αυτή θα συντελέσει και στον μέγιστο δυνατό τελικό βαθμό σύγκλισης.