«Το πραγματικό ερώτημα είναι, γιατί φτάσαμε να είναι αναγκαίο το lockdown»
Lockdown
Αυτή τη στιγμή το πρώτο πράγμα που έχουμε απέναντι μας είναι η πανδημία του κορωνόιου. Πέρα από οποιαδήποτε πολιτική κριτική, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι, είναι ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα, και κατά συνέπεια είναι αναγκαία η εφαρμογή των μέτρων που εισηγείται η επιστημονική επιτροπή. Το ερώτημα, όμως, δεν είναι αν ήταν αναγκαίο να γίνει τώρα ένα lockdown, αλλά γιατί φτάσαμε στο σημείο να κριθεί αναγκαία η επιβολή ενός νέου lockdown.
Το καλοκαίρι έγινε μια μεγάλη κουβέντα και κριτική για την εικόνα χαλάρωσης. Με πρωταγωνίστρια σε αυτήν, την ίδια την κυβέρνηση, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να δίνουν λάθος μηνύματα. Με εγκαίνια σε πλατείες, το χαλαρό άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού χωρίς τα σωστά μέτρα, οι ανύπαρκτοι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, οι υπερβολικές πληρότητες σε πλοία και αεροπλάνα, ακόμα και τα ελλιπή οικονομικά μέτρα που οδήγησαν πολλές φορές τους επαγγελματίες στην οριακή εφαρμογή των μέτρων για να διασωθούν οικονομικά.
Η πορεία της πανδημίας
Η διαφορά μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως εμείς ξεκινήσαμε το καλοκαίρι χωρίς ενεργές εστίες διασποράς της νόσου και έχοντας σχεδόν εκμηδενίσει τα κρούσματα. Αυτό μας έδινε πολύ μεγάλο χρονικό περιθώριο και άνεση ώστε να προετοιμαστούμε και να παρθούν μέτρα πρόληψης, καθώς γνωρίζαμε ότι το φθινόπωρο θα ερχόταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Τα βασικά σημεία στα οποία δεν υπήρξε σωστός σχεδιασμός είναι:
Αρχικά ως προς το σχεδιασμό των τεστ. Τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας δεν συγκροτήθηκαν εγκαίρως, ειδικά για ευπαθείς ομάδες και ταυτόχρονα, δειγματοληπτικά, για να αξιολογείται επιδημιολογικά και το ιικό φορτίο σε κάθε περιοχή. Δεν έγινε καμία διατίμηση του κόστους των τεστ ή και κάλυψη τους από τον ΕΟΠΥΥ, που θα διευκόλυνε στην καλύτερη ιχνηλάτηση του ιού. Δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο για τεστ στο υγειονομικό προσωπικό με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή και ειδικά στη Θες/νίκη να υπάρχει μεγάλος αριθμός υγειονομικών που είναι είτε θετικοί στον κορωνοιό, είτε είναι σε καραντίνα. Και φυσικά, δεν ενσωματώθηκαν περιφερειακά και ιδιωτικά εργαστήρια στον κεντρικό σχεδιασμό για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διενέργεια των τεστ.
Οι νέες ΜΕΘ. Εδώ είδαμε την κυβέρνηση απλά βαπτίζει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ήταν για άλλες χρήσεις, ως μονάδες covid-19. Εκτός από τη δωρεά της Βουλής και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», δεν υπήρξε επί της ουσίας καμία άλλη καινούργια μονάδα. Ακόμα και αυτές του νοσοκομείου «Σωτηρία» που είναι δωρεά της Βουλής υπολειτουργούν γιατί δεν υπάρχει το απαιτούμενο στελεχιακό υγειονομικό προσωπικό. Ανακοίνωσαν τώρα νέες προσλήψεις τη στιγμή που ο χρόνος ήταν αρκετός ώστε να έχουν γίνει πριν τρεις ή τέσσερεις μήνες.
Σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Με τα παιδιά να είναι οι κατ’ εξοχήν ασυμπτωματικοί ασθενείς, δεν γίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη να υπάρχουν μέχρι 15 μαθητές σε κάθε τάξη. Θα μπορούσαν να βρεθούν χώροι από τους δήμους αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσε ακόμα να μειωθεί η ύλη για να γίνουν μικρότερα τμήματα. Και στις μεταφορές δεν γίνεται να υπάρχουν 230 οχήματα τα οποία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών. Αυτό δείχνει ανικανότητα και αδυναμία σχεδιασμού, εφαρμογής και υλοποίησης.
Αντιπολίτευση
Μία υπεύθυνη αντιπολίτευση μπορεί να συνεργαστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εφόσον έχουν αντίστοιχο πλαίσιο προτάσεων Όπως μπορεί να συνεργαστεί και με την κυβέρνηση, γιατί αυτό που θέλουμε όλοι μας είναι το καλό των πολιτών και των ανθρώπων που εκπροσωπούμε. Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες πρέπει όλοι μας να συνεργαστούμε, ειδικά στα μεγάλα θέματα, όπως η πανδημία, τα εθνικά θέματα, αλλά και σε διάφορα άλλα που εμείς έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι κομματικό ή μικροκομματικό, αλλά μας αφορά όλους.
Θεωρώ ανεύθυνη την μη αντιπολίτευση. Ο ελληνικός λαός στις εκλογές μας έδωσε εντολές. Η εντολή που έδωσε σε εμάς είναι να μπορέσουμε να τους εκπροσωπήσουμε με μία σοβαρή, υπεύθυνη αντιπολίτευση με προτάσεις και αντιπροτάσεις. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο και καταθέτει ολοκληρωμένα σχέδια προτάσεων για την οικονομία και τις κοινωνικές προεκτάσεις της κρίσης. Για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα, άμεσα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία με το ενδιάμεσο μας πρόγραμμα που παρουσιάσαμε τον Μάιο, για την αναγέννηση του ΕΣΥ με την πρόταση μας τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς και ένα συνολικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Όλα αυτά αποτελούν ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων προτάσεων, τεκμηριωμένων, ρεαλιστικών και απόλυτα κοστολογημένων. Μόνο μέσα στην καραντίνα είχαμε καταθέσει 150 παρεμβάσεις στη Βουλή. Η προσπάθεια μας είναι όπου διαφωνούμε να έχουμε τις δικές μας αντιπροτάσεις. Γιατί έτσι μόνο γίνεται γόνιμη και χρήσιμη αντιπολίτευση και αυτός θέλουμε να είναι ο ρόλος μας.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΠολιτική απορρήτου