Χαιρετισμός στο 33ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ

10/12/2021

Φίλες και Φίλοι,

Χαίρομαι πραγματικά που είμαστε σήμερα μαζί.

Είναι τιμή μου να απευθύνω χαιρετισμό εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, στο Συνέδριο μιας μεγάλης και ιστορικής Ομοσπονδίας. Που οι αγώνες της, αλλά και η υπευθυνότητα της, καθόρισαν θετικά τις εξελίξεις στο Ελληνικό Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Είμαι εδώ όμως και για να σας καταθέσω τις δικές μας προτάσεις και δεσμεύσεις. Με καθαρές κουβέντες τόσο για τον κόσμο της εργασίας, όσο και για το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και τον ρόλο του στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Όπως μας έμαθε η Φώφη Γεννηματά, μένοντας πάντα πιστοί στην πολιτική παρακαταθήκη της, σταθεροί στο δρόμο της ενότητας και της προοδευτικής κατεύθυνσης που χάραξε και πορεύθηκε στον πολιτικό μας χώρο.

Πιο δυνατοί και αισιόδοξοι, μετά την παρουσία και την συμμετοχή 270.000 προοδευτικών πολιτών στις πρόσφατες διαδικασίες μας.

 

Φίλες και Φίλοι,

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι σε ένα κόσμο που αλλάζει, αλλά και δοκιμάζεται από πολλές νέες προκλήσεις, η Ελλάδα έχει τις δυνάμεις για να τα καταφέρει.

Μπορούμε. Μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο στην χώρα, να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και πολλές ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας. Νέο πλούτο που η δίκαιη διανομή του, θα οδηγήσει στην μείωση των ανισοτήτων και στην αποκατάσταση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να ζούμε με αξιοπρέπεια και να δημιουργούμε στον τόπο μας.

Όμως αυτό απαιτεί την κατάλληλη πολιτική στρατηγική, από εκείνους που έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Δυστυχώς με την Κυβέρνηση της ΝΔ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Όλα για τους μεγάλους και ισχυρούς. Με επιλογές βαθιά συντηρητικές που θίγουν τους μη προνομιούχους Έλληνες.

Το βλέπουμε κάθε μέρα αυτό. Το βλέπουμε στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης, που αγνοεί επιδεικτικά την εγχώρια παραγωγή, την μικρομεσαία επιχείρηση, τον αγρότη, τον νέο άνθρωπο.

Το βλέπουμε στην λειτουργία του δήθεν «επιτελικού κράτους», που από την μια αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πανδημία και να προστατεύσει τους πολίτες από τις φυσικές καταστροφές, αλλά γνωρίζει πολύ καλά το πώς να προωθεί την πλήρη κομματικοποίηση του κράτους.

Ο τόπος μας χρειάζεται στρατηγική για μια ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ. Με βάση το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο που η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Που στηρίζεται στη συνεργασία και στην συνέργεια, όλων των ζωντανών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας πάνω σε σύγχρονους κοινούς στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής επανάστασης. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

 

Φίλες και Φίλοι,

Η Ομοσπονδία σας είχε και έχει ενεργό ρόλο στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα. Ένα σύστημα που δοκιμάστηκε έντονα στην περίοδο της κρίσης, με δυσάρεστες εξελίξεις για το Δημόσιο, το Ασφαλιστικό Σύστημα, τους μικρομετόχους και φυσικά τους ίδιους του εργαζόμενους.

Θέλω εδώ να κάνω 2 σημαντικές επισημάνσεις.

  • Η πρώτη: Είναι αναγκαία σήμερα η εξυγίανση του Τραπεζικού συστήματος από τα κόκκινα δάνεια. Πως θα γίνει όμως αυτή; Η Κυβέρνηση ευνοεί την μεταφορά των δανείων στα funds. Με ένα Νόμο που ουσιαστικά απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας, οδηγώντας τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες σε αδιέξοδο.
  • Η δική μας πρόταση ήταν και είναι σαφής. Να περιέλθουν τα «κόκκινα δάνεια» – ιδιαίτερα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών – στην διαχείριση ειδικού πιστωτικού Ιδρύματος (Bad Bank), που θα δημιουργηθεί με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, με σκοπό μια συγκροτημένη πολιτική αναδιάρθρωσης και επιβίωσης των επιχειρήσεων.
  • Έχουμε προτείνει για τα στεγαστικά δάνεια, τον χωρισμό της οφειλής σε ενήμερη και παγωμένη. Η αποπληρωμή της ενήμερης οφειλής να συνεπάγεται αυτόματη διαγραφή της παγωμένης.
  • Φυσικά με προστασία της Α’ κατοικίας για τους μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες που έπληξε η κρίση.
  • Η δεύτερη: Είναι ώρα το Τραπεζικό Σύστημα να επιτελέσει τον ουσιαστικό του ρόλοτην χρηματοδότηση της Οικονομίας, των επιχειρήσεων, της αγροτικής παραγωγής.

Οι Τράπεζες ενισχύονται με πολύ ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ. Πως αξιοποιεί όμως αυτή την δυνατότητα; Πώς αξιοποίησαν τις εγγυήσεις του δημόσιου για δάνεια σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία;

Απαντώ: Με απαράδεκτο τρόπο, με μια αντίληψη εξυπηρέτησης μόνο των «μεγάλων» αυτών που τελικά είχαν την μικρότερη ανάγκη. Έμειναν έξω οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα χρήματα που πηγαίνουν στους «καλούς πελάτες», ουσιαστικά μετατράπηκαν σε καταθέσεις.

Είναι ώρα να αλλάξει αυτό. Να χρηματοδοτηθεί η εγχώρια παραγωγή και οι αγρότες, να δοθούν περισσότερα στεγαστικά δάνεια σε νέα ζευγάρια για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Όπως και να σταματήσει το συνεχές κλείσιμο των καταστημάτων που έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει η πρόσβαση των επαγγελματιών σε περιοχές της περιφέρειας, αλλά και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Και βέβαια να τονίσω ότι επιμένουμε στην ριζική αλλαγή του Νόμου για τις Διοικήσεις των Τραπεζών. Είναι αδιανόητο σε ορισμένες Τράπεζες που μεγάλο μέρος των μετοχών κατέχει το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, να «κάνουν κουμάντο» ξένα στελέχη που φυσικά ούτε καν ιδιώτες μετόχους δεν εκφράζουν. Και την ίδια  ώρα να αποκλείονται από τα Δ.Σ. άνθρωποι καταξιωμένοι στις επιχειρήσεις, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και φυσικά εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Φίλες και Φίλοι,

Καμία Τράπεζα, καμία επιχείρηση δεν μπορεί να προχωρήσει, χωρίς μια σωστή σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό της, χωρίς πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του και έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς του.

Γνωρίζουμε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις αμφισβητούν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας και χάρη στον αγώνα της ομοσπονδίας και των συλλόγων δεν είχαμε απολύσεις.

Ξεκαθαρίζω, όσον μας αφορά:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ.

Αλλά και στις εκβιαστικές λογικές τόσο της «μεταφοράς» προσωπικού σε εταιρείες διαχείρισης χωρίς δικαιώματα. Λογικές που καταδικάσαμε τόσο δημόσια, όσο και με την διαδικασία του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όμως υπάρχει το ερώτημα:

Επιβάλλουν αλλαγές οι τεχνολογικές εξελίξεις; Αναμφίβολα Ναι! Οι  Τράπεζες και η τραπεζική εργασία αλλάζουν. Λιγότερα καταστήματα, αλλά περισσότερα νέα προϊόντα. Νέες εργασίες, αλλά και νέες επιχειρήσεις στο σύστημα που δεν είναι παραδοσιακές τράπεζες, αλλά παρεμβαίνουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Που διευρύνουν και «σκληραίνουν» τον ανταγωνισμό, θέτοντας συνεχώς ζητήματα στον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα. 

Οι πρώτοι που ενδιαφέρονται για αυτές τις αλλαγές είναι οι εργαζόμενοι. Είναι επιβεβλημένο λοιπόν, εργαζόμενοι και εργοδότες, να διαμορφώσουν μέσα από την συλλογική διαπραγμάτευση, με Συλλογικές Συμβάσεις, αυτό το νέο πλαίσιο που εγγυάται το «αύριο», αλλά διασφαλίζει τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του πλήρως.

Εμείς δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε θετικές συνθήκες γι’ αυτό.

Γι’ αυτό με Πρόταση Νόμου που πριν λίγο καιρό καταθέσαμε:

  • Ενισχύουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις και ιδιαίτερα την Κλαδική Σύμβαση, επαναφέροντας τον θεσμό της επέκτασης  και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
  • Κατοχυρώνουμε τα εργασιακά δικαιώματα επαναφέροντας τον θεσμό της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων.

Αυτές τις προτάσεις μας δεσμευόμαστε, όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάξουν, να τις κάνουμε πράξη.

Και πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε την επιθεώρηση εργασίας, το «μεγάλο όπλο» για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

 

Φίλες και Φίλοι,

Ο κόσμος της εργασίας ήταν και θα  είναι στρατηγικός σύμμαχος της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Αυτή που το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει.

Σας θέλουμε μαζί μας για να ανταποκριθούμε  στο κύριο αίτημα της πλειοψηφίας των Ελλήνων για ανάκτηση της αξιοπρέπειας τους.

Σε αυτή την απαίτηση αλλαγής και αξιοπρέπειας στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή.