Αθήνα 9.84

14/05/2020

«Παρουσιάζουμε σήμερα το δικό μας εμπροσθοβαρές και στοχευμένο «Ενδιάμεσο» Πρόγραμμα»

Σχετικά με την αντιπολιτευτική μας στρατηγική

Στο Κίνημα Αλλαγής δεν έχουμε κανένα δίλημμα περί αντιπολιτευτικής τακτικής και αυτό γιατί δεν χαιρόμαστε αν η χώρα δεν πηγαίνει καλά. Και αυτή είναι η διαφορά μας, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας που μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, εμείς θέλουμε όλα να πάνε καλά.
Πήγαν όλα καλά; δυστυχώς όχι. Το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, όντως, ως χώρα, μέχρι τώρα το διαχειριστήκαμε σχετικά καλά, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιστημονική επιτροπή που καθόρισε το πλαίσιο των πολιτικών για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Εδώ εμείς προσπαθήσαμε με διάφορα θέματα όπως τα τεστ, τα κέντρα διαλογής, η συνεισφορά της πρωτοβάθμιας και ένα συνολικό πλαίσιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού να συμπληρώσουμε τα όποια πολιτικά κενά. Δυστυχώς όμως, έχουμε μπροστά μας ένα πολύ μεγάλο Γολγοθά που αφορά την οικονομία και την κοινωνία. Εκεί φαίνεται να υπάρχουν πολύ σοβαρότερες έλλειψεις, με το πλαίσιο μέτρων της κυβέρνησης να μην είναι επαρκές για εμπροσθοβαρή διαχείριση, ώστε να μην είναι μεγαλύτερο το κόστος διαχείρισης της στη συνέχεια. Δυστυχώς, σιγά-σιγά όταν θα αρχίσει να εκτυλίσσεται όλο το εύρος των προβλημάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί η Κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ξανά εδώ με προτάσεις και θέσεις όχι για να λέμε τι «δεν κάνατε» αλλά «τι προτείνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε ως πολιτικό σύστημα συνολικά προς όφελός του ελληνικού λαού». Σήμερα, λοιπόν, παρουσιάζουμε το δικό μας «Ενδιάμεσο» Πρόγραμμα, εμπροσθοβαρές και στοχευμένο. Και αυτό ξέρετε πιστεύω είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός και παρά τις συνθήκες φόβου, τώρα, που πιθανώς να προσδίδουν και πλασματικά πολλές φορές μηνύματα ως προς τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς, εκτιμώ ότι σε βάθος χρόνου αυτό είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί θετικά.

Για τις συζητήσεις σχετικά με την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής

Υπάρχει μία συλλογική απόφαση Συνεδρίου η οποία, καταστατικά, για το Κίνημα Αλλαγής είναι ανώτερη από οποιαδήποτε άλλη απόφαση και η οποία μιλάει για την αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Αντιλαμβάνομαι ότι ο καθένας μπορεί να έχει την προσωπική του άποψη, αλλά όταν ο χώρος δεσμεύεται από συλλογικές αποφάσεις, αυτές τηρούνται χωρίς καμία αμφισβήτηση και χωρίς καμία αμφιβολία. Αυτό σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής προχωράει απόλυτα αυτόνομο, καθαρά.
Και αν θέλετε και ένα θέμα που αφορά την πολιτική ουσία και όχι απλά τις τυπικές διατυπώσεις, έχει να κάνει με το πώς στάθηκε ο καθένας μέσα στην κρίση. Υπήρχε μία κυβέρνηση η οποία πήρε μέτρα. Εγώ δεν τα ισοπεδώνω όλα, αλλά είχε και πολλά κενά, πολλές ελλείψεις και πολλές καθυστερήσεις, ακόμα και περιπτώσεις σκανδάλων Voucher ή το άρθρο 9 της ΠΝΠ για την εκ περιτροπής εργασία, πραγματικά επικίνδυνο για τον κόσμο της εργασίας, στα οποία χρειάστηκε να υπάρξει μία σοβαρή υπεύθυνη αντιπολίτευση μακριά από όρους ρητορικής δημαγωγίας και λαϊκισμού όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την λογική «θα λογαριαστούμε μετά». Φάνηκε, λοιπόν, η ανάγκη να υπάρχει ένας πολιτικός χώρος υπεύθυνος, αξιόπιστος, σοβαρός, με προτάσεις συγκεκριμένες και στοχευμένες, κοστολογημένες που θα μπορεί να βελτιώνει, να συμπληρώνει κενά, όχι για κομματικό όφελος, αλλά κυρίως προς όφελος της κοινωνίας που έχει ανάγκη σε όλες αυτές τις δύσκολες συνθήκες κάποιος να νοιαστεί πραγματικά για τα προβλήματα της.

Για τη Marfin

Να πω καταρχάς ότι εμείς δεν λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με το κατά πόσο συμφωνούμε με το ΣΥΡΙΖΑ ή κατά πόσο συμφωνούμε με τη ΝΔ. Έχουμε ένα πλαίσιο σαφές που αφορά τον δικό μας κώδικα και πλαίσιο αρχών, αξιών, ιδεών και αντίληψης με το οποίο διαμορφώνουμε τις θέσεις μας.
Σε θέματα όπως αυτό της Marfin, το πολιτικό σύστημα – και άργησε – έπρεπε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα όχι μόνο ότι είναι δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά αν θέλετε πολύ περισσότερο ότι πλέον πρέπει όλοι μας να βάλουμε το λιθαράκι μας για να σταματήσει η λογική της πόλωσης και του διχασμού στην ελληνική κοινωνία. Γιατί και η Φώφη Γεννηματά ήταν το περασμένο Σάββατο στην εκδήλωση αλλά και το 2010 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο μόνος που παρέστη στο σημείο τότε για να αποδώσει φόρο τιμής στους νεκρούς της Marfin. Και αυτό δείχνει τη σταθερότητα της αντίληψης μας για τα θέματα αυτά. Γιατί η πόλωση και ο διχασμός που οδηγούν δυστυχώς πολλές φορές σε ακραίες ενέργειες όπως αυτό το τραγικό γεγονός στη Marfin, έχουν πάντα δύο πλευρές. Η μία πλευρά τότε ήταν μία Κυβέρνηση η οποία προσπαθούσε να κρατήσει όρθια τη χώρα και η δεύτερη πλευρά, που ήταν η εύκολη, φθηνή ρητορική του αντιμνημονίου. Δυστυχώς σε αυτή ανήκανε τότε σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, και μάλιστα και κάποια που ήταν στο μνημείο το περασμένο Σάββατο. Το λέω αυτό γιατί χρειάζεται και η αυτοκριτική. Στο πολιτικό σύστημα η συναίνεση, αναγκαία σε τόσο δύσκολες στιγμές όπως αυτές που περνάμε, προϋποθέτει και αναγνώριση της αλήθειας. Κάποια στιγμή λοιπόν, να βρούμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε την αλήθεια για το τι έγινε στη χώρα, ειδικά τα τελευταία 10 πολύ δύσκολα χρόνια.