Θεωρείτε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στήνουν σκηνικό πόλωσης για κομματικούς λόγους; Πως αντιδρά το ΚΙΝΑΛ σε αυτή τη συνθήκη; Κατ’ επέκταση, ποια είναι η θέση σας για το όλο σκηνικό βίας που έχει διαμορφωθεί; Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;
Είναι κοινά αντιληπτό ότι όλο το τελευταίο διάστημα στήνεται, με τεχνητό τρόπο, ένα σκηνικό ακραίας όξυνσης και πόλωσης. Το επιχειρεί συνειδητά η ΝΔ για να αποπροσανατολίσει την ατζέντα από τα καθημερινά προβλήματα της πανδημίας, και το ακολουθεί τυφλά ο ΣΥΡΙΖΑ χαμένος στις ιδεοληπτικές του εμμονές. Το σίγουρο είναι πως βολεύει και τους δύο, αλλά για ακόμα μια φορά διχάζει την ελληνική κοινωνία. Όποιος καταδικάζει την απρόκλητη αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη την περασμένη Κυριακή, αλλά ξεχνάει να κάνει το ίδιο για τον άγριο ξυλοδαρμό του αστυνομικού δύο ημέρες μετά, ή αντιστρόφως, απλά διαλέγει μέτωπο στη βία και τον φανατισμό. Η δημοκρατία μας δεν μπορεί να λειτουργεί αλά καρτ με βάση το «σε ποιον απευθύνεται». Είδαμε το κράτος δικαίου να γίνεται ομπρέλα γι’ αυτούς που ρίχνουν νερό στον μύλο της τρομοκρατίας μιας και «γεννήθηκαν 17 Νοέμβρη», αλλά και το δόγμα νόμος και τάξη να γίνεται το αντίστοιχο περιτύλιγμα για πολιτικές παρεμβάσεις σε βάρος του κράτους δικαίου που ισχύει για όλους. Επικίνδυνες ακροβασίες και από τους δύο που πλήττουν τη δημοκρατία μας και εργαλειοποιούν μια ήδη κουρασμένη κοινωνία, απλά και μόνο για να περιχαρακώσουν στρατόπεδα και να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Μας αξίζει σίγουρα κάτι καλύτερο από αυτό.
Ποια είναι η μελλοντική θέση του ΚΙΝΑΛ στο πολιτικό σκηνικό; Βλέπετε καθίζηση, αντοχή ή αύξηση ποσοστών, σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Υπάρχει προοπτική επανάκτησης του χώρου της κεντροαριστεράς από το κόμμα σας;
Είναι δεδομένο ότι μιλάμε ξανά για ένα πολύ ρευστό πολιτικό σκηνικό, με το βολικό τεχνητό δίπολο να μην είναι πειστικό στην κοινωνία. Μπορεί η επικοινωνιακή υπερπροπαγάνδα της κυβέρνησης να θέτει διαρκώς εμπόδια στην εξωστρέφεια και τη δυναμική μας, όμως η προσωπική μου εικόνα είναι αυτή μιας προοδευτικής κοινωνικής βάσης που, πλέον, αποστρέφεται τόσο τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα κρίσιμα ζητήματα της υγείας, της οικονομίας και της κοινωνίας, όσο και έναν απαξιωμένο ΣΥΡΙΖΑ που στερείται πολιτικής ταυτότητας. Αυτή η κοινωνική βάση μας ακούει. Και θεωρώ πως, παρά τις δυσκολίες, η επιμονή και η αξιοπιστία μας, ο σοβαρός και τεκμηριωμένος πολιτικός μας λόγος, οι προτάσεις και αντιπροτάσεις μας, θα την πείσουν ότι μπορεί να υπάρξει η προοπτική για ένα ρεαλιστικό μείγμα προοδευτικής διακυβέρνησης που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Και αυτό, ακριβώς, είναι το κλειδί για να γίνει η παράταξη ξανά πλειοψηφική και να αποκτήσει ρόλο πρωταγωνιστή. Είμαι αισιόδοξος πως βήμα-βήμα μπορούμε να το κάνουμε πράξη.
ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;
Δεν υπάρχει αυτό το δίλλημα. Ζωντανό και ισχυρό ΠΑΣΟΚ μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Η φυσική του συνέχεια που με βάση το αξιακό του πλαίσιο, την ιστορική του διαδρομή και την πλούσια πολιτική του παρακαταθήκη, θα μεταφράσει τον ριζοσπαστισμό του στις απαιτούμενες απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο της χώρας.
Πιστεύετε πως ήρθε η ώρα για αλλαγές στο κόμμα σας; Νέα ατζέντα εφ’ όλης της ύλης και αλλαγές σε ηγετικό επίπεδο;
Οι αλλαγές στη διάρθρωση και τις οργανωτικές μας δομές ποτέ δεν είναι αυτοσκοπός. Όμως, κάθε φορά και με βάση την εκάστοτε συγκυρία, όπου απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις, έχουμε τα αντανακλαστικά να προχωράμε σε αυτές. Αυτό στο οποίο δίνουμε έμφαση στην παρούσα συγκυρία είναι εναλλακτικοί δίαυλοι επικοινωνίας και εξωστρέφειας των πολιτικών μας μηνυμάτων. Να φτάσει ο λόγος μας στον κόσμο που περιμένει να μας ακούσει. Αντίστοιχα, στο σκέλος της οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησης, έχουν ήδη ληφθεί πρωτοβουλίες στη βάση ενός σχεδιασμού ο οποίος είχε διαμορφωθεί και πριν την πανδημία, αλλά πήγε πίσω. Στην παρούσα φάση, με το πρόγραμμα των «τηλεπεριοδειών» μας, θέτουμε την ατζέντα για την οικονομία, τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και την πρόταση μας για την επόμενη μέρα. Με την συστράτευση όλων μας στην κοινή προσπάθεια, είμαι βέβαιος πως η παράταξη θα αποκτήσει ξανά τις ισχυρές δομές που θα δώσουν με επιτυχία τις μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Θα είστε υποψήφιος στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθούν, ελέω και κορωνοϊού;
Προφανώς και η πανδημία είναι ένας άγνωστος στην εξίσωση. Αυτό που είναι απόλυτα γνωστό είναι πως όλες οι διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν ακριβώς με τον τρόπο που προβλέπεται από το καταστατικό μας, τόσο ως προς τη χρονική συγκυρία, όσο και ως προς τον τρόπο διενέργειας τους. Όμως, το ζητούμενο είναι να αντιληφθούμε ότι όποτε κι αν γίνουν αυτές, πρέπει να βρουν την παράταξη ενωμένη και ισχυρότερη. Και αυτό είναι ένα στοίχημα και μια ευθύνη που μας αφορά όλους. Εγώ προσωπικά θα τιμήσω το ρόλο του Γραμματέα που μου εμπιστεύτηκε το τελευταίο Συνέδριο και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.
Θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Ή θα εμποδιστούν στην πράξη;
Μα το βασικό πρόβλημα είναι πως αντί σήμερα να μιλάμε για τις πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις όπου έχει ανάγκη η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης αποπροσανατολίζεται η κουβέντα για ισχυρά, δημόσια πανεπιστήμια με ποιότητα και κύρους. Αντί να συζητάμε για την ανάγκη εξωστρέφειας των ακαδημαϊκών μας Ιδρυμάτων, την προαγωγή της έρευνας, της τεχνολογικής καινοτομίας, της πρακτικής άσκησης, τη διασύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας, των αποφοίτων με την αγορά εργασίας, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως μεταρρύθμιση την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Καταργεί με το χειρότερο τρόπο τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η νεολαία σήμερα είναι μια εύφλεκτη ύλη, κουρασμένη από την κοινωνική συγκυρία και χωρίς ελπίδα για το μέλλον της. Η προτεραιότητα της για τη δημιουργία νέων κοινωνικών περιχαρακώσεων, αντί για την αναζήτηση ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων, θα είναι η δική της τροχοπέδη στους νόμους που η ίδια ψήφισε.
Είναι επαρκής ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας και της υλοποίησης του εμβολιασμού; Θα ακολουθούσατε διαφορετικό τρόπο προσέγγισης;
Δυστυχώς, πλέον, και τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Παρά το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdοwn, τις τελευταίες μέρες αγγίξαμε τα όρια του 10 % σε ποσοστά θετικότητας, η χώρα μας είναι 2η από το τέλος στην ποσοστιαία αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό και 8η από το τέλος στον αντίστοιχο δείκτη που αφορά τα κρούσματα, που αποτελεί και προπομπό για περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η κριτική που ασκούμε αφορά, κυρίως, στο ότι το σύστημα υγείας δεν ενισχύθηκε όπως θα έπρεπε, ο σχεδιασμός των τεστ παρέμεινε προβληματικός, η στήριξη γιατρών και νοσηλευτών εξαντλήθηκε στα επικοινωνιακά χειροκροτήματα το βράδυ στα μπαλκόνια, τα σχολεία άνοιξαν με υπερπληθείς τάξεις αδυνατώντας να τηρήσουν τα μέτρα και τις αποστάσεις, ενώ στα μέσα μεταφοράς, ειδικά τις ώρες αιχμής, ο υπερβολικός συνωστισμός συνέβαλλε στη διασπορά του ιού. Και το χειρότερο από όλα, η επιλεκτική τήρηση των μέτρων αλλά και η εικόνα των κυβερνητικών να είναι υπεράνω των νόμων, πλήγωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Την ώρα, λοιπόν, που συσσωρεύονται φαινόμενα Πάρνηθας, Ικαρίας, κομματικών εμβολιασμών και βαπτίσεων με «ειδικές άδειες», είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα επαναφέρει την ελπίδα ότι οι κόποι και οι θυσίες μας δε θα πάνε χαμένοι. Εμείς το έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα, απομένει η κυβέρνηση να δείξει ότι μπορεί να κάνει την αυτοκριτική της και να ακούει.
Πως κρίνετε την οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά;
Το έχουμε επισημάνει από την αρχή της κρίσης. Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει πάνω σε ερείπια. Την ώρα που υπάρχουν διαθέσιμα 30 δις από την υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών, η χώρα δανείζεται με ευνοϊκά επιτόκια με την εγγύηση της ΕΚΤ και δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί μέχρι και το 2022, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξουν άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα που θα στηρίξουν την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Έχουμε καταθέσει τις δικές μας τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για αυτό. Αν έπρεπε να διαλέξω τρεις, αυτές θα ήταν η ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις και 30% κούρεμα σε όσους είναι συνεπείς, για να μην «χρεωκοπήσουν» οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Στο λιανεμπόριο και την εστίαση, 100% επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών με ρήτρα απασχόλησης, για να αποφύγουμε τις μαζικές απολύσεις, και σε ευαίσθητους κλάδους όπως η εστίαση και ο τουρισμός, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα τους.
Θα δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης; Σκέφτεστε στήριξη στους μεγάλους δήμους; Συζητάτε ονόματα για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα;
Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν πάντα ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς πυλώνες για το χώρο και την παράταξη μας. Φυσικά και είναι σε προτεραιότητα. Όμως, οι ακραίες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα λόγω της πανδημίας, δε μας επιτρέπουν να καταρτίσουμε τον αναλυτικό μας σχεδιασμό για τη διαχείριση των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, που έτσι κι αλλιώς, δεν είναι της παρούσης. Στην ώρα τους, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και πάντα με πολιτικό πλαίσιο για την επόμενη ημέρα και την αναβάθμιση του θεσμού.