KONTRA - Kontra News

23/11/2020
«Πολύ κακός ο λαϊκισμός, αλλά εξίσου κακή και η αλαζονεία»

Πανδημία

  • Όταν μιλάμε για απώλειες ανθρώπινων ζωών, οφείλουμε όλοι μας να μετράμε τα λόγια μας. Είναι πολύ κακός ο λαϊκισμός, αλλά εξίσου κακή είναι και η αλαζονεία. Ο ιός είναι παντού δίπλα μας πλέον, είναι στις οικογένειες μας και οι αναφορές μας χρειάζονται μεγάλη προσοχή σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
  • Συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα είχε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Βγήκε από το πρώτο κύμα πανδημίας στις αρχές Ιουνίου έχοντας σχεδόν μηδενίσει όλες τις ενεργές  εστίες της διασποράς του ιού και μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.  Στους πολύ κρίσιμους μήνες που ακολούθησαν, δεν εκμεταλλευτήκαμε αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων πρόληψης και προστασίας.
  • Δυστυχώς δεν ενισχύθηκε το σύστημα υγείας, δεν διασφαλίσαμε τη διενέργεια περισσότερων τεστ, δεν καταρτίσαμε ένα σοβαρό σχεδιασμό ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, δεν προσλήφθηκε υγειονομικό προσωπικό έγκαιρα και φυσικά δεν αυξήθηκε ο αριθμός των ΜΕΘ στο βαθμό που αυτό θα ήταν εφικτό, παρά μόνο αξιοποιώντας δύο συγκεκριμένες δωρεές.
  • Δεν σχεδιάστηκε με σοβαρότητα το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού. Η διαχείριση για το άνοιγμα των σχολείων και της λειτουργίας των μέσων μεταφοράς ήταν το λιγότερο ελλιπής.
  • Αντί όλων αυτών στάλθηκε το μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε, ότι κερδίσαμε, θριαμβολογώντας ότι είμαστε οι καλύτεροι από όλους. Δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας παρόλο που γνωρίζαμε ότι θα έρθει.
  • Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη σειρά προτάσεων. Μιλήσαμε για την ενίσχυση του ΕΣΥ, την αξιοποίηση των κινητών κλιμακίων της πρωτοβάθμιας, την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, τη διατίμηση του κόστους των τεστ ή την κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, τα συνεχή τεστ όπου πρέπει να υποβάλλονται οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας, καθώς και τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν στις ευαίσθητες υγειονομικές μονάδες, όπως πχ τα γηροκομεία.
  • Φέραμε προτάσεις για τον τρόπο μείωσης του αριθμού παιδιών ανά τάξη, για το σχεδιασμό των αστικών συγκοινωνιών και την αποσυμφώρηση των οχημάτων.

 

Επίταξη κλινικών

  • Όταν όλη η κοινωνία συνεισφέρει με πάρα πολλούς άλλους τρόπους στην προσπάθεια αποφυγής της διασποράς του κορωνοιού και απειλείται ευθέως η ανθρώπινη ζωή, προφανώς και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει αντίστοιχα να συνεισφέρει. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι έπρεπε να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Το είχαμε επισημάνει και από την πρώτη φάση της πανδημίας. Σε αυτές τις ακραίες συνθήκες πρέπει να όλοι να δώσουμε τη μάχη και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν περισσεύει κανείς.
  • Όμως, ο γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να παίρνουμε γιατρούς από το δημόσιο για να στελεχώσουν τις υπό επίταξη κλινικές, δείχνει ότι η κυβέρνηση υστέρησε πολύ στην έγκαιρη πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού. Δεν γίνεται να γνωρίζουμε από τον Ιούνιο ότι το Φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο και οι γιατροί να αναλαμβάνουν καθήκοντα πριν από 10 ημέρες. Αυτό δυστυχώς δείχνει έλλειμμα σχεδιασμού. Έπρεπε να υπάρξει σχεδιασμός πολύ νωρίτερα προσθέτοντας διαρκώς νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και όχι απλώς «βαφτίζοντας» τις υφιστάμενες σε μονάδες covid, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στις υπόλοιπες λειτουργίες των νοσοκομείων.

 

Διάλογος για την εκλογή Αρχηγού Κινήματος Αλλαγής

Είναι αδιανόητο για μένα προσωπικά την ώρα που ο ελληνικός λαός βιώνει αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, που απειλείται ευθέως η ανθρώπινη ζωή εμείς να ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο πέραν του πώς μπορούμε να δυναμώσουμε τη φωνή του Κινήματος Αλλαγής, εκφράζοντας λύσεις στα προβλήματα που έχει πραγματικά η  κοινωνία σήμερα.