Πρέπει να πείσουμε, όχι να εκδικηθούμε τους ανεμβολίαστους

Συνέντευξη στο «Political» - 28/08/2021

Με τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την νέα χρονιά που ξεπροβάλει ;

Δυστυχώς το φθινόπωρο δεν μας βρίσκει με τους καλύτερους οιωνούς. Αφήνουμε πίσω ένα καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές με πάνω από 1,3 εκ. στρέμματα καμένου δάσους, τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και τη συνολική παραγωγική βάση των πληγεισών περιοχών. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη εκτέθηκε και απέτυχε. Και ξαναπιάνουμε μπροστά μας το νήμα της πανδημίας με νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, τα ποσοστά εμβολιασμού να απέχουν πολύ από το αναγκαίο τείχος ανοσίας, και νέα μέτρα να προβάλλουν διαρκώς μπροστά μας λόγω της αποτυχίας εφαρμογής των προγενέστερων. Μαζί με αυτά, με εμφανείς ξανά μπροστά μας τις νέες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Αυτό που λείπει, αυτή τη στιγμή, βλέποντας την απογοήτευση των πολιτών τόσο από την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο πλέον και από τη ΝΔ, είναι η πολιτική διέξοδος που θα μπορέσει να δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική. Αυτός για εμάς είναι ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής, σε μια κοινωνία που επανατοποθετείται εκ νέου.

 

Πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση είναι σε σωστό δρόμο για την αντιμετώπιση ενός νέου μεταναστευτικού  ρεύματος εξ αιτίας των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγει ;

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι δραματικές, κυρίως ως προς το σκέλος της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρωτίστως των γυναικών, αλλά και όλων όσων θεωρούνται από τους Ταλιμπάν «εχθροί» του νέου καθεστώτος. Φαίνεται πως οι προσφυγικές ροές θα είναι αναπόφευκτες. Όμως σε αυτές, οι τραγικές εικόνες ανθρώπων γαντζωμένων από τις πόρτες των αεροπλάνων που έφευγαν από την Καμπούλ, θέτουν ως αναγκαία προτεραιότητα το ανθρωπιστικό πρόσημο στη διαχείριση τους. Φυσικά και η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην προσπάθεια αυτή. Η Ευρώπη και η Δύση συνολικά πρέπει να αναλάβουν αναλογικά τα βάρη της ώστε αυτή να μη γίνει αφορμή νέων αντιδραστικών ρευμάτων στις επιμέρους τοπικές κοινωνίες. Με αυτό το σκεπτικό, τα σύνορα μας υπάρχουν και πρέπει να φυλαχθούν και όσοι δικαιούνται άσυλο θα πρέπει γρήγορα να τυγχάνουν  απορρόφησης από έναν ενιαίο και συλλογικό διακρατικό μηχανισμό. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει εγκαίρως το πλαίσιο αυτό.

Η πανδημία είναι και πάλι στο κατώφλι μας. Το στοίχημα του εμβολιασμού δεν έχει κερδηθεί. Υπάρχει τρόπος ώστε να μην βρεθούμε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές;

Το φως στο τούνελ για την οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας, τουλάχιστον με τα υφιστάμενα δεδομένα, εξαρτάται αποκλειστικά από την ταχύτητα με την οποία θα συγκροτήσουμε το τείχος ανοσίας. Μέχρι όμως να φτάσουμε στο σημείο αυτό, τα απαιτούμενα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν φτάνει μόνο να ανακοινώνονται αλλά πολύ περισσότερο πρέπει να επιτηρούνται, να ελέγχονται και να εφαρμόζονται. Αναμένουμε ακόμα μια οργανωμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όσων έχουν καλοπροαίρετες αμφιβολίες, και οριστικό τέλος στην αντιφατική ρητορική που στην αρχή του καλοκαιριού ενέτεινε την αμφισβήτηση απέναντι στο εμβόλιο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε οι πρωτοβουλίες πειθούς γύρω από τον μαζικό εμβολιασμό να μην αποκτήσουν τιμωρητικά χαρακτηριστικά που θα διαταράξουν ξανά την κοινωνική συνοχή, με νέες μορφές ακραίας πόλωσης και διχασμού. Και φυσικά να μην υπονομεύουν από μόνες τους τις διαδικασίες ιχνηλάτησης του ιού αλλά και τον οριζόντιο χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας. Πρέπει να πείσουμε και όχι να εκδικηθούμε. Αλλιώς θα χάσουμε όλοι μαζί.

 

Τι περιμένετε από τον αναμενόμενο ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος;

Για να έχει νόημα οποιαδήποτε αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος, αυτή πρέπει να ξεκινάει από τον απολογισμό, την αυτοκριτική, την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης όπου απαιτείται, και στη συνέχεια τις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις. Όταν λείπουν τα πρώτα, δυστυχώς πάντα καταλήγουμε σε μια νέα προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης των κυβερνητικών αποτυχιών. Η αλαζονεία περισσεύει, οι καιροί όμως δεν το επιτρέπουν.

 

Στο ΚΙΝ.ΑΛ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εσωκομματικές διαδικασίες. Ως Γραμματέας του κόμματος ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας προς τη βάση αλλά και τους υποψήφιους που οδεύουν προς την αφετηρία ;

Ακόμα και οι εσωκομματικές μας διαδικασίες πρέπει πάντα να γίνονται με το βλέμμα στραμμένο προς τα έξω και με μοναδικό στόχο το πώς η παράταξη μας θα ισχυροποιηθεί μέσα από αυτές. Αυτό προϋποθέτει να εγγυηθούμε τον συντεταγμένο και δημοκρατικό διάλογο αλλά και τη μαζική συμμετοχή που θα στρατεύσει ξανά την κοινωνική μας βάση στη συλλογική προσπάθεια να αποκτήσουμε ξανά ρόλο πρωταγωνιστή. Στόχος των διαδικασιών να συζητήσουμε πολιτικά, να επιλέξουμε και να αποφασίσουμε πέραν των προσώπων την ατζέντα, τα προτάγματα, το ιδεολογικό μας πρόσημο και την στρατηγική μας για την επόμενη μέρα. Και κυρίως, να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της πολιτικής ενότητας που με κόπο κατακτήσαμε, της αυτόνομης πορείας του χώρου, της διεύρυνσης του αλλά και του αυθεντικού προοδευτικού πολιτικού μας αυτοπροσδιορισμού με σαφή ιδεολογικά όρια και διαχωριστικές γραμμές. Θα το κάνουμε ξανά, όπως το κάναμε πάντα.