Βρεθήκαμε σήμερα στο 32ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Η τοποθέτηση μου:
«Κυρίες και κύριοι,
Με μεγάλη μου χαρά, χαιρετίζω και εγώ από την πλευρά μου το 32ο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ.
Συνέδριο που πραγματοποιείται μέσα σε μία πολύ ιδιαίτερη συγκυρία, όχι μόνο για την ελληνική αστυνομία, όχι μόνο για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για τον κόσμο συνολικά, παρακολουθώντας την αυτονόητα καταδικαστέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε μια περίοδο, που χαρακτηρίζεται από νέες απειλές και αβεβαιότητες, ενώ τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Όπου οι δημοκρατίες οφείλουν να αντιδράσουν δημιουργώντας ένα νέο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας, και να πιέσουν για ειρηνικές λύσεις μέσω της διπλωματίας, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Όπως και να αναζητήσουν κοινές λύσεις για την ανάπτυξη και την μείωση των ανισοτήτων, λύσεις που θα αντιμετωπίσουν τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και τους κινδύνους που αυτά δημιουργούν για το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.
Με την πανδημία να παραμένει παρούσα, επιβάλλοντας να αποφύγουμε οποιονδήποτε εφησυχασμό. Την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να καλπάζουν, μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας να ασφυκτιούν. Βλέποντας λεφτά να υπάρχουν για τις μεγάλες περιουσίες, αλλά όχι για τους χαμηλόμισθους και τους άνεργους, που πλήττει κυρίως η ακρίβεια.
Η νίκη των σοσιαλδημοκρατικών Κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πίεσαν και κέρδισαν την εξαίρεση που τους επιτρέπει να λάβουν έκτακτα εθνικά μέτρα στήριξης, δείχνει ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την ελληνική κυβέρνηση.
Η οποία εξακολουθεί να μην τολμά να θίξει τους μεγάλους και ισχυρούς, φορολογώντας τα πραγματικά υπερκέρδη και επιβάλλοντας πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στην λιανική τιμή του ρεύματος. Να μην αυξάνει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Να μην εφαρμόζει το νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως προτείνει το Κίνημα Αλλαγής. Να μην λαμβάνει μέτρα στήριξης της στέγης για τους νέους ανθρώπους.
Έρχομαι τώρα στα θέματα που αφορούν στην Ελληνική Αστυνομία.
To ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του, υπήρξε το κόμμα που θέλησε να αναδείξει ένα νέο πρόσωπο για τον Έλληνα Αστυνομικό, να κατοχυρώσει τον κοινωνικό ρόλο της Αστυνομίας και να προωθήσει αποτελεσματικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα που απασχολούσαν τη ζωή του αστυνομικού.
Καθιέρωσε τη συνδικαλιστική του εκπροσώπηση to 1994, που αποτέλεσε το έναυσμα για έναν ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της Αστυνομίας.
Ξεριζώνοντας το ρουσφετολογικό σύστημα εισαγωγής των αστυνομικών, με ένα νέο νόμο που καθιέρωνε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Ικανοποιώντας πάγια αιτήματα του χώρου και καθιερώνοντας θεσμικά και οικονομικά μέτρα που εγγυήθηκαν την αξιοπρέπεια, την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα και το σεβασμό της προσωπικότητα του αστυνομικού.
Μέτρα όπως η μοριοποίηση των μεταθέσεων, η θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου με ουσιαστικές οικονομικές απολαβές για τους αστυνομικούς, με παράλληλες μισθολογικές προαγωγές. Η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας, η θεσμοθέτηση της νυχτερινής αποζημίωσης, το θεσμικό πλαίσιο του ωραρίου του αστυνομικού προσωπικού και της πενθήμερης εργασίας.
Είναι αλήθεια, φυσικά, ότι η κοινωνία εξελίσσεται, οι προκλήσεις αυξάνουν και οι αγώνες για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών είναι πάντα επίκαιροι.
Και θα περίμενε κανείς από μία κυβέρνηση της λεγόμενης αριστεράς, να ενδιαφέρεται για τους απλούς μάχιμους αστυνομικούς, αλλά, προς έκπληξη όλων, ήρθε, υπό των ημερών της, να ψηφίσει και να θεσμοθετήσει ένα μισθολόγιο που άνοιγε την ψαλίδα των αποδοχών σε σχέση με τους ανώτατους αξιωματικούς.
Η ΝΔ, που τότε δεν άσκησε ίχνος κριτικής, συνέχισε το δόγμα της απαξίωσης του εργαζόμενου αστυνομικού, τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό και εργασιακό επίπεδο.
Τάζοντας επιτροπές για αναγνώριση της επικίνδυνης εργασίας, δηλώνοντας στα λόγια ότι βρίσκεται δίπλα στον αστυνομικό ενώ στην πράξη εφαρμόζει πολιτικές απαξίωσης, προσπαθώντας και πάλι να θολώσει τα νερά.
Η κατάσταση σήμερα, είναι ώριμη όσο ποτέ, ώστε να προχωρήσει η αναγνώριση του επαγγέλματος του Έλληνα αστυνομικού ως επικίνδυνου, και να καθοριστεί και ο μισθολογικός του προσδιορισμός με σαφήνεια και χωρίς εξαιρέσεις.
Παράλληλα, δίνουμε έμφαση σε θέματα που αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών δικαίωσης των αστυνομικών σε υποθέσεις τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τη νυκτερινή αποζημίωση που πρέπει να αναβαθμιστεί από τις 48 στις 64 ώρες, την ελλιπή εκπαίδευση, και τη υποστελέχωση.
Ενώ δηλώνουμε την αντίθεση μας στην κατάργηση της απλής αναλογικής στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των συνδικαλιστικών σας οργάνων και δεσμευόμαστε να την επαναφέρουμε με την πρώτη ευκαιρία που θα μας δοθεί από τον ελληνικό λαό.
Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ και Κίνημα Αλλαγής, στεκόμαστε με σαφήνεια δίπλα στον Έλληνα Αστυνομικό, επιζητούμε τη συνεργασία και το διάλογο, με διάθεση ανοιχτή, στην πράξη δίπλα σας σε κάθε αίτημα που βελτιώνει την οικονομική, θεσμική και εργασιακή σας κατάσταση.»