Γαλάζιος λαϊκισμός αντί για την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη μάχη του εμβολιασμού
Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τα προνόμια στους εμβολιασμένους:
Είμαστε υπέρ της ύπαρξης προνομίων για τους εμβολιασμένους, γιατί αυτό το επιτάσσει και η κοινή λογική. Όταν όμως λες στον επιχειρηματία να διαλέξει αν θα έχει μικτούς χώρους, ή μόνο για εμβολιασμένους, και τον καλείς να ελέγξει ο ίδιος ποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, ποιος έχει κάνει τεστ κλπ, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως αυτό είναι ένα μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο. Δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να κάνουν τους χωροφύλακες, σε μία συγκυρία, μάλιστα, στην οποία η εστίαση ήταν 7 μήνες κλειστή, και όλοι κοιτούν – και λογικά – την επιβίωση τους.
Δεν γίνεται να ανακοινώνονται ούτε προνόμια αλλά ούτε και μέτρα χωρίς τον κρατικό έλεγχο και συντονισμό.
Γιατί τελικά καταλήγουν να είναι ανεφάρμοστα στην πράξη.
Ήμασταν οι πρώτοι που υπερθεματίσαμε για την ανάγκη τήρησης και εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, και που αντίστοιχα βάλαμε σε πρώτη πολιτική προτεραιότητα τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και τη δημόσια υγεία.
Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να κλείσουμε το μάτι ή να χαϊδέψουμε στην πλάτη εκείνους που αρέσκονται στο να υποβάλλουν ή να υπονοούν θεωρίες συνωμοσίας, ή τις θεωρίες των αρνητών των εμβολίων.
Ως πολιτικό σύστημα οφείλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να αφήσουμε την πανδημία πίσω μας. Και να διαμορφώσουμε επιτέλους μία σοβαρή επικοινωνιακή στρατηγική για την προώθηση των εμβολιασμών.
Πρέπει να διαφυλάξουμε ότι δεν θα έχουμε καινούργιο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, γιατί η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά διπλού εμβολιασμού, σε όλη την Ευρώπη, τη στιγμή που προσδοκούμε μία αυξημένη τουριστική κίνηση, που όμως σίγουρα εγκυμονεί νέους κινδύνους για τη διασπορά της νόσου, πόσο μάλλον με τη νέα μετάλλαξη του ιού.
Για το λόγο αυτό χρειάζεται μία συντεταγμένη πολιτική στρατηγική για το πώς θα πείσουμε στην πράξη τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους, να εμβολιαστούν. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται δια της πλαγίας, με το «γαλάζιο λαϊκισμό», διαχωρίζοντας τους νέους στη μέση, με ένα επίδομα 150 ευρώ ως αντάλλαγμα για μία επιλογή και μία απόφαση που πρέπει να πηγάζει από το αίσθημα συλλογικής ευθύνης και συνείδησης, για την οικογένεια τους, για τους φίλους τους, για τον κοινωνικό τους περίγυρο.
Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης ήταν μία ομολογία αποτυχίας να πείσει, ειδικά τους νέους ανθρώπους, αλλά και την κοινωνία συνολικά, να συνδράμει στη συλλογική προσπάθεια απέναντι στην πανδημία.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΠολιτική απορρήτου