Τηλεδιάσκεψη με το Κίνημα Εθελοντισμού Ελλήνων Τσιγγάνων «Νοιάζομαι»

02-04-2020
Πραγματοποιήσαμε, σήμερα, τηλεδιάσκεψη με τα ιδρυτικά μέλη του Κινήματος Εθελοντισμού Ελλήνων Τσιγγάνων «Νοιάζομαι», με τους Αθανασόπουλο Απόστολο (Αν. Γραμματέα Τομέα Εθελοντισμού & Κοινωνικών Κινημάτων του Κινήματος Αλλαγής, αρμόδιο για θέματα Ελλήνων Τσιγγάνων), Κατσαρή Αθανάσιο, Κουκουμέρια Κωνσταντίνο και Χαλιλοπούλου Χριστίνα, με θέμα τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, και ειδικά στις ιδιαίτερες συνθήκες που αφορούν στους οικισμούς και τους καταυλισμούς των Ελλήνων Τσιγγάνων.
Είναι κοινά αντιληπτό ότι τα υψηλά επίπεδα αναλφαβητισμού, οι διάφορες μορφές εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και οι συγκεκριμένες συνθήκες διαβίωσης, θέτουν στα περίπου 400.000 μέλη των εν λόγω κοινοτήτων αυξημένα επίπεδα επικινδυνότητας, στην – έτσι κι αλλιώς – πολύ δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, επικεντρωθήκαμε σε 3 βασικούς άξονες πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων:
  • Στη εντατική και προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες ενημέρωση των μελών των κοινοτήτων για τη σοβαρότητα και τα χαρακτηριστικά του Covid-19, για το απαιτούμενο πλαίσιο κανόνων υγιεινής, ατομικής προστασίας και πρόληψης, καθώς και για το πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η πολιτεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
  • Δεδομένων των περιοριστικών μέτρων που επηρεάζουν άμεσα την επαγγελματική δραστηριότητα των Ελλήνων Τσιγγάνων, σε πρωτοβουλίες και μέτρα που θα εγγυηθούν αντίστοιχα με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες τον αξιοπρεπή βιοπορισμό τους, καθώς και την υποστήριξη της σίτισης στους οικισμούς και καταυλισμούς.
  • Στο σχετικό σχεδιασμό και το μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας πιθανών κρουσμάτων που θα προκύψουν στους οικισμούς και καταυλισμούς των Ελλήνων Τσιγγάνων.
Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα και τις σοβαρές ιδιαιτερότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού και ειδικά σε τόσο μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, δεσμευτήκαμε για την περαιτέρω εξέταση των θεμάτων αυτών και την ανάδειξη τους σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας, και ειδικά για αυτούς που το έχουν ανάγκη. Kαι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.