ALPHA 98,9

ALPHA 98,9

25/11/2020

«Παρουσιάζουμε τη δική μας πρόταση για το ασφαλές «άνοιγμα» της χώρας»

Για την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, για το μοντέλο ασφαλούς ανοίγματος της χώρας:

 • Είναι πολύ θετικό το γεγονός πως υπάρχουν ανακοινώσεις, ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά της πανδημίας του κορωνοιού. Παρόλα αυτά όμως για την πλήρη ανοσία του γενικού πληθυσμού, θα περάσει ακόμα μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Με δεδομένο ότι ο κορονοϊός θα συνεχίσει όπως φαίνεται να παρουσιάζεται κατά κύματα – ήδη μιλάνε για το τρίτο κύμα της πανδημίας – το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση ενός διαφορετικού μοντέλου για το πώς θεωρούμε εμείς ότι πρέπει να «ανοίξει» η χώρα.
 • Η γενική παραδοχή της πρότασης μας είναι ότι δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε γενικά και οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής, αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα που έχει κάθε περιοχή της χώρας. Λέμε απλά πως οι συνθήκες π.χ. στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ίδιες με τις συνθήκες στο Ηράκλειο της Κρήτης ή στην Κω ή στη Ζάκυνθο ή σε άλλα νησιά.
 • Τι λέμε λοιπόν. Μόλις κλείσει ο κύκλος της δεύτερης καραντίνας, προτείνουμε έναν μαζικό σχεδιασμό για τεστ σε όλο τον πληθυσμό, έτσι ώστε με βάση αυτά τα τεστ να προσδιοριστεί το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής ξεχωριστά.
 • Στη συνέχεια, με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, «στεγανοποιούμε» τους νομούς της χώρας και τα νησιά, αυστηροποιούμε τα μέτρα στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό, ενώ όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό, προχωράμε σε ένα απόλυτα ασφαλές άνοιγμα.
 • Αυτό προϋποθέτει ένα περιορισμό των μετακινήσεων ειδικά προς τις κόκκινες περιοχές, επιτρέποντας μόνο τις μετακινήσεις για σοβαρό λόγο και μόνο με αρνητικό τεστ εντός 48ωρου. Όλα αυτά προτείνουμε να επανεξετάζονται ανά 20ημερο με επανάληψη των τεστ για να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή ποια είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.
 • Το όφελος αυτής της πρότασης είναι ότι οι περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορούν να ανοίξουν με ένα οργανωμένο σχέδιο και να μπουν σιγά-σιγά και σε μία αποτελεσματική οικονομική λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια.

 

Για την αυριανή απεργία:

 • Από θέση αρχής ως πολιτικός χώρος τασσόμαστε στο πλευρό και των εργατικών δικαιωμάτων και των εργασιακών διεκδικήσεων. Όμως για να μπορούν οι διεκδικήσεις αυτές να είναι αποτελεσματικές πρέπει να έχουν και την αποδοχή του κοινωνικού συνόλου και της κοινής γνώμης.
 • Σήμερα βρισκόμαστε σε πάρα πολύ ιδιαίτερες συνθήκες υγειονομικά – μόλις πριν λίγο ενημερωθήκαμε ότι χάσαμε άλλους 87 συμπολίτες μας και έχουμε άλλους 592 διασωληνωμένους. Αυτό από μόνο του μιλάει για την κατάσταση που επικρατεί  αυτή τη στιγμή στη χώρα, και πρέπει όλοι μας να λειτουργούμε με βάση αυτά τα δεδομένα. Όταν μάλιστα και τα αιτήματα της ανακοινωμένης απεργίας κινούνται στη λογική της ισχυροποίησης των υγειονομικών μέτρων, υπάρχει μία αντίφαση όταν προτείνονται ως μέσο πίεσης, δράσεις και λειτουργίες, που προκαλούν συνωστισμό, επιβαρύνουν τις προσπάθειες κοινωνικής αποστασιοποίησης και ευνοούν τη διασπορά του ιού.
 • Είναι σημαντικό να παίρνουμε ξεκάθαρες και σαφείς θέσεις, ειδικά σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η κίνηση είναι άκαιρη και θα πρότεινα να επανεξεταστεί. Υπάρχουν και συνδικαλιστικές δυνάμεις, όπως αυτές του δικού μας πολιτικού χώρου, που πήραν τη θέση πως εν μέσω πανδημίας δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε περαιτέρω την κοινωνική λειτουργία. Η απεργία μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Γιατί, δυστυχώς, τελικά, αυτές οι επιλογές εκθέτουν τα ίδια τα συνδικάτα απέναντι στην κοινή γνώμη, και ίσως και να στρώνουν το χαλί στον κ. Μητσοτάκη για να αρχίσει σιγά-σιγά τη διαδικασία απαξίωσης τους. Ας είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. 

ΘΕΜΑ 104,6

ΘΕΜΑ 104,6

13/11/2020

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1

12/11/2020

«Θα είμαστε εδώ να παρεμβαίνουμε και να διορθώνουμε τα λάθη προς όφελος όλων μας»

Για την πανδημία:

 • Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας η θέση του  Κινήματος Αλλαγής είναι πως έχουμε για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου, εμπιστευόμαστε  τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής. Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, επιμένοντας ότι ο εχθρός που έχουμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή, είναι ο κορωνοϊός και η απειλή της ανθρώπινης ζωής. Συνεχίζουμε να υπερθεματίζουμε για την ανάγκη τήρησης των μέτρων γιατί η απειλή αυτή δεν χωράει αστερίσκους.
 • Στεκόμαστε υπεύθυνα απέναντι σε αυτή την υγειονομική κρίση επισημαίνοντας πολιτικές παραλείψεις, αστοχίες, προβληματική και ελλιπή διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο ρόλος μας. Ο ελληνικός λαός δεν εκλέγει μόνο τον πρώτο, εκλέγει και τους υπόλοιπους για να ελέγχουν τον πρώτο. Έτσι ακριβώς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας, χωρίς τη λογική άναρχων φωνών ή  στείρας συνθηματολογίας. Με αντιπροτάσεις, τεκμηριωμένο λόγο, με ένα ρεαλιστικό σχέδιο που έχουμε καταθέσει από το Μάρτιο.  Θα είμαστε εκεί να επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα, προσπαθώντας να διορθωθούν προς όφελος όλων μας.

 

Για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης:

 • Σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ, μια χαρακτηριστική παράμετρος είναι η διασπορά της νόσου στο υγειονομικό προσωπικό.  Ο ελλιπής σχεδιασμός που αφορά στα πρωτόκολλα και την πρόληψη του υγειονομικού προσωπικού, έχει οδηγήσει ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων στα νοσοκομεία να βρίσκονται είτε θετικοί στον ιό, είτε  σε καραντίνα.  Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, το ΕΣΥ είναι στα όρια του και δυστυχώς  χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ενίσχυση του.
 • Δεν ενισχύθηκε το σύστημα με νέες ΜΕΘ. Οι μόνες που προστέθηκαν ήταν από τη δωρεά της Βουλής και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και αυτές υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού.  Ανακοίνωσαν τώρα νέες προσλήψεις τη στιγμή που ο χρόνος ήταν αρκετός ώστε να  έχουν γίνει πριν τρεις ή  τέσσερεις μήνες. 
 • Ανεπαρκής σχεδιασμός των τεστ. Τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας δεν συγκροτήθηκαν εγκαίρως, ώστε με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πολλές περιοχές, να υπάρχει γνώση του επιδημιολογικού φορτίου. Επίσης δεν έγινε καμία διατίμηση του κόστους των τεστ ή και κάλυψη τους από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε το υψηλό κόστος να μην είναι αποτρεπτικό για τους πολίτες.

 

Για την υπεύθυνη αντιπολίτευση:

 • Το Κίνημα Αλλαγής, από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο, παρουσίασε 150 παρεμβάσεις και προτάσεις, εντός και εκτός Βουλής.  Το Μάιο παρουσίασε το ολοκληρωμένο τεκμηριωμένο και κοστολογημένο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα μας,  για μια όρθια κοινωνία και ζωντανή οικονομία. Το Σεπτέμβριο παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λίγες μέρες αργότερα, το σχέδιο μας για την  παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα έρθουν, τόσο από το Ταμεία Ανάκαμψης, όσο και από το ΕΣΠΑ, το 2021. Και όλα αυτά πλήρως  κοστολογημένα.
 • Όποιος πιστεύει ότι το Κίνημα Αλλαγής κάνει άγονη αντιπολίτευση μάλλον δεν μας παρακολουθεί. Είναι άλλωστε κατανοητό κάποιοι να μην μπόρεσαν  να παρακολουθήσουν ποια ακριβώς ήταν η στάση μας, γιατί δυστυχώς ένα από τα λίγα πράγματα που «θωράκισε» η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία ήταν και τα Μέσα Ενημέρωσης. Ίσως μάλιστα και ετεροβαρώς  σε σχέση με την ανάγκη των παρεμβάσεων που έπρεπε να γίνουν στην υγεία και σε άλλους καθοριστικούς τομείς.
 • Ήμασταν από τους πρώτους που υπερθεματίζαμε για την ανάγκη μιας υπεύθυνης στάσης. Κανείς από το Κίνημα Αλλαγής δεν φώναξε απλά και μόνο για να το κάνει, δεν αξιοποίησε μικροπολιτικά οποιαδήποτε διαφωνία και οποιεσδήποτε αντιδράσεις της κοινωνίας. Ίσα ίσα, με το παράδειγμά μας προτρέψαμε και άλλους προς αυτή την κατεύθυνση. Προσωπικά πιστεύω ότι οποιαδήποτε κριτική περί του αντιθέτου είναι μικροπολιτική και άδικη. 

ΑΘΗΝΑ 9,84

ΑΘΗΝΑ 9,84

09/11/2020

«Το πραγματικό ερώτημα είναι, γιατί φτάσαμε να είναι αναγκαίο το lockdown»

Lock down

 •  Αυτή τη στιγμή το πρώτο πράγμα που έχουμε απέναντι μας είναι η πανδημία του κορωνόιου. Πέρα από οποιαδήποτε πολιτική κριτική, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι, είναι ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα, και κατά συνέπεια είναι αναγκαία η εφαρμογή των μέτρων που εισηγείται η επιστημονική επιτροπή.  Το ερώτημα, όμως, δεν είναι αν ήταν αναγκαίο να γίνει τώρα ένα lockdown, αλλά γιατί φτάσαμε στο σημείο να κριθεί αναγκαία η επιβολή ενός νέου lockdown.

 • Το καλοκαίρι έγινε μια μεγάλη κουβέντα και κριτική για την εικόνα χαλάρωσης. Με πρωταγωνίστρια σε αυτήν, την ίδια την κυβέρνηση, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να δίνουν λάθος μηνύματα. Με εγκαίνια σε πλατείες, το χαλαρό  άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού χωρίς τα σωστά μέτρα,  οι ανύπαρκτοι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, οι υπερβολικές πληρότητες σε πλοία και αεροπλάνα, ακόμα και τα ελλιπή οικονομικά μέτρα που οδήγησαν πολλές φορές τους επαγγελματίες στην οριακή εφαρμογή των μέτρων για να διασωθούν οικονομικά.

 

Η πορεία της πανδημίας

 • Η διαφορά μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως εμείς ξεκινήσαμε το καλοκαίρι χωρίς ενεργές εστίες διασποράς της νόσου και έχοντας σχεδόν εκμηδενίσει τα κρούσματα.  Αυτό μας έδινε πολύ μεγάλο χρονικό περιθώριο και άνεση ώστε να προετοιμαστούμε και να παρθούν μέτρα πρόληψης, καθώς γνωρίζαμε ότι το φθινόπωρο θα ερχόταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
 • Τα βασικά σημεία στα οποία δεν υπήρξε σωστός σχεδιασμός είναι:
  1. Αρχικά ως προς το σχεδιασμό των τεστ. Τα κινητά συνεργεία της Πρωτοβάθμιας δεν συγκροτήθηκαν εγκαίρως, ειδικά για ευπαθείς ομάδες  και ταυτόχρονα, δειγματοληπτικά, για να αξιολογείται επιδημιολογικά και το ιικό φορτίο σε κάθε περιοχή. Δεν έγινε καμία διατίμηση του κόστους των τεστ ή και κάλυψη τους από τον ΕΟΠΥΥ, που θα διευκόλυνε στην καλύτερη ιχνηλάτηση του ιού. Δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο για τεστ στο υγειονομικό προσωπικό με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή και ειδικά στη Θες/νίκη να υπάρχει μεγάλος αριθμός υγειονομικών που είναι είτε θετικοί στον κορωνοιό, είτε είναι σε καραντίνα. Και φυσικά, δεν ενσωματώθηκαν περιφερειακά και ιδιωτικά εργαστήρια στον κεντρικό σχεδιασμό για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διενέργεια των τεστ.
  2. Οι νέες ΜΕΘ. Εδώ είδαμε την κυβέρνηση απλά βαπτίζει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ήταν για άλλες χρήσεις, ως μονάδες covid-19. Εκτός από τη δωρεά της Βουλής και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», δεν υπήρξε  επί της ουσίας καμία άλλη καινούργια μονάδα. Ακόμα και αυτές του νοσοκομείου «Σωτηρία» που είναι δωρεά της Βουλής υπολειτουργούν γιατί δεν υπάρχει το απαιτούμενο στελεχιακό υγειονομικό προσωπικό. Ανακοίνωσαν τώρα νέες προσλήψεις τη στιγμή που ο χρόνος ήταν αρκετός ώστε να  έχουν γίνει πριν τρεις ή  τέσσερεις μήνες.
  3. Σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Με τα παιδιά να είναι οι κατ’ εξοχήν ασυμπτωματικοί ασθενείς, δεν γίνεται να μην υπάρχει πρόβλεψη να υπάρχουν μέχρι 15 μαθητές σε κάθε τάξη. Θα μπορούσαν να βρεθούν χώροι από τους δήμους αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσε ακόμα να μειωθεί η ύλη για να γίνουν μικρότερα τμήματα. Και στις μεταφορές δεν γίνεται να υπάρχουν 230 οχήματα τα οποία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών. Αυτό δείχνει ανικανότητα και αδυναμία σχεδιασμού, εφαρμογής και υλοποίησης.

 

Αντιπολίτευση

 • Μία υπεύθυνη αντιπολίτευση μπορεί να συνεργαστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εφόσον έχουν αντίστοιχο πλαίσιο προτάσεων Όπως μπορεί να συνεργαστεί και με την κυβέρνηση, γιατί αυτό που θέλουμε όλοι μας είναι το καλό των πολιτών και των ανθρώπων που εκπροσωπούμε. Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες πρέπει όλοι μας να συνεργαστούμε, ειδικά στα μεγάλα θέματα, όπως η πανδημία, τα εθνικά θέματα, αλλά και σε διάφορα άλλα που εμείς έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, γιατί το αποτέλεσμα δεν είναι κομματικό ή μικροκομματικό, αλλά μας αφορά όλους.
 • Θεωρώ ανεύθυνη την μη αντιπολίτευση. Ο ελληνικός λαός στις εκλογές μας έδωσε εντολές. Η εντολή που έδωσε σε εμάς είναι να μπορέσουμε να τους εκπροσωπήσουμε με μία σοβαρή, υπεύθυνη αντιπολίτευση με προτάσεις και αντιπροτάσεις.  Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο και καταθέτει ολοκληρωμένα σχέδια προτάσεων για την οικονομία και τις κοινωνικές προεκτάσεις της κρίσης. Για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα, άμεσα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το πώς μπορούμε  να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία με το ενδιάμεσο μας πρόγραμμα που παρουσιάσαμε τον Μάιο, για την αναγέννηση του ΕΣΥ με την πρόταση μας τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς και ένα συνολικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.  Όλα αυτά αποτελούν ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων προτάσεων, τεκμηριωμένων, ρεαλιστικών και απόλυτα κοστολογημένων. Μόνο μέσα στην καραντίνα είχαμε καταθέσει 150 παρεμβάσεις στη Βουλή. Η προσπάθεια μας είναι όπου διαφωνούμε να έχουμε τις δικές μας αντιπροτάσεις. Γιατί έτσι μόνο γίνεται γόνιμη και χρήσιμη αντιπολίτευση και αυτός θέλουμε να είναι ο ρόλος μας.