STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ

STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25/01/2021

MEGA – Κοινωνία Ώρα MEGA

MEGA – Κοινωνία Ώρα MEGA

25/01/2021

«Δεν γίνεται η ΝΔ να εξωτερικεύει πολιτικά τις εσωτερικές της διαφορές στα κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα»
 • Θα μου επιτρέψετε μία αναφορά στο Σήφη Βαλυράκη που έφυγε χθες τόσο άδικα και αναπάντεχα από τη ζωή. Έφυγε ένας αγωνιστής που τίμησε την πατρίδα, από τους αγώνες του κατά της Χούντας, μέχρι τη μετέπειτα πορεία του ως Βουλευτής και Υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Αφήνει ένα πολύ μεγάλο κενό πίσω του.

Διερευνητικές επαφές με την Τουρκία:

 • Είναι πραγματικά σημαντικό ότι ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ως ένας θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών για τις διμερείς μας αντιπαραθέσεις, και όχι με τις εξωθεσμικές και πολλές φορές ακραίες ρητορικές – και όχι μόνο – αντιπαραθέσεις που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. 

Αποτελεί  ένα βήμα, αλλά οι διερευνητικές επαφές δεν σημαίνουν «διάλογο». Θα πρέπει να γίνει σαφές  ότι η εθνική μας γραμμή ορίζει ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε διάλογο με την Τουρκία, μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αυτό αναγνωρίζουμε ως τη μοναδική διαφορά και διμερή αντιπαράθεση με την Τουρκία. 

 • Ένα σημείο, πολύ σημαντικό, που έχουμε  επαναλάβει πάρα πολλές φορές και στο παρελθόν, αφορά στις κυρώσεις. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η σημερινή συγκυρία μας βρίσκει ξανά εν μέσω προκλητικών και επιθετικών ενεργειών από την Τουρκία. Οι κυρώσεις θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να συνεισφέρουν στην αποτροπή αυτών των επιθετικών ενεργειών, αλλά και για να αποτελέσουν ένα επιπλέον μέσο άσκησης πίεσης ώστε να είναι θεσμικές όλες οι διαδικασίες και οι πρωτοβουλίες επίλυσης των διμερών μας διαφορών.
 • Όσον αφορά τη συνέντευξη του Α. Σαμαρά, αποτελεί ζήτημα η δημόσια διαφοροποίηση του πρώην Πρωθυπουργού από την κυβερνητική γραμμή. Και δυστυχώς φαίνεται πως η επιλογή να μην γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπως είχαμε ζητήσει, πιθανώς να υποκρύπτει και την απροθυμία ανάδειξης ή διαχείρισης αυτής της εσωτερικής διαφοροποίησης. Δικαίωμα διαφορετικής άποψης έχουν όλοι, όμως σε πολύ κρίσιμες συγκυρίες όπως είναι αυτή που βιώνουμε σήμερα, δεν γίνεται η ΝΔ να εξωτερικεύει τα εσωτερικά της ζητήματα σε βάρος των εθνικών μας θεμάτων.

Η πορεία της πανδημίας:

 • Θα μπορούσε κανείς να πει πάρα πολλά για τις παλινωδίες, τις ανακολουθίες καθώς και για την έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα, με υγειονομικούς όρους, της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, φεύγοντας από τη στρατηγική των οριζόντιων γενικών μέτρων καθολικής εφαρμογής. Προτείνουμε στεγανοποίηση των νομών και των νησιών, και με βάση το ξεχωριστό επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής, να προχωρούμε σε μέτρα εξειδικευμένα με μακροπρόθεσμη προοπτική, και όχι «βλέποντας και κάνοντας».

KONTRA – Kontra News

KONTRA – Kontra News

07/01/2021

Εισβολή στο Καπιτώλιο

 • Δυστυχώς όσο και αν μας σοκάρουν οι εικόνες από τα όσα διαδραματίστηκαν στις ΗΠΑ, δεν είναι πολύ μακριά από γεγονότα που ζήσαμε και εμείς στη χώρα μας, αλλά ευτυχώς εδώ πήγαμε «δοκάρι και έξω».
 • Όταν κάποιοι ερμηνεύουν κατά το δοκούν τη θεσμική «δικαιοσύνη» και τη λειτουργία των θεσμών, είτε με τη μορφή εκλογικών αποτελεσμάτων ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή διασταλτικής ερμηνείας τους, και μάλιστα με όρους ακραίας πόλωσης και διχαστικής ρητορικής, μπορούμε δυστυχώς εύκολα να οδηγηθούμε σε συνθήκες ακραίας και οριακής πολιτειακής λειτουργίας. 
 • Αυτό που είδαμε στο Καπιτώλιο ήταν ένα ακραίο φαινόμενο που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και μια πολύ ισχυρή δημοκρατία όπως αυτή των ΗΠΑ, όπου για πάνω από 200 χρόνια βίωνε συνθήκες ισχυρής θεσμικής «ειρήνης», μπορεί να διαταραχθεί και να αμφισβητηθεί.
 • Οι έχοντες δημόσιο λόγο, και ειδικά εξουσία, πρέπει να είναι απόλυτα συντεταγμένοι στη λογική ότι ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στη δημοκρατική λειτουργία, αυτός των  θεσμών, του συντάγματος και των βασικών πυλώνων της δημοκρατίας και του πολιτεύματος. Όταν  αυτό είναι το ελάχιστο σημείο εκκίνησης μπορούμε να θωρακίσουμε το πολιτειακό μας σύστημα. Διαφορετικά ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι και από πολλές πλευρές.
 • Αν όλα αυτά συνέβησαν στην Αμερική με ένα πολύ  ισχυρό πολιτικό σύστημα και μηχανισμούς αλληλοελέγχου των διαφόρων εξουσιών, φανταστείτε τι μπορεί να γίνεται σε πιο αδύναμες χώρες και μη δοκιμασμένα πολιτικά συστήματα. Για αυτό απαιτείται διαρκής εγρήγορση και επαγρύπνηση, ακόμα και για αυτά που θεωρούμε δεδομένα.

 

Για τα «Θεοφάνεια» 

 • Είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα η οποία αφορά στο πως αντιλαμβανόμαστε τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας. Ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε διαχρονικά μια πολύ ξεκάθαρη και σαφή θέση και είμαστε αυτοί που το αποδείξαμε στην πράξη όταν βρισκόμασταν στη διακυβέρνηση της χώρας.
 • Όμως το ζήτημα παίρνει άλλες διαστάσεις σε αυτή τη συγκυρία. Εκτός από το να οριοθετηθούν οι ρόλοι, έχει σημασία σήμερα να δούμε, στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, πως αυτό αποκτά μεγαλύτερη αξία. Γιατί το πρώτο πράγμα που πρέπει να νιώθουν οι πολίτες, που  καλούνται να υπακούσουν σε μια σειρά μέτρων που διαταράσσουν την κοινωνική και οικονομική τους δραστηριότητα,  είναι ότι μπορούν να εμπιστευθούν την Πολιτεία που τους επιβάλλει τα μέτρα αυτά. Όταν αυτό γίνεται με διαρκείς παλινωδίες και ανακολουθίες, με όρους που περιλαμβάνουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά»,  κλείνοντας μάλιστα πολλές φορές το μάτι σε εκλογικά ακροατήρια, δυστυχώς κάνει τους πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους.
 • Είναι, επίσης, πραγματικά προκλητικό να βγαίνει ο Υπουργός Ανάπτυξης και να δηλώνει ρητά ότι, ενώ κάποιοι είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οι συνθήκες στη Βόρεια Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολες και το lock down έπρεπε να προηγηθεί  της γιορτής του Αγ. Δημητρίου στη Θεσ/νικη, η κυβέρνηση υπό το πρίσμα άλλων σκοπιμοτήτων, έκανε την επιλογή της αναβολής των μέτρων, με επιπτώσεις γνωστές σε κόστος για ανθρώπινες ζωές συνανθρώπων μας.
 • Είναι σαφές πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Υπάρχει κάποιος από την κυβέρνηση που θα αναλάβει αυτή την πολιτική ευθύνη, που αναγνώρισε ο Υπουργός Ανάπτυξης της χώρας;

MEGA – MEGA Σαββατοκύριακο

MEGA – MEGA Σαββατοκύριακο

02/01/2021