OPEN TV – Ώρα Ελλάδος

OPEN TV – Ώρα Ελλάδος​

16/06/2021

Να μην πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι το βάρος της κρίσης

Για τις αντιφάσεις και την σύγχυση που υπάρχει σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca:

Δεν γίνεται σε ένα περιβάλλον σύγχυσης  και αντιφάσεων που έχει διαμορφωθεί γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, εμείς να το εντείνουμε και να προκαλούμε νέα σύγχυση (σσ. για την τοποθέτηση Κουρουπλή). Υπάρχουν, όμως, δυο ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Το πρώτο αφορά την Επιτροπή, που οφείλει να απαντήσει με τι επιστημονικά δεδομένα πήρε αυτή την απόφαση, διότι τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επιπλοκές του εμβολίου έχουν παραμείνει απαράλλαχτα τους τελευταίους δύο μήνες. Το δεύτερο αφορά την Κυβέρνηση – που δεν γίνεται στα «καλά» του εμβολιασμού να είναι μπροστά για να τα καρπώνεται και στα «κακά» να κρύβεται πίσω από την Επιτροπή – η οποία οφείλει να μας απαντήσει εάν η χορήγηση του AstraZeneca στα τέλη Απρίλιου συνδέεται με την ανάγκη για το εσπευσμένο άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας.

 

Για το εργασιακό νομοσχέδιο:

Όλοι συμφωνούμε, ότι σήμερα, μετά από 10 χρόνια κρίσης και με τεράστιες αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας, χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Όμως ρύθμισης, και όχι απορρύθμισης όπως αυτό που φέρνει η ΝΔ. Όντως, υπάρχουν ορισμένα σημεία που  αφορούν ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και κυρώσεις τους που μπορεί είναι στη σωστή κατεύθυνση (σσ. για την τοποθέτηση Φωτήλα). Όμως οι πραγματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που εισάγονται με το νομοσχέδιο είναι εντελώς διαφορετικές.

Μιλάνε για ελαστικοποίηση του ωραρίου και νομιμοποιούν τις απλήρωτες υπερωρίες λέγοντας μας ότι μπορεί κάποιος να πληρώνεται σε ρεπό και όχι σε πρόσθετες απολαβές. Κανείς εργαζόμενος όμως δεν δουλεύει παραπάνω για να πληρώνεται με ρεπό, το κάνουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους, λογαριασμούς και υποχρεώσεις.

Υπάρχει το πολύ σημαντικό ζήτημα όπου μεταφέρεται η εργασιακή διαπραγμάτευση από το συλλογικό επίπεδο στο ατομικό. Kαι αυτό όταν οι συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης είχαν προστατευτεί από τον νόμο 3846/10 του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει η απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους εργασίας, με τον ΣΕΠΕ να φεύγει από την επίβλεψη του Υπ. Εργασίας και να μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, που καθόλου ανεξάρτητη τελικά δεν είναι.

Παράλληλα νομιμοποιείται ένα καθεστώς περαιτέρω απελευθέρωσης των απολύσεων, περιορίζοντας το δικαίωμα της επαναπρόσληψης ακόμα και σε εκείνους που δικαιώνονται δικαστικά.

Και περιορίζεται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση, υπό τη ρητορική ότι ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία προσδιορίζεται ως συνδικαλιστικό προνόμιο.

Ακόμη και θετικά σημεία, όπως η κάρτα εργασίας, που ήταν πρόταση της ΓΣΕΕ και νομοθέτημα μας, όπως εξήγγειλε και ο Υπ. Εργασίας θα εφαρμοστούν μόνο πιλοτικά.

Σήμερα υπάρχει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο το οποίο δυσχεραίνει δραματικά τις εργασιακές σχέσεις και καταδεικνύει ότι το βάρος και αυτής της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι.

Και αυτό εμάς μας βρίσκει απέναντι.

KONTRA – Kontra News

KONTRA – Kontra News

14/06/2021

Οποιαδήποτε συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να συνοδεύεται από σφιχτούς όρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου

ια τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν:

Είναι αναγκαίο για εμάς, ως Κίνημα Αλλαγής, εφόσον προχωρήσει ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας – μια μορφή ενός νέου τύπου Ελσίνκι – να υπάρξουν αντίστοιχες δεσμεύσεις από την Τουρκία, που θα αφορούν το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το διάλογο και την προοπτική της Χάγης, και φυσικά την άρση του causus beli.

Έχουμε χορτάσει από «παράθυρα ευκαιρίας» που τελικά δεν είδαμε να ευδοκιμούν. Ειδικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, με την εντεινόμενη τούρκικη προκλητικότητα σε βάρος της χώρας μας, νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι η χωρά μας χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από το «καλό κλίμα» που έσπευσαν τα στελέχη της κυβέρνησης να διαρρεύσουν χωρίς να υπάρχουν καν επίσημες δηλώσεις.

Ζητούμε, λοιπόν, επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τι ακριβώς έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά στη (χθεσινή) συνάντηση, ως όρος για να προχωρήσουμε σε αυτή τη νέα συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο:

Aπό την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει ένα αναγκαίο νέο πλαίσιο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με έμφαση στον εργαζόμενο, τον άνθρωπο και με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, αξιοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και εξελίξεις για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Αντί για ρύθμιση, όμως, η κυβέρνηση προχωρά στο ακριβώς αντίθετο. Στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Συνοπτικά:

 • Νομιμοποιεί την ελαστικοποίηση του ωραρίου και μάλιστα αυτό συνδυάζεται και με μια μορφή απλήρωτων υπερωριών – λες και μπορούμε να ανταλλάξουμε τις απολαβές με ρεπό.
 • Η μορφή των διαπραγματεύσεων περνάει από το συλλογικό επίπεδο, που ακόμα και μέσα στην κρίση προστατεύτηκε με τον νόμο του 3846/10 του ΠΑΣΟΚ,  στο ατομικό επίπεδο.
 • Απαξιώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στους χώρους εργασίας, όταν ο ΣΕΠΕ παύεται από την επίβλεψή του Υπ. Εργασίας και μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή.
 • Προχωράει η περεταίρω απελευθέρωση των απολύσεων, περιορίζοντας ευθέως και το δικαίωμα επαναπρόσληψης στην εργασία, ακόμη και για όσους έχουν δικαιωθεί δικαστικά.
 • Περιορίζεται η συνδικαλιστική εκπροσώπηση
 • Ακόμη και ορισμένα θετικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή κάρτα εργασίας – που ήταν πρόταση της ΓΣΕΕ και δικό μας νομοθέτημα – θα εφαρμοστούν μόνο πειραματικά, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Όλα αυτά υπονοούν, ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ώστε οι εργασιακοί όροι και οι εργασιακές σχέσεις να αλλάξουν εις βάρος των εργαζομένων, και ότι το βάρος και αυτής της κρίσης θα το πληρώσουν εκείνοι που το πλήρωσαν όλα τα τελευταία χρόνια.

Αυτό από εμάς δεν είναι αποδεκτό. Θα δώσουμε μέσα στη Βουλή τη μάχη μας, με όλες μας τις δυνάμεις, και με κάθε άλλο τρόπο, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί, ένα νομοσχέδιο που δυστυχώς αντί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ρύθμιση του πλαισίου εργασίας, προς όφελος του εργαζόμενου και της ποιότητας ζωής του, κάνει ακριβώς το αντίθετο, αφήνοντας χώρο στην ασύδοτη εργοδοσία και οδηγώντας σε περεταίρω εργασιακή ανασφάλεια. Αυτό ξεκάθαρα μας βρίσκει απέναντι.

MEGA – Κοινωνία Ώρα MEGA

MEGA – Κοινωνία Ώρα MEGA

19/05/2021

Όταν ο κοινοβουλευτισμός και το πολιτικό μας σύστημα έχει πνιγεί από τη λάσπη, υποθέσεις τύπου Καλογρίτσα πρέπει να φτάσουν μέχρι το τέλος

Xαίρομαι ιδιαίτερα που η κα. Τζάκρη (συμμετέχουσα στο πάνελ) έστω και πολύ καθυστερημένα θυμήθηκε το κύρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που βγαίνανε στο περιστύλιο της Βουλής, και έκαναν λόγο για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως του ελληνικού κράτους, έχοντας εις γνώσιν τους μια δικογραφία ως μη όφειλαν θεσμικά. Το κρατάμε όμως αυτό, διότι είναι ένα σημαντικό βήμα σε μια ευρύτερη πολιτική συμφωνία των κομμάτων για την θεσμική κοινοβουλευτική λειτουργία.

Προκύπτει όμως το ερώτημα από την συζήτηση μας. Τελικά ο κ. Καλογρίτσας είναι ένας «σύντροφος» που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και τις έστω και κομματικές του σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή είναι ο εντελώς αναξιόπιστος «Καπετάν Καλογρίτσας» όπως ακούστηκε νωρίτερα;

Εμείς ξεκινάμε από μια θέση αρχής, και η θέση αυτή υπαγορεύει ότι όταν ο κοινοβουλευτισμός και το πολιτικό μας σύστημα έχει πνιγεί από τη λάσπη και από τέτοια φαινόμενα, όλες αυτές οι υποθέσεις πρέπει να φτάνουν μέχρι το τέλος και να χύνεται άπλετο φως.

Έχω εμπιστοσύνη στους Θεσμούς του Κοινοβουλίου, για να μπορέσουν να αποφανθούν εάν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία. Είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας στο πολιτικό σύστημα, σεβόμενη αυτές τις διαδικασίες.

Υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα στην υπόθεση Καλογρίτσα:

 • Υπήρχε μια διαδικασία περί των τηλεοπτικών αδειών,  κατά την οποία από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκε να χειραγωγηθεί, συγκεκριμένα και στοχευμένα, και η οποία κατέπεσε στη συνέχεια νομικά και θεσμικά.
 • Υπήρχε μια στοχευμένη προσπάθεια από το Μαξίμου να υπάρξει τουλάχιστον ένα κανάλι μορφής ΣΥΡΙΖΑ-CHANNEL, για να αναπαράγει την κυβερνητική προπαγάνδα.
 • Και προκύπτει από τα στοιχεία που δίνει ο κ. Καλογρίτσα, ότι υπήρχε μια άτυπη ή τυπική σύμπραξη μεταξύ Αράβων-ΣΥΡΙΖΑ-Καλογρίτσα για να μπορέσουν να βρεθούν τα χρήματα μέσω των οποίων θα έπαιρνε την τηλεοπτική άδεια.

Όλα αυτά δυστυχώς καταδεικνύουν την καθεστωτική αντίληψη με την οποία διαχειρίστηκαν την εξουσία. Περιμένουμε τα πορίσματα για τα υπόλοιπα συμπεράσματα.

OPEN TV – Ώρα Ελλάδος

OPEN TV – Ώρα Ελλάδος

29/04/2021

«Το “ξεστοκάρισμα” του ΣΥΡΙΖΑ η νέα χορηγία στη ΝΔ»

Για το «ξεστοκάρισμα» Τσίπρα:

Το βασικό πρόβλημα από τέτοιου είδους διατυπώσεις όπως αυτές του κ. Τσίπρα, είναι ότι δίνουν την ευκαιρία στη ΝΔ – ως ο καλύτερος χορηγός – αντί να συζητήσουμε για τα κενά και τις παραλείψεις που έχει σήμερα η κυβερνητική διαχείριση στη πανδημία σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή που ξεκινάει το άνοιγμα της οικονομίας, να συζητάμε για το «ξεστοκάρισμα».

Διότι το «ξεστοκάρισμα» δεν σημαίνει μόνο την ύπαρξη αποθέματος, αλλά δυστυχώς στα μάτια του κόσμου σημαίνει και κακής ποιότητας απόθεμα, και είναι μια διατύπωση που, από τη μία, κλείνει το μάτι ή έστω χαϊδεύει τους αρνητές, και από την άλλη, εντείνει την αβεβαιότητα και τον φόβο για το εμβόλιο σε όσους έχουν αμφιβολίες.

Από τη δική μας πλευρά, επιλέξαμε να στείλουμε ακριβώς το αντίθετο μήνυμα. Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο του Ασκληπιείου της Βούλας, όπου έστειλε το μήνυμα αφενός προς τους πολίτες να πάνε να εμβολιαστούν, διότι είναι ευκαιρία ζωής, ο μόνος τρόπος να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, και από την άλλη, ένα μήνυμα προς τη Κυβέρνηση για να υπάρξει έστω και τώρα μια αποτελεσματική καμπάνια ενημέρωσης για να εξαλειφθούν οι ανασφάλειες και οι φόβοι από την κοινωνία μας.

Το σημαντικό είναι σήμερα, να μπορέσουμε να δούμε πως το άνοιγμα, το οποίο ήταν αναγκαίο να γίνει λόγω της κόπωσης που υπήρχε, έστω και εάν έγινε με αντιφατικά μηνύματα, με πολύ υψηλότερα κρούσματα από αυτά που κλείσαμε, πρέπει να είναι τέτοιο που δεν θα  γυρίσουμε πίσω!

Αυτό υπαγορεύει, ότι:

 • Στα σχολεία, για παράδειγμα, πρέπει το ένα self-test να γίνεται από τον ΕΟΔΥ για να υπάρχουν πιο αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα,
 • Πρέπει να ελέγξουμε αποτελεσματικότερα την εφαρμογή της τηλεεργασίας και ειδικά στους μαζικούς χώρους εργασίας,
 • Πρέπει να δούμε τι γίνεται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γιατί δεν γίνεται όταν τον Αύγουστο περιμένουμε 400 λεωφορεία, τον Απρίλιο να έρχονται μόλις 40 και αυτά με κλειστά παράθυρα σε περίοδο κορωνοϊού,
 • Τέλος πρέπει να δούμε τι γίνεται με την πραγματική οικονομία, έτσι ώστε να υπάρξουν εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης όσων πραγματικά έχουν πληγεί από την κρίση, δεδομένου ότι σήμερα η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της το μαξιλάρι των 30 δις, ευνοϊκό δανεισμό με εγγύηση της ΕΚΤ και απουσία δημοσιονομικών περιορισμών μέχρι και το 2022.