ΕΡΤ1 – ΜΑΖΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

ΕΡΤ1 – ΜΑΖΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

27/06/2020

“Πρόταση μομφής στο Σταϊκούρα η νέα χορηγία Τσίπρα σε Μητσοτάκη”

 

Πρόταση μομφής και πτωχευτικός κώδικας:

 • Τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης είναι έκθετος στα εθνικά θέματα, τη στιγμή που δείχνει να μην έχει σχέδιο αντιμετώπισης  της πανδημίας, τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθόλου εμπροσθοβαρή μέτρα διαχείρισης των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, και αφήνει τους οικονομικά αδύναμους βορά στις τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του, στοχοποιώντας έναν Υπουργό του, αντί για τη συνολική του πολιτική. Αποδεικνύεται δυστυχώς για ακόμη μία φορά ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος χορηγός του κ. Μητσοτάκη.
 • Η οικονομική κρίση αναπόφευκτα έφερε την ανάγκη στήριξης των έντιμων και αδύναμων δανειοληπτών. Ο Ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ήταν ο μόνος που προστάτεψε πραγματικά την πρώτη κατοικία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατήργησε με παρατάσεις και αυστηρόποιώντας τα κριτήρια υπαγωγής, και η ΝΔ αποτελειώνει τους αδύναμους δανειολήπτες κάνοντας τους ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι. 
 • Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε διακομματική επιτροπή που απορρίφθηκε και κατέθεσε τροπολογία ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες και η πρώτη κατοικία. 

 

Η φυγή του Χρ. Παππά:

 • Ο Χρήστος Παππάς είχε πάλι διαφύγει και το 2013, ενώ οι χρυσαυγίτες δήλωναν ανοιχτά μέσω του αρχηγού τους Νίκου Μιχαλολιάκου, ότι αν χρειαστεί θα γίνουν φυγόδικοι. 
 • Σήμερα το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ είναι έκθετο για τη διαφυγή του καταδικασθέντα υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής. Ο  επιχειρησιακός τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η διαφυγή δεν αποτελεί πολιτικό αντικείμενο. Υπάρχουν αρμόδιοι με εμπειρία και γνώσεις που θα έπρεπε να το διασφαλίσουν. 
 • Το σημαντικότερο όλων είναι ότι έχουμε μία απόφαση που σε μεγάλο βαθμό συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.  Είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για την εμπιστοσύνη των πολιτών, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, όμως,  το  πολιτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, υιοθετώντας τον πολιτικό πολιτισμό και την πολιτική επιχειρηματολογία, και όχι τις άνευ περιεχομένου κοκορομαχίες που βλέπουμε ακόμα και σήμερα.

MEGA – Κοινωνία Ώρα MEGA

MEGA – Κοινωνία Ώρα MEGA

16/10/2020

“Δεν γίνεται Υπουργοί να συνηγορούν σε τετελεσμένα εις βάρος της δυνητικής μας κυριαρχίας”

 

Ελληνοτουρκικά:

 • Δυστυχώς είναι γεγονός πως η κατάσταση με την Τουρκία σήμερα είναι πολύ χειρότερη από αυτή του περασμένου Αυγούστου. Δεν μιλάμε πλέον για μία παράνομη navtex που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες μας,  αλλά για μία navtex που παραβιάζει το δικαίωμα επέκτασης της εθνικής μας κυριαρχίας, μέσω της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.  Δεν μπορεί να διατυπώνονται θέσεις από κορυφαίους Υπουργούς, όπως ο κ. Γεραπετρίτης, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια.  Βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλα, είναι αδιαπραγμάτευτο και μονομερές δικαίωμα που διατηρεί η χώρα μας. 
 • Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η στρατηγική του διαρκούς κατευνασμούνα φτάνει σε σημείο να προσβάλει τις πάγιες εθνικές μας θέσειςκαι κυρίως, να δημιουργεί τετελεσμένα από την πλευρά της Τουρκίας για θέματα τα οποία είναι μονομερή από τη δική μας πλευρά.
 • Χωρίς οριστικοποίηση καταλόγου κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και χωρίς να υπάρχει αυτόματος μηχανισμός ενεργοποίησης των κυρώσεων, αφήνεται δυστυχώς χώρος στον Ερντογάν να συνεχίζει τις προκλήσεις και την επιθετικότητα σε βάρος της χώρας μας. Πρέπει επιτέλους να ληφθεί μέριμνα για αυτό άμεσα. 

 

Χρυσή Αυγή:

 • Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα για το πώς διαχειρίστηκαν κάποιοι το θέμα της Χρυσής Αυγής. Υπάρχουν δηλώσεις του κ. Ρουπακιώτη από τη μία πλευρά, και δηλώσεις του κ. Κοντονή από την άλλη. Δηλώσεις, στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, κατά το παρελθόν, ότι μία «σοβαρή» Χρυσή Αυγή μπορεί να ενσωματωθεί, καθώς και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήριζαν «ευπρόσδεκτες» τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.
 • Δεν έχει γίνει, όμως, επαρκής συζήτηση μέχρι σήμερα, για το πώς φτάσαμε στην άνοδο ενός μορφώματος με φασίζουσες και νεοναζιστικές αναφορές. Δυστυχώς, παρακολουθούμε από την προηγούμενη εβδομάδα να συντηρείται ακόμα η λογική εμφυλιοπολεμικών διατυπώσεων, που ουσιαστικά καταδεικνύουν εχθρούς εντός του πολιτικού συστήματος, προσπαθώντας έτσι  να συντηρήσουν ένα κλίμα πόλωσης, για λόγους επιβίωσης.
 • Οι πλατείες των αγανακτισμένων, με τις κρεμάλες, τα φάσκελα στη Βουλή, τους προπηλακισμούς πολιτικών, τις δικαιολογίες και τις ερμηνείες ένθεν, κακείθεν, ας μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι ο διχαστικός  πολιτικός λόγος που συντηρείται ακόμα, είναι βούτυρο στο ψωμί του φασισμού και των ακραίων αντιλήψεων.
 • Χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να αντιληφθούμε ότι έχουμε πολιτικούς αντιπάλους, ότι έχουμε διαφωνίες ή συμφωνίες, αλλά πάντα στα πλαίσια των δημοκρατικών αρχών και όχι επενδύοντας στην κοινωνική πόλωση απλά και μόνο για να συντηρήσουμε κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς.

KONTRA – Kοntra news

KONTRA – Κοntra news

15/10/2020

OPEN – Ώρα Ελλάδος

OPEN – Ώρα Ελλάδος

13/10/2020

“Δεν υπάρχουν δημοκράτες a la carte”

· Η δίκη της Χρυσής Αυγής:

Δυστυχώς, χάνουμε την μεγάλη εικόνα που κερδίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Της συντεταγμένης στάσης του πολιτικού συστήματος απέναντι στο φασισμό και το νεοναζισμό.
Ακόμα και το χθεσινό κώλυμα που έβαλε ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, καταδεικνύει την ανωτερότητα της δημοκρατίας. Πως ακόμα και οι αρνητές της δημοκρατίας, έχουν την ευκαιρία αξιοποίησης όλων των δημοκρατικών διαδικασιών και μέσων, για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Και για αυτό έχει και ακόμα μεγαλύτερη αξία, τόσο η δικαστική, όσο και η ομόθυμη πολιτική τους καταδίκη.
Έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη κουβέντα από την προηγούμενη εβδομάδα. Τόσο με τις δηλώσεις του κ. Ρουπακιώτη για τα τεκταινόμενα του πρώτου διαστήματος και τις ευθύνες Σαμαρά, όσο και για σημαντικές καθυστερήσεις της δίκης επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και τις δηλώσεις του Υπουργού του κ. Κοντονή, ότι θα υπήρχαν προεκτάσεις που αφορούν τη Χρυσή Αυγή και παρόλα αυτά προχώρησαν στην ψήφιση του.
Στο διάλογο που κάνουμε σήμερα, όμως, δεν αποτυπώνεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Δεν έχει ασχοληθεί κανείς με το πώς φτάσαμε ως εδώ και το σημαντικότερο, τι πρέπει να κάνουμε για να μην φτάσουμε ξανά στο σημείο ανόδου τέτοιων ακραίων φασιστικών ή νεοναζιστικών  δυνάμεων. Να θυμηθούμε εδώ τις φωνές που υπήρχαν τόσο στη ΝΔ, που μιλούσαν για την ενσωμάτωση μιας «σοβαρής» Χρυσής Αυγής, όσο και τις φωνές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσαν για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους της Χρυσής Αυγής. Να μην ξεχνάμε όμως και τις πλατείες των αγανακτισμένων, όπου μπορεί να μην υπήρχαν Χρυσαυγίτες με ταμπέλες, υπήρχαν όμως κρεμάλες, «μούντζες» στη Βουλή και επιθέσεις σε πολιτικούς. Κάποιοι τότε «δεν έβλεπαν» τον κίνδυνο για το πολίτευμα και τη δημοκρατία, έβλεπαν μόνο μια συγκυριακή πολιτική ευκαιρία, οξύνοντας με την ακραία ρητορική τους την ένταση και το έλλειμμα κοινωνικής συνοχής που υπήρχε.

Έγινε μεγάλη κουβέντα για το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης «Αυγής», όμως δεν θυμάται κανείς ότι στις 26/05/2011 η «Αυγή» στο πρωτοσέλιδό της εμφάνιζε, τον τότε εκλεγμένο Πρωθυπουργό της  χώρας Γ. Παπανδρέου μαζί με συνεργάτες του, χαρακτηρίζοντας τους  ως τρομοκράτες. 

Δεν γίνεται να είμαστε δημοκράτες a la carte. Την Τετάρτη να είμαστε δημοκράτες και από την Πέμπτη να εμφανιζόμαστε ξανά με ακραίες και διχαστικές λογικές, όπως και στο παρελθόν.

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία με την οποία αλλάζει ο ποινικός κώδικας και επανέρχεται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, προσθέτοντας επιπλέον και την αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία, που δίνει το δικαίωμα στον Άρειο Πάγο να μην ανακηρύσσει σχηματισμούς όπου υποψήφιοι τους έχουν καταδικαστεί και βαρύνονται για θέματα που αφορούν στη δημοκρατία και το πολίτευμα μας.

Ελληνοτουρκικά:

Δεν περιμέναμε τις προκλήσεις της Τουρκίας, στην Αμμόχωστο, ή με το Oruc Reis, για να αντιληφθούμε την πραγματική της στρατηγική. Είναι αυτονόητο ότι η χώρα μας συζητά υπό συγκεκριμένους όρους,  γνωρίζοντας ότι έχουμε απέναντι μία Τουρκία που ανοίγει διαρκώς το εύρος των διεκδικήσεων της σε βάρος μας. Βάζοντας μέσα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τα θέματα της Θράκης και πολλά άλλα που για μας είναι κατακόκκινες γραμμές. Φυσικά, συζητάμε για ένα και μόνο θέμα και μόνο αν σταματήσει η Τουρκία τις επιθετικές ενέργειες της. Πράγμα που τώρα φυσικά δεν συμβαίνει.
Υπάρχει ένα ζήτημα όμως πάρα πολύ σημαντικό. Με την επιστροφή του από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος. Πώς γίνεται να είμαστε ικανοποιημένοι,  χωρίς καν να έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος κυρώσεων και χωρίς καν να υπάρχει ένας μηχανισμός αυτόματης ενεργοποίησης των κυρώσεων. Πρέπει να αντιληφθούμε πως η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις, καταλαβαίνει μόνο από κυρώσεις και όλοι συντεταγμένα να το διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, όσο πιο ισχυρά γίνεται.