Συνέντευξη στο «The Caller» - 02/04/2021

Πώς βλέπετε όλους αυτούς τους μήνες την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση; Εκτιμάτε πως πρέπει να συνεχιστεί το παρατεταμένο lockdown;

Νομίζω πως πλέον τα δεδομένα μιλάνε από μόνα τους, γιατί δυστυχώς έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε πλήρως το θετικό πρόσημο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Μόνο και μόνο αν αναλογιστεί κάποιος ότι όντας η χώρα με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καραντίνα σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, εξακολουθούμε να βλέπουμε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους να αυξάνονται, αυτό καταδεικνύει την αποτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι έχουμε περισσότερους από 100 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, είναι έκδηλες οι ευθύνες για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ, την ανεπαρκή του στελέχωση, τη μη στήριξη γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και τη χλιαρή διαχείριση του ιδιωτικού τομέα που θα έπρεπε να συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση της κρίσης και την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Την ώρα μάλιστα που έχουμε απέναντι μας μια κοινωνία ιδιαίτερα κουρασμένη και ευάλωτη, σωρεύονται σε αυτή νέες αντιφάσεις που αλλοιώνουν την εμπιστοσύνη της απέναντι στην κυβερνητική διαχείριση. Γιατί πολύ απλά, όταν με 1500 κρούσματα κλείνεις και με 4500 συζητάς να ανοίξεις, ή τα μέτρα που έλαβες στο ενδιάμεσο ήταν αποτυχημένα, ή απλά άλλαξε η κοινή παραδοχή όλων μας ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από οποιοδήποτε κόστος. Εμείς, πιστοί σε αυτήν, από τις 25 Νοεμβρίου παρουσιάσαμε τη δική μας πρόταση για το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο το πότε αλλά κυρίως το πώς θα γίνει αυτό. Το δικό μας σχέδιο ξεφεύγει από τη λογική των γενικών οριζόντιων μέτρων καθολικής εφαρμογής, βασίζεται σε μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό, στεγανοποίηση νομών και νησιών, απομόνωση όλων των – γνωστών πλέον – θετικών κρουσμάτων και εξειδικευμένα μέτρα με βάση το ακριβές επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής. Το μόνο που απομένει, είναι η βούληση της κυβέρνησης να το εφαρμόσει και να απεγκλωβιστεί από την αποτυχημένη στρατηγική του – όχι και τόσο – «έξυπνου» ακορντεόν.


Στο Κίνημα Αλλαγής, καταθέσατε ένα πλαίσιο προτάσεων για έναν ελληνικό κλιματικό νόμο, ενώ πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά, μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Πώς μπορεί το πολιτικό σύστημα να ωθήσει τους πολίτες σε ένα νέο τρόπο ζωής, που θα σέβεται περισσότερο το περιβάλλον;

Το πρώτο ζητούμενο είναι να μπουν τα θέματα της κλιματικής κρίσης στο κέντρο της πολιτικής ατζέντας. Και αυτό γιατί ειδικά για εμάς, τη νεότερη γενιά, τα θέματα της οικολογίας και της κλιματικής κρίσης δεν είναι απλά άλλο ένα «πιασάρικο» θέμα για να εκφέρουμε και «λίγο νεωτερίστικο» λόγο. Πολύ περισσότερο, είναι ζήτημα επιβίωσης για τις δεκαετίες που θα έρθουν μπροστά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και με κυρίαρχο το ρόλο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σε αυτό, έχει κάνει σημαντικά βήματα για να εκσυγχρονίσει το θεσμικό και νομοθετικό της πλαίσιο, να το προσαρμόσει στις νέες απαιτήσεις, με συγκεκριμένους στόχους αντιρρυπαντικής πολιτικής και με προτεραιότητα στη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Το πολιτικό μας σύστημα, λοιπόν, οφείλει, από τη μία, να προσαρμοστεί άμεσα στο πλαίσιο και τους στόχους αυτούς, και από την άλλη, να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για νέες, απλές, καθημερινές συνήθειες, πολύ μεγάλης όμως σημασίας που θα συμβάλλουν στην ίδια κατεύθυνση. Από τη δική μας πλευρά, ως Κίνημα Αλλαγής, πέραν των πολιτικών πρωτοβουλιών, ακριβώς για τις ανάγκες αυτού του νέου κλιματικού νόμου, προχωράμε στο σχεδιασμό μας για ένα συγκροτημένο δίκτυο περιβαλλοντικών και οικολογικών ακτιβιστικών δράσεων, που έχουν στόχο να κινητοποιήσουν ευρύτερα την κοινωνία ενόψει των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης. Να αφήσουμε το δικό μας ισχυρό, πράσινο αποτύπωμα στη νέα εποχή που έρχεται μπροστά μας.


Ποιοι είναι γενικότερα οι στόχοι του Κινήματος Αλλαγής το επόμενο διάστημα;

Πέραν των καθημερινών πολιτικών μας παρεμβάσεων, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην παρούσα συγκυρία στην οικονομική και κοινωνική ατζέντα, με βάση και τις πολύ δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα «τηλε-περιοδειών», με επίκεντρο τη δική μας πρόταση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση, με συγκεκριμένο προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο, των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Συζητάμε με τοπικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που θα μπορέσει να πείσει στην πράξη ότι η προοδευτική διακυβέρνηση είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που η παράταξη μας μπορεί να κάνει πράξη. Τις πρωτοβουλίες μας αυτές πλαισιώνει η συγκρότηση των θεματικών μας δικτύων σε κρίσιμους τομείς με ισχυρές κοινωνικές αναφορές για τον χώρο μας, όπως αυτός της αυτοδιοίκησης, της εργασίας, της αγροτικής παραγωγής, της υγείας και της παιδείας. Ζητούμενο είναι, στο ρευστό πολιτικό σκηνικό όπου βρισκόμαστε σήμερα, να αποδείξουμε ότι μπορεί να υπάρξει ο συγκροτημένος, προοδευτικός, πολιτικός αντίλογος που στη συνέχεια θα αποτελέσει και την κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση των κοινωνικών μας συσχετισμών.


Πρόσφατα συγκροτήθηκε το δίκτυο νεολαίας του ΚΙΝΑΛ. Πιστεύετε ότι μπορεί να προσεγγίσει νεολαία εκτός του κόμματος;

Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος μας. Όχι απλά μια καταγραφή νεότερων στελεχών, που φυσικά έχουν το χώρο και το λόγο να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην κοινή μας προσπάθεια, αλλά πολύ περισσότερο, να μπορέσουμε να απευθυνθούμε συνολικά σε μια νέα γενιά κουρασμένη, απογοητευμένη, που χάνει την ελπίδα και την εμπιστοσύνη της απέναντι σε αυτούς που καλούνται να της δώσουν προοπτική. Εμείς τους απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα, όχι απλώς να υιοθετήσουν τα πολιτικά μας προστάγματα, αλλά πολύ περισσότερο να τα συνδιαμορφώσουν, να αποτελέσουν και οι ίδιοι μέρος της αλλαγής που θέλουν να φέρουν. Το δίκτυο νέας γενιάς είναι η αναγκαία λύση που θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα γι’ αυτό το πολιτικό προσκλητήριο, εν μέσω πανδημίας. Φυσικά, με τη δέσμευση όλων μας ότι και οι απαιτούμενες διαδικασίες βάσης που μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην κατεύθυνση αυτή, θα πραγματοποιηθούν αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.


Πώς σχολιάζετε τις συζητήσεις για επαναφορά των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, που επανέρχονται κατά καιρούς στην επικαιρότητα;

Προφανώς και στην πολιτική παίζει κυρίαρχο ρόλο η διαχείριση των συμβόλων. Όμως, το σημαντικότερο για μένα είναι και το πολιτικό περιεχόμενο που δίνεις σε αυτά. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, εκεί ακριβώς πρέπει να εστιάσουμε, δηλαδή στο πώς, αξιοποιώντας το ιδεολογικό υπόβαθρο του ΠΑΣΟΚ, την τεράστια ιστορική του διαδρομή, την πλούσια πολιτική του παρακαταθήκη, το αξιακό του πλαίσιο και τον ριζοσπαστισμό του, θα καταφέρουμε να τα μεταφράσουμε στις σύγχρονες ανάγκες του σήμερα και του αύριο. Για να μπορέσουμε, τη φυσική συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης, να την κάνουμε ξανά να σημάνει κάτι ξεχωριστό στην καρδιά των κοινωνικών στρωμάτων που διαχρονικά εξέφραζε. Να μιλήσουμε ξανά με ειλικρίνεια με την κοινωνική μας βάση, να την πείσουμε στην πράξη ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά, με την παράταξη μας ισχυρή. Και αυτό, ακριβώς, είναι το δικό μας στοίχημα σήμερα.


Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι το στοίχημα της Κεντροαριστερας έχει κερδηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κεντροαριστερός δε γίνεσαι επειδή απλά σε συμφέρει, για να διευρύνεις το εκλογικό σου ακροατήριο. Ένας ΣΥΡΙΖΑ χαμένος στις ιδεοληψίες του, χωρίς πολιτική ταυτότητα, χωρίς αποσαφηνισμένο ρόλο αλλά και κοινωνικό ακροατήριο, με λόγο αντιδραστικό και πολλές φορές και αναχρονιστικό, είναι το καλύτερο δώρο για την μεγάλη ανοχή που απολαμβάνει σήμερα η ΝΔ. Για αυτό και στοχευμένα επιλέγει ο Μητσοτάκης να συντηρεί τον Τσίπρα ως πολιτικό του αντίπαλο. Και αυτό από μόνο του είναι η σοβαρότερη πληγή για τον κόσμο της κεντροαριστεράς, το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Όλοι αυτοί αναζητούν διέξοδο που θα μπορέσει να αποτελέσει ρεαλιστική αντιπρόταση διακυβέρνησης, με βασικό αφήγημα το «γιατί εμείς» και όχι το «γιατί όχι οι άλλοι». Αυτή ήταν πάντα η δύναμη της παράταξης, αυτή θέλουμε να επαναφέρουμε ξανά.


Το Κίνημα Αλλαγής κινείται δημοσκοπικά στο 6-8%, την ώρα που η κυβέρνηση παρουσιάζει σημάδια φθοράς και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε σταθερά ποσοστά. Δεν σας προβληματίζει αυτό;

Είμαι της άποψης ότι οι δημοσκοπήσεις πολύ περισσότερο επηρεάζουν την εικόνα της επόμενης στιγμής, παρά αποτυπώνουν την πραγματικότητα για την προηγούμενη. Και αυτό προφανώς είναι κάτι που έχει τη σημασία του. Όμως, προσωπικά πιστεύω πως σε περιόδους τόσο έντονης κρίσης, η οποία μάλιστα απειλεί ευθέως την ανθρώπινη ζωή, τον συνολικό απολογισμό της στάσης σου τον κάνεις μόλις αυτή παρέλθει. Και η εκτίμηση μου είναι πως η συνέπεια μας, ο υπεύθυνος και τεκμηριωμένος μας λόγος, οι αιχμές και η μαχητική μας αντιπολίτευση όπου αυτό χρειάζεται, εκείνη την ώρα θα επιβραβευτούν από τους πολίτες.