«Να δομήσουμε με την κοινωνική μας βάση, από την αρχή, σχέσεις πολιτικής εμπιστοσύνης»

Συνέντευξη στο «iEidiseis» - 03-08-2020

Πώς χαρακτηρίζεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη ένα χρόνο μετά την έλευσή της στην εξουσία;

Τελικά δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Ένα καλοστημένο επικοινωνιακό περιτύλιγμα επιδοτούμενο μάλιστα από τα 20 εκ. ευρώ της κυβέρνησης, που όμως στην πράξη πήρε ακριβώς αυτή τη συντηρητική πολιτική κατεύθυνση που όλοι περιμέναμε τον Ιούλιο του 2019. Με την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, την υιοθέτηση της βάσης του ν. Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό,  την απαξίωση της δημόσιας υγείας  προ κορωνοϊού, για να κάνει την κυβίστηση αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, με διαρκείς αμφιταλαντεύσεις και  αναποτελεσματικότητα στο μεταναστευτικό, και ειδικά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της, χάδια στις τράπεζες και εγκατάλειψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με τους αγρότες ως φτωχούς συγγενείς, τους ανέργους υπό προστασία με ημερομηνία λήξης, απουσία συναίνεσης στα εθνικά θέματα και κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος για τον Πρωθυπουργό Μωυσή. Και φυσικά στο σκέλος των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, εφαρμόζοντας το… σχέδιο «βλέποντας και κάνοντας».


Που εκτιμάτε ότι θα καταλήξει το μορατόριουμ με την Τουρκία;  Και διάλογο-πακέτο δέχεται το ΚΙΝΑΛ;

Είναι σαφές νομίζω για όλους πλέον  ότι η Τουρκία απόλυτα οργανωμένα και συντεταγμένα ανοίγει συστηματικά όλο το εύρος των διεκδικήσεων της σε βάρος της χώρας μας, προκειμένου να μας σύρει όπως και η ίδια  δήλωσε σε μια διαπραγμάτευση άνευ όρων και προϋποθέσεων. Η εθνική μας γραμμή είναι διατυπωμένη προ πολλού και αφορά στο ότι η Ελλάδα συζητά μόνο θεσμικά, και μόνο για τα θέματα που αναγνωρίζουμε ως σημεία αντιπαράθεσης με την Τουρκία, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και από αυτό είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να πούμε ούτε βήμα πίσω.


Εκτιμάτε ότι η πορεία των ελληνοτουρκικών μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρες κάλπες;

Εδώ πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς. Τα εθνικά θέματα και προφανώς τα ελληνοτουρκικά δε μπορεί να είναι αντικείμενο οποιασδήποτε μικροκομματικής διαχείρισης ή μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων από καμία πλευρά.  Θέλω να πιστεύω ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Και φυσικά χωρίς την παραμικρή υπόνοια συμψηφισμού ή συνδιαλλαγών της συναίνεσης στα εθνικά θέματα με  άλλου είδους παραπολιτικές «ουρές», τύπου Παπαγγελόπουλου. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει και από την πλευρά της κυβέρνησης την θεσμική αποτύπωση της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Δε φτάνει μόνο η μονομερής ενημέρωση. Όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή με την Φ. Γεννηματά, απαιτείται άμεσα – καιέχει ήδη αργήσει – σύγκλησητου συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ώστε να στείλουμε στην πράξη ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας τόσο ως προς το εσωτερικό, όσο και ως προς το εξωτερικό.


Η Κουμουνδούρου σας κατηγορεί ότι με αφορμή την υπόθεση στο Μάτι και την Προανακριτική για τη Νοvartis, αλλά και με τη στάση σας σε θέματα όπως οι κασέτες Μυωνή, στήνετε εκ νέου το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» με τη Νέα Δημοκρατία…

Εμείς από την πρώτη στιγμή, και για όποιον αφορά, λέμε το εξής πολύ απλό: διαφάνεια και δικαιοσύνη για όλους και παντού, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Αν η διαλεύκανση τέτοιων σοβαρών για σκάνδαλα ενδείξεων μεταφράζεται ως «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, τότε μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απέναντι του όλη την κοινωνία που αγωνιά να μάθει την αλήθεια. Πραγματικά,όμως, προβληματίζομαι πώς ένας αυτοαποκαλούμενος προοδευτικός χώρος αντί να ζητά να διερευνηθούν οι υποθέσεις αυτές σε βάθος και μαζί με αυτό να κάνει και την εσωτερική του αυτοκάθαρση, βάζει πλάτη στους εμπλεκόμενους, πολιτικοποιώντας τις υποθέσεις αυτές.  Φυσικά και να αποδοθούν ευθύνες στο Μάτι και στην προσπάθεια συγκάλυψης. Φυσικά να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες για το παρακράτος Παπαγγελόπουλου. Φυσικά και να λογοδοτήσουν οι «μαγαζάτορες» που ευτέλισαν οι ίδιοι τις αξίες του προοδευτισμού και της αριστεράς.


Οι σχέσεις σας με την αξιωματική αντιπολίτευση, υπό ποιους όρους θα ομαλοποιηθούν;

Δεν υπάρχουν σχέσεις ανώμαλες και ομαλές.Εμείς συζητάμε θεσμικά και κοινοβουλευτικά με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Βέβαια, αν η ομαλοποίηση σημαίνει άλλης μορφής προσέγγιση, και μάλιστα με την παρούσα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε, μάλλον υπό όρους φαντασιακούς. Αυτό φυσικά, δεν αφορά την κοινωνική μας βάση που μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει κάνει διαφορετικές εκλογικές επιλογές. Με αυτήν είμαστε σε μία διαρκή προσπάθεια να δομήσουμε από την αρχή σχέσεις πολιτικής εμπιστοσύνης. Και με την αξιοπιστία, την σοβαρότητα μας αλλά και έναν ισχυρό ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό, προσωπικά, είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε πράξη.


Το γεγονός ότι το Νοέμβριο του ΄21 είναι προγραμματισμένη η εκλογή Προέδρου από τη βάση του ΚΙΝΑΛ, σας ανησυχεί μήπως το κόμμα σας μπει σε εσωστρέφεια;

Οι εσωκομματικές διαδικασίες είναι εσωκομματικές διαδικασίες. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, αρχίζουν και τελειώνουν εκεί. Είναι ευθύνη όλων μας να μην εργαλειοποιηθούν χάριν προσωπικών φιλοδοξιών σε βάρος της εξωστρέφειας και της δυναμικής της παράταξης. Μέχρι τότε, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη ως χρήσιμη και μαχητική αντιπολίτευση για να ανατρέψουμε όλοι μαζί τους υφιστάμενους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Γιατί μέχρι το ’21, η παράταξη έχει πολλές μάχες να δώσει μπροστά της.


Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δεν σας φέρουν να κερδίζετε ούτε από τη φθορά που –προσωρινά ή όχι- εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένετε αναστροφή από το φθινόπωρο;

Έχοντας από τη μία πλευρά μια ΝΔ που τώρα που σβήνουν τα επικοινωνιακά συννεφάκια θα αντιμετωπίσει πλέον τις ευθύνες των πολιτικών της επιλογών στην οικονομία και την κοινωνία, και από την άλλη ένα ΣΥΡΙΖΑ που με το «ηθικό μειονέκτημα» του έχει χάσει την αξιοπιστία του να επιτελέσει το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσωπικά πιστεύω ότι  η επιμονή και η συνέπεια που επιδεικνύει το Κίνημα Αλλαγής, με τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο πάντα με προτάσεις και αντιπροτάσεις θα αρχίσει να επιβραβεύεται από την κοινωνία, και να αποτυπώνεται και στους πολιτικούς συσχετισμούς.


Η Συνδιάσκεψή σας τι στόχο θα έχει; Και αν ο κορονοϊός δεν επιτρέψει τη διεξαγωγή της, τι θα πράξετε;

Όπως έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετούς μήνες, η Συνδιάσκεψη μας έχει στόχο μέσα από ενεργές διαδικασίες διαλόγου, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της, να καταλήξει σε έναν ισχυρό ιδεολογικό και πολιτικό αυτοπροσδιορισμό για την παράταξη μας. Που θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα για την ουσιαστική αυτόνομη πορεία μας, αλλά και τα βασικά εφόδια με τα οποία θα απευθυνθούμε ξανά στην κοινωνία δίπλα στα προβλήματα και στις ανάγκες της. Φυσικά, κορωνοϊού επιτρέποντος, και πάντα με την τεχνολογία να είναι παρούσα να λύνει οποιαδήποτε προβλήματα.