47 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

03/09/2021

«Σήμερα, είμαστε εδώ για το ΠΑΣΟΚ που πρόσφερε, το ΠΑΣΟΚ που δικαιώθηκε, το ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει. Είμαστε εδώ για το ΠΑΣΟΚ που ήταν και είναι πάντα δύναμη συμφιλίωσης, δύναμη ενότητας, δύναμη δημοκρατίας. Δύναμη πατριωτική, δύναμη ευθύνης, δύναμη ελπίδας. Το ΠΑΣΟΚ που ήταν και είναι πάντα Κίνημα Αλλαγής. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας.»

Από την πολιτική εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974.


Συντρόφισσες & σύντροφοι,

Φίλες & φίλοι,

Με χαρά, σας καλωσορίζουμε στην πολιτική μας εκδήλωση για την επέτειο των 47 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974. Δυστυχώς, μέσα στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα και τους υγειονομικούς περιορισμούς, αλλά και υπό την βαριά σκιά της απώλειας του κορυφαίου, οικουμενικού Έλληνα μουσικοσυνθέτη, του Μίκη Θεοδωράκη.

Σε μία συγκυρία, που από μόνη της, θέτει τα προβλήματα, τους κινδύνους, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Τόσο για τη χώρα, όσο φυσικά και για την παράταξη μας.

Ευρισκόμενοι ακόμα στην καρδιά της πανδημίας, που έβαλε ξανά στο επίκεντρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, που άλλαξε τη ζωή των πολλών, που δέθηκε με τις ανάγκες και τις αγωνίες των μη προνομοιούχων. Και που ακριβώς ένα χρόνο πριν αποτυπώσαμε το δικό μας όραμα για την αναγέννηση και ισχυροποίηση του, για να βγει από το τέλμα της απαξίωσης που συνειδητά, και στοχευμένα από κάποιους, έχει σήμερα περιέλθει.

Με τους κινδύνους για την εθνική οικονομία να είναι ξανά εμφανείς, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας να υπονομεύεται έναντι των επιτελικών ημετέρων, την εργασιακή ανασφάλεια να εντείνεται, τις ανισότητες να μεγαλώνουν.

Λίγες μόλις μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, με την ασύλληπτη οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε. Αποδεικνύοντας με τον χειρότερο τρόπο πως η κλιματική κρίση είναι παρούσα για τα καλά, με τις συνέπειες της να είναι πλέον εμφανείς στην καθημερινότητα μας.

Με την κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, στα κόμματα, στο πολιτικό μας σύστημα, να εργαλειοποιείται, δημιουργώντας νέες διαχωριστικές τομές, νέα πεδία πόλωσης και διχασμού. Νέα εμπόδια και απειλές για την κοινωνική συνοχή.

Αλλά, και με μηνύματα αισιοδοξίας. Με πιο πρόσφατα αυτό των ΗΠΑ, με τη νίκη του ορθολογισμού έναντι του λαϊκισμού και τώρα αυτό της Γερμανίας, με τη διαφαινόμενη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Που αποδεικνύουν στην πράξη, ότι η προοδευτική σκέψη, με αξιόπιστο και καθαρό πολιτικό λόγο μπορεί ξανά να αποκτήσει ρόλο πρωταγωνιστή. Και να αρχίσει και πάλι να δίνει μάχες, να κερδίζει, να διαμορφώνει την πολιτική ιστορία για το σήμερα και το αύριο. Για τις επόμενες γενιές του τόπου.

Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Μία μέρα με ιδιαίτερους συμβολισμούς και πολιτικά μηνύματα. Μία μέρα που καλούμαστε να ανακαλέσουμε τη ριζοσπαστική πολιτική σκέψη του ιδρυτή μας, του Ανδρέα Παπανδρέου, προβάλλοντας την στις προκλήσεις της σημερινής εποχής. Σήμερα, τιμούμεθυμόμαστε, αλλά το σημαντικότερο, είμαστε εδώ για να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι στην ιστορική συνέχεια και τις μάχες που καλείται να δώσει ξανά η δημοκρατική παράταξη.

Να πρωτοστατήσει για τις μεγάλες αλλαγές που έχει και πάλι σήμερα ανάγκη η χώρα. Για τη νέα εθνική ενότητα που οφείλει να οικοδομήσει. Για τις απαντήσεις στην ψηφιακή επανάσταση, στην κλιματική αλλαγή, στην ανασφάλεια, στο μέλλον και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων.

Σήμερα, είμαστε εδώ για το ΠΑΣΟΚ που πρόσφερε, το ΠΑΣΟΚ που δικαιώθηκε, το ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει. Είμαστε εδώ για το ΠΑΣΟΚ που ήταν και είναι πάντα δύναμη συμφιλίωσης, δύναμη ενότητας, δύναμη δημοκρατίας. Δύναμη πατριωτική, δύναμη ευθύνης, δύναμη ελπίδας. Το ΠΑΣΟΚ που ήταν και είναι πάντα Κίνημα Αλλαγής. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος μας.

Σήμερα, όμως, έχουμε επιλέξει να κάνουμε και μία ξεχωριστή αναφορά. Γιατί όπως ανέφερα και στην αρχή, έχουμε ακόμα πολύ νωπές τις μνήμες από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που συγκλόνισαν τη χώρα μας. Που άφησαν πίσω πάνω από 1.300.000 στρέμματα καμένης γης, σπίτια, καλλιέργειες και μία ανυπολόγιστη καταστροφή στην παραγωγική βάση των περιοχών που επλήγησαν.

Αλλά μαζί με αυτά, στην φωτεινή της πλευρά της ιστορίας, ανέδειξαν και μία Ελλάδα με φιλότιμο, μία Ελλάδα που ξέρει να αγωνίζεται, μία Ελλάδα που παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, εξακολουθεί να μας κάνει περήφανους. Αυτή την Ελλάδα και αυτήν την κοινωνία τιμούμε σήμερα, στο πλαίσιο της πολιτικής μας εκδήλωσης, και την τιμούμε στο πρόσωπο των ανθρώπων που έδωσαν τη μάχη εκεί, στα πύρινα μέτωπα, από την πρώτη γραμμή, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, σώζοντας χωριά, σώζοντας σπίτια και περιουσίες.

Έχουμε την τιμή, να έχουμε μαζί μας:

  • Τον Χρήστο Σισμάνογλου, Πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου, με ενεργή συμμετοχή στις μάχες πυρόσβεσης στα μέτωπα της Β. Αττικής. Στο πρόσωπο του οποίου, τιμούμε και τη μνήμη του αδικοχαμένου εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, που έχασε τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.
  • Τον Βασίλη Φερτάκη από την Αχαΐα, Πυρονόμο και Πρόεδρο Πυροσβεστών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, εκπροσωπώντας τους πυροσβέστες που δώσανε τη μάχη στα πύρινα μέτωπα της Αχαΐας και της Ηλείας.
  • Τον Γιάννη Πλεμμένο, υπεύθυνο του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου, με καθοριστική συνεισφορά στο συντονισμό και την αξιοποίηση των εθελοντικών πρωτοβουλιών και δράσεων προσφοράς στις πυρόπληκτες περιοχές του Νομού Ηλείας.
  • Τον Θεόδωρο Μπακατσέλο από το Νεοχώρι Γορτυνίας, έναν από τους νέους ανθρώπους, που δώσανε με αυτοθυσία τη μάχη με τις φλόγες, για να σώσουν τα χωριά και τις περιουσίες των συγχωριανών τους στο Λιβαδάκι, τη Χώρα, το Πυρί, τη Δάφνη.
  • Τον Κώστα Βλαχονικολό, επικεφαλής της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Μεσσηνίας, που ήταν στην πρώτη γραμμή στις πυρκαγιές στην Άνω Μέλπια, στο Βασιλίτσι, στο Δασοχώρι, στα Φίλια.
  • τον Λιμενάρχη της Αιδηψού, Πλωτάρχη του Λιμενικού Σώματος, κ. Σωτήρη Δανίκα, με καθοριστική συνεισφορά στην εκκένωση των χωριών της Β. Εύβοιας.

Στο πρόσωπο σας τιμούμε την κοινωνία των ενεργών πολιτώντων μάχιμων στελεχών και των εθελοντών, που αποτέλεσαν και αποτελούν τα φωτεινά παραδείγματα για μία Ελλάδα που θέλει να πάει μπροστά. Σας ευχαριστούμε.