Επίσκεψη στην Κοζάνη: Η πανδημία είναι παρούσα και απαιτεί σχέδιο, συνέπεια και στήριξη των επιβαρυμένων περιοχών στην πράξη

07/01/2021
«Βρεθήκαμε σήμερα στην Κοζάνη, σε μία από τις από τις περιοχές που δοκιμάζεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, από την πανδημία του κορωνοϊού. Βρεθήκαμε εδώ για να συζητήσουμε από κοντά με τους τοπικούς φορείς, και κυρίως με τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές, που δίνουν τη μάχη από την πρώτη γραμμή. Να τους ευχαριστήσουμε για τον καθημερινό τους αγώνα και να τους εκφράσουμε την έμπρακτη στήριξη και συμπαράσταση μας. Με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας, μέσα και έξω από τη Βουλή.
Βλέπουμε δυστυχώς την κυβέρνηση, ειδικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας να λειτουργεί απόλυτα σπασμωδικά, χωρίς κανέναν σχεδιασμό, με διαρκείς παλινωδίες και ανακολουθίες. Με τη στρατηγική του «ράβε-ξήλωνε», με μοναδικό εργαλείο τα σκληρά lockdown και χωρίς κανένα σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας. Με τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που ανακοινώθηκαν να είναι ακόμα στα χαρτιά, υποδεικνύοντας τον ελλιπή σχεδιασμό και την έλλειψη προετοιμασίας ακόμα και στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Με την έλλειψη διαφάνειας, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποφάσεις της, την επιλεκτική αποφασιστικότητα, να κάνουν τους πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβερνητική διαχείριση.
Η πανδημία είναι παρούσα. Απαιτεί από όλους μας, ψυχραιμία, σχέδιο, συνέπεια και αποφασιστικότητα.
Και ειδικά για την περιοχή της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας, συνολικά, με τα προβλήματα της να είναι υπαρκτά και ανεξάρτητα από το βάρος της πανδημίας, απαιτείται σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Ένα σχέδιο δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και υλοποιήσιμο ώστε η περιοχή να μπορέσει να παραμείνει κοινωνικά δυναμική, οικονομικά ενεργή και πληθυσμιακά ανθηρή, σε ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον στο δρόμο για την μετά-λιγνίτη εποχή.»
 
Από την σημερινή μας επίσκεψη στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, μαζί με τον βουλευτή μας Ανδρέα Πουλά, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Πάρι Κουκουλόπουλο, το Γραμματέα της ΝΕ Θεόδωρο Θεοδωρίδη και τοπικά μας στελέχη. Επισκεφθήκαμε το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης και το «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Συναντηθήκαμε με φορείς των εργαζομένων των νοσοκομείων και τις διοικήσεις τους, ενημερωθήκαμε για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία που σηκώνουν το βάρος της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή και συζητήσαμε για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΣΥ με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει από την πρώτη γραμμή την μάχη με αυταπάρνηση.
 
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επίσκεψης, συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας Παναγιώτη Πλακεντά, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χάρη Τζεβεκίδη και εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων της πόλης.