Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το κλείσιμο υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας στον Ωρωπό

08/11/2023

«Να μπει φρένο στο κλείσιμο των τραπεζικών καταστημάτων και στη συστηματική υποβάθμιση του Δ. Ωρωπού» 

Το κλείσιμο ακόμη ενός υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Ωρωπό φέρνει με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης. 

 Η ταλαιπωρία των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής συνεχίζεται, εμπεδώνοντας τους έτσι το αίσθημα ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Ωρωπό οδηγεί σε αναστάτωση την τοπική κοινωνία, καθώς δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την ήδη συμπιεσμένη οικονομική δραστηριότητα, σε μια περιοχή μάλιστα που προσπαθεί να αναπτυχθεί τουριστικά.  Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση του Δήμου Ωρωπού με τους πολίτες να είναι πλέον υποχρεωμένοι να μετακινούνται στα πλησιέστερα υποκαταστήματα του Σχηματαρίου και του Αγίου Στεφάνου, γεγονός που προκαλεί χάσιμο χρόνου και σοβαρό επιπλέον κόστος μετακινήσεων. 

 Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες μας και την παντοδυναμία των συστημικών τραπεζών να παρεμβαίνουν στον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με το τι τους εξυπηρετεί. 

«Ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό απαντήσεις που θα θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών του Δ. Ωρωπού. Που θα βάζουν ένα τέλος στη διαρκή απαξίωση του Δήμου. Που θα αποκαθιστούν στοιχειωδώς την οικονομική και κοινωνική ισορροπία της περιοχής. Από την πλευρά μας, θα είμαστε παρόντες με κάθε τρόπο ώστε οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες να είναι άμεσες και επαρκείς», δήλωσε ο Μ. Χριστοδουλάκης. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, ενώ μπορείτε να τη βρείτε και ΕΔΩ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2023 

Προς τον Υπουργό Oικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Κλείσιμο υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας στον Ωρωπό» 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Μέσα στον Νοέμβριο, με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης αναμένεται να κλείσει το μοναδικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο δήμο Ωρωπού. Έχοντας κλείσει ήδη το υποκατάστημα της Alpha Bank, η περιοχή θα μείνει μόνο με την τράπεζα Πειραιώς. 

 Το κλείσιμο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, το οποίο εξυπηρετεί και την Ερέτρια, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον εμπορικό κόσμο αλλά και στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του δήμου Ωρωπού και οι πολίτες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μετακινούνται είτε στα πλησιέστερα υποκαταστήματα του Σχηματαρίου και του Αγίου Στεφάνου, κάτι που σημαίνει ταλαιπωρία, χάσιμο χρόνου και κόστος μετακινήσεων. 

 Επειδή η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων προκαλεί σοβαρά προβλήματα και επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους, στους μικρομεσαίους και στους επαγγελματίες, που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τα εναλλακτικά διαδικτυακά κανάλια συναλλαγών. 

 Επειδή σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, η απόσυρση των Τραπεζών από αυτές συνδέεται με απομόνωση, υποβάθμιση και εν τέλει με οικονομικό μαρασμό, ιδίως σε μια τουριστική περιοχή που προσπαθεί να αναπτυχθεί. 

 Ερωτάστε κ. Υπουργέ 

 1. Πώς σκοπεύτε να αντιμετωπίσετε το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας 

 2. Πώς θα στηρίξετε τις κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού που στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων και ταυτόχρονα τις τοπικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν μέσα από εξειδικευμένη τραπεζική συμβουλευτική να εισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής; 

 Ο ερωτών βουλευτής 

 Μανώλης Χριστοδουλάκης