Εκδήλωση Ανανεωτικής Αριστεράς: «Η κεντροαριστερά σε έναν κόσμο που αλλάζει»

09/02/2020

«Είμαστε με την ανοιχτή οικονομία. Όχι την ελεύθερη, την ανοιχτή απέναντι στα κλειστά συμφέροντα, τα κλειστά οικονομικά κέντρα, τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια, τον αυθαίρετο συντεχνιασμό που κρατάει δέσμιες τις πραγματικά παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Έχουμε στρατηγική μας προτεραιότητα ένα νέο αποτελεσματικό μοντέλο αναδιανομής που θα αντιμετωπίσει τις νέες κοινωνικές ανισότητες. Μιλάμε για το δικό μας σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Όχι όμως με τη μορφή μιας επιδοματικής εξάρτησης του εκάστοτε αδύναμου από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Μιλάμε για ποιοτικές δημόσιες παροχές και υπηρεσίες υγείας, παιδείας, ασφάλισης, πρόνοιας, ποιοτικά δημόσια αγαθά. Κράτος πρόνοιας ολικής μορφής, αλλά για αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Πιστεύουμε αταλάντευτα στη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας, στη σαφή διάκριση των εξουσιών, στην ανεξαρτησία των θεσμών. Στη θωράκιση της αξιοπιστίας του πολικού συστήματος, για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Είμαστε προσηλωμένοι στις αρχές της ανοιχτής κοινωνίας, στην υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, των κοινωνικών ελευθεριών. Μια κοινωνία μακριά από οποιασδήποτε μορφής διακρίσεις.

Σεβόμαστε το περιβάλλον και αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Με ένα εναλλακτικό οικονομικό σύστημα βιώσιμης ανάπτυξης, με ένα νέο ενεργειακό μοντέλο προσανατολισμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και με την εξασφάλιση των πόρων για την «δίκαιη μετάβαση» και εναλλακτικές δυνατότητες ανάπτυξης των περιοχών που θίγονται από την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής.

Πιστεύουμε στην ενωμένη Ευρώπη. Προτάσσοντας ξανά το όραμα για την πολιτική της εμβάθυνση, την πολιτική της ενοποίηση, την πολιτική της ολοκλήρωση, ως απάντηση στο έλλειμμα ηγεσίας και προοπτικής που αντιμετωπίζει σήμερα. Πιστεύομε στον ομοσπονδιακό της χαρακτήρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.»

Και για όλα αυτά, το Κίνημα Αλλαγής είναι η στρατηγική μας επιλογή. Δεν μένουμε μόνο στα συνθήματα και τη νοσταλγία. Διαμορφώνουμε, με το ριζοσπαστισμό του ΠΑΣΟΚ, το δικό μας όραμα για το σήμερα και το αύριο. Συνθέτουμε τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς, της σύγχρονης αριστεράς που δεν τη χαρίζουμε σε

κανέναν. Και είμαστε έτοιμοι, έχοντας κατοχυρώσει με σαφήνεια την ιδεολογική και πολιτική μας διακριτότητα, να βγούμε ξανά έξω στην κοινωνία. Απέναντι στη συντήρηση και το λαϊκισμό, στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και μπορούμε να τα καταφέρουμε!»