Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Παρασκήνιο» - 09/04/2022

Γιατί ο Πρωθυπουργός ανοίγει τώρα θέμα εκλογικών συνεργασιών;

Είναι προφανές ότι παρά τη συστηματική προπαγάνδα περί του αντιθέτου, πλέον αντιλαμβάνεται και ο ίδιος τη σοβαρή φθορά που υφίσταται η κυβέρνηση, ως απόρροια της ανεπάρκειας της, αλλά και συγκεκριμένων ιδεολογικών κατευθύνσεων στο εφαρμοζόμενο μείγμα πολιτικής. Ο ίδιος αλαζονικά είχε θέσει ως αυτοσκοπό την αδυναμία, και τώρα αναγκάζεται να αναδιπλωθεί. Αλλά για ακόμα μία φορά επιλέγει να το κάνει με όρους μικροπολιτικής στρατηγικής, μακριά από την απαιτούμενη συνεννόηση, για τη διερεύνηση προγραμματικών συγκλήσεων προς όφελος της χώρας. Οι Έλληνες, στις επόμενες εκλογές, θα δώσουν οι ίδιοι την απάντηση τους για το πώς θα κυβερνηθεί η πατρίδα μας.

 

Πως εννοεί το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝ.ΑΛ τις προγραμματικές συνεργασίες και ποιες οι διαφορές από τη πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός ;

Καταρχάς υπάρχει μια σαφής αντιθεσμική λειτουργία όταν ο Πρωθυπουργός μιλάει για συνεργασίες αλλά στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν «καμένες» εκλογές, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμά ή απαξιώνει τη λαϊκή ετυμηγορία. Εμείς λέμε το εξής πολύ απλό. Πως αυτό που προέχει δεν είναι το με ποιους, αλλά το τι και πώς θα απαντήσουμε στην πολυσύνθετη κρίση που βιώνουμε. Εμείς λοιπόν καταθέτουμε στον ελληνικό λαό τη δική μας προγραμματική πρόταση διακυβέρνησης. Που συνδέει την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή, θέτει στο επίκεντρο τις προκλήσεις της δίκαιης πράσινης μετάβασης, της ψηφιακής επανάστασης, της θωράκισης των θεσμών, της σύγχρονης πατριωτικής έκφρασης, του δημογραφικού, της επιστροφής του κρίσιμου πνευματικού κεφαλαίου της νέας γενιάς που βρίσκεται σήμερα στο εξωτερικό. Στόχος μας είναι η δυναμική ενίσχυση της πολιτικής και εκλογικής επιρροής ώστε αυτή η πρόταση να εφαρμοστεί στην πράξη. Θα αγωνιστούμε για αυτό με κάθε τρόπο, όμως αν δεν καταστεί εφικτό δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός απλώς και μόνο για να βγαίνουν οι αριθμοί και να αναδειχθούν συγκυριακές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που δε θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού.

 

Συμμερίζεστε την λογική που ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τυχόν συνεργασία του κόμματος σας  με τη ΝΔ θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία;

Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι κόμμα αντίδρασης ή διαμαρτυρίας. Ήξερε και ξέρει πάντα να αναλαμβάνει ευθύνες, να δίνει μάχες, να αλλάζει στην πράξη τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Αυτό διεκδικούμε και σήμερα. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι ιδεολογικοί και στρατηγικοί μας αντίπαλοι, όμως ξέρουμε και με σαφήνεια τα όρια του πολιτικού και ιδεολογικού μας αυτοπροσδιορισμού. Και δε θα τα υπερβούμε για κανέναν, όσο και αν διάφοροι καλοθελητές, με τεχνητά διλήμματα, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν από την ουσία της πολιτικής μας πρότασης, από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Η διαφαινόμενη ενίσχυση των κοινωνικών μας συσχετισμών είναι λογικό να δημιουργεί αγωνίες. Εμάς όμως δεν μας αφορούν.

 

Θεωρείτε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την προσφυγή στις κάλπες; 

Παρόλο που δεν αρέσκομαι σε εκτιμήσεις και προβλέψεις για το χρόνο διενέργειας των εκλογών, οι επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και η κοινωνική αντίδραση που αφορά στην εφαρμοζόμενη πολιτική, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Ναι, θεωρώ πως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Εμείς θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι όποτε και αν πραγματοποιηθούν οι εκλογές ώστε η δυναμική των εκλογικών μας συσχετισμών να μετατραπεί σε δύναμη διεκδίκησης για ένα καλύτερο μέλλον για τους Έλληνες και την πατρίδα μας.

 

Η ακρίβεια προκαλεί στα νοικοκυριά χειρότερους εφιάλτες από αυτούς των μνημονίων; Υπάρχει ρεαλιστική αντιμετώπιση ;

Δυστυχώς μιλάμε για τα χειρότερα επίπεδα πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών σε συνδυασμό με οικονομική ύφεση. Προφανώς και ο Έλληνας βιώνει τη νέα αυτή κρίση στο πετσί του, στο νοικοκυριό του, στην καθημερινότητα του. Όμως υπάρχει ρεαλιστική αντιμετώπιση που δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση. Γιατί η ίδια με 43.3 δις, προχώρησε στο τέταρτο μεγαλύτερο δημοσιονομικό άνοιγμα παγκοσμίως μέσα στην πανδημία όπου ο οριζόντιος χαρακτήρας των μέτρων και η απουσία συγκεκριμένης στόχευσης οδήγησαν σε επίπεδα ύφεσης από τα υψηλότερα στην Ευρώπη κατασπαταλώντας και πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο που θα μπορούσε σήμερα να αξιοποιηθεί. Γιατί έχει βάλει στα δημόσια ταμεία πάνω από 1 δις από το σταθερό ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης επί των αυξημένων τιμών, πλήττοντας κατά βάση τα λαϊκά εισοδήματα. Γιατί ξόδεψε 280 εκατομμύρια για να καταργήσει το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ και έκρινε ως πολιτική της προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας για γονική παροχή άνω των 800.000 ευρώ. Την ώρα που δεν κάνει τίποτα για τη μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων στα τρόφιμα και στα καύσιμα, το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής των λογαριασμών του ρεύματος, την φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, την αύξηση του κατώτατου μισθού.  Υπήρχε και υπάρχει λύση, απαιτείται όμως διαφορετική στρατηγική. Δυστυχώς διαφέρουμε στις προτεραιότητες.