ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1

11/12/2020
«Κατώτερη των περιστάσεων η Ε.Ε., παρατηρητής η κυβέρνηση»

Για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ:

  • Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι απογοητευτική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, φάνηκε για μία ακόμα φορά, κατώτερη των περιστάσεων.

  • Όταν η Τουρκία τους τελευταίους μήνες προβαίνει σε κινήσεις ακραίας προκλητικότητας και επιθετικότητας σε βάρος της χώρας μας και  επειδή για μια εβδομάδα αποφάσισε να κάνει προσποιητά το «καλό παιδί», είναι αδιανόητο η  Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό το φόβο άλλων συνεπειών και επιπτώσεων, να παίρνει αποφάσεις που δεν περιλαμβάνουν ουσιαστικές κυρώσεις.

  • Δυστυχώς δεν ήταν μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση κατώτερη των περιστάσεων αλλά και η Κυβέρνηση, που ήταν απλός παρατηρητής. Θα έπρεπε να έχει απορρίψει το σχέδιο της απόφασης και να πιέσει για την αλλαγή της στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων.

  • Η απουσία κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, λειτουργεί ενισχυτικά στο να συνεχίσει την υφιστάμενη στρατηγική της. Αποτελεί υπερκομματικό ζήτημα το ότι σήμερα δεν εστάλη ένα αποφασιστικό μήνυμα απέναντι σε μία χώρα που συμπεριφέρεται προκλητικά, σε βάρος του διεθνούς δικαίου και σε βάρος κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

  • Η Τουρκία  θα συνεχίσει την ίδια στρατηγική και δυστυχώς σ’ αυτό φταίει κατεξοχήν η Ευρώπη.  Φταίει όμως  και η κυβέρνηση που δεν το διαχειρίστηκε με τρόπο που θα ήταν επιτακτικός και προστακτικός, ώστε να καταλήξουμε σε άλλη απόφαση.

  • Επίσης, δεν τέθηκε το πολύ σημαντικό το ζήτημα του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία. Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα δείχνουν ότι  αυτά τα όπλα, δυνητικά,  μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και παρόλα αυτά, η Ευρώπη για άλλη μία φορά αποδείχτηκε ανεπαρκής.