Συνέντευξη στην «Εφημερίδα Παρασκήνιο» - 12/03/2021

Η απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει πυροδοτήσει πολιτική κόντρα. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση; Πιστεύετε ότι πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα του;

Το έχουμε κάνει σαφές. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, αλλά φυσικά και δεν εκδικείται. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας δικαιούται της μεταχείρισης που απορρέει από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτό. Ακόμα και αν μιλάμε για τον χειρότερο κατά συρροή δολοφόνο. Ο ρόλος της δικαιοσύνης είναι ο σωφρονισμός και σε αυτόν δεν χωράνε πολιτικές ή κυβερνητικές παρεμβάσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο Κουφοντίνας έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να δικαιώσει το αίτημα που, όπως θεωρεί, απορρέει από το νόμο που ψήφισε προσφάτως η ΝΔ. Όμως, πρέπει να κάνουμε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί να μετατραπεί σε σύμβολο δήθεν αγωνιστικότητας ένας αμετανόητος τρομοκράτης. Αυτό σημαίνει πως η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή, πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο.


Ως ΚΙΝΑΛ έχετε εξαπολύσει επίθεση στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ποια λάθη θεωρείτε ότι έχουν γίνει;

Η κριτική που ασκούμε αφορά, κυρίως, στο κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά το πρώτο lockdown. Και αυτό γιατί δεν αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για μέτρα πρόληψης και προετοιμασίας ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου που όλοι περιμέναμε. Αντ’ αυτού, δυστυχώς, το σύστημα υγείας δεν ενισχύθηκε όπως θα έπρεπε, ο σχεδιασμός των τεστ παρέμεινε προβληματικός, η στήριξη γιατρών και νοσηλευτών εξαντλήθηκε στα επικοινωνιακά χειροκροτήματα το βράδυ στα μπαλκόνια, τα σχολεία άνοιξαν με υπερπληθείς τάξεις αδυνατώντας να τηρήσουν τα μέτρα και τις αποστάσεις, ενώ στα μέσα μεταφοράς, ειδικά τις ώρες αιχμής, ο υπερβολικός συνωστισμός συνέβαλλε στη διασπορά του ιού. Και το χειρότερο από όλα, η επιλεκτική τήρηση των μέτρων αλλά και η εικόνα των κυβερνητικών να είναι υπεράνω των νόμων, πλήγωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Την ώρα, λοιπόν, που σήμερα η λογική του «βλέποντας και κάνοντας» συνεχίζεται απτόητη, το ίδιο και οι παλινωδίες και ανακολουθίες της κυβέρνησης, χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο, και με μέτρα που – εκ του αποτελέσματος – δεν αποδίδουν, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα επαναφέρει την ελπίδα ότι οι κόποι και οι θυσίες μας δε θα πάνε χαμένοι. Εμείς το έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα, απομένει η κυβέρνηση να δείξει ότι μπορεί να κάνει την αυτοκριτική της και να ακούει.


Έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το επεισόδιο της περασμένης Κυριακής στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Ποια είναι η θέση σας για το συγκεκριμένο συμβάν;

Η αυτονόητη. Πως η απρόκλητη και υπέρμετρη χρήση βίας είναι απολύτως καταδικαστέα χωρίς αστερίσκους. Πόσο μάλλον όταν αυτή επικάθεται σε μια κοινωνία ήδη κουρασμένη και ψυχολογικά καταβεβλημένη από τον έναν χρόνο κρίσης. Προφανώς, όμως, δε μιλάμε για μεμονωμένο περιστατικό. Η δήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Ποττάκη, για αύξηση κατά 75% των καταγγελιών για περιστατικά αστυνομικής βίας, αλλά και του κ. Αλιβιζάτου, για την απαξίωση από την πολιτική ηγεσία της άτυπης Επιτροπής για τη διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών, αναδεικνύουν με σαφήνεια τις πολιτικές προεκτάσεις και ευθύνες. Όσο και αν βολεύει την κυβέρνηση η τεχνητή όξυνση, στην οποία σύρεται κ ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ιδεοληπτικών του εμμονών, η ατζέντα πρέπει να επανέλθει στα καθημερινά προβλήματα της πανδημίας αλλά και των οικονομικών και κοινωνικών της επιπτώσεων. Η κοινωνία βράζει και από εμάς θέλει λύσεις, όχι στημένες κοκορομαχίες.


Θεωρείτε ότι χρειάζεται ριζικές αλλαγές το Κίνημα Αλλαγής, για να βελτιώσει τόσο τα δημοσκοπικά ποσοστά, όσο και την απήχηση στην κοινωνία;

Καταρχάς, θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι η εκλογική άνοδος που σημειώνει συστηματικά η παράταξη από το 2015 και μετά, με την προεδρεία της Φ. Γεννηματά, εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα με τις αναγωγές όλων των τελευταίων δημοσκοπικών ευρημάτων. Φυσικά και για όλους μας το ζητούμενο είναι αυτή να συνεχιστεί και να ενταθεί. Προφανώς, στην πορεία μας αυτή, οι συνθήκες της πανδημίας αλλά και το κυβερνητικό επικοινωνιακό μονοπώλιο της λίστας Πέτσα, είναι πρόσθετα εμπόδια που πρέπει να υπερβούμε. Προσωπικά, όμως, πιστεύω πως η συνεπής πολιτική μας στάση, ο υπεύθυνος, τεκμηριωμένος, αλλά και μαχητικός αντιπολιτευτικός μας λόγος θα αρχίσει να αποτυπώνεται και σε νέους, ενισχυμένους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτό που αναζητούμε τώρα είναι εναλλακτικοί δίαυλοι επικοινωνίας και εξωστρέφειας των πολιτικών μας μηνυμάτων. Να φτάσει ο λόγος μας στον κόσμο που περιμένει να μας ακούσει. Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησης, με έναν σχεδιασμό εξάλλου που είχε περιγράφει αρκετούς μήνες πριν, αλλά πήγε πίσω λόγω πανδημίας. Στην παρούσα φάση, με το πρόγραμμα των «τηλεπεριοδειών» μας, θέτουμε την ατζέντα για την οικονομία, τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και την πρόταση μας για την επόμενη μέρα. Με την συστράτευση όλων μας στην κοινή προσπάθεια, είμαι βέβαιος πως η παράταξη θα αποκτήσει ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει.


Πώς σχολιάζετε υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί για την ηγεσία του κόμματος, όπως του Ανδρέα Λοβέρδου;

Όταν η κοινωνία αγωνιά υπό την απειλή της πανδημίας, όταν η πραγματική οικονομία ψάχνει λύσεις, ευρισκόμενη στα όρια της κατάρρευσης, όταν ό ρόλος μας μας επιβάλλει να είμαστε δίπλα σε όσους δοκιμάζονται, τότε θεωρώ ότι η συζήτηση για τις εσωκομματικές μας διεργασίες έρχεται δεύτερη, πόσο μάλλον όταν έτσι κι αλλιώς είναι και καταστατικά αρκετά μεταγενέστερη. Στην ώρα τους, ο καθένας έχει δικαίωμα να εκτεθεί στην κοινωνική μας βάση και ο καθένας μας να κάνει την επιλογή στήριξης του με αποκλειστικό γνώμονα την προοπτική της παράταξης και την αυτόνομη πορεία του χώρου. Μόνο έτσι θα βγούμε κερδισμένοι και θα δυναμώσουμε ξανά.


Πιστεύετε πώς είναι πιθανό το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες; Είναι έτοιμο το ΚΙΝΑΛ για αυτό το ενδεχόμενο;

Δεν είμαι «μέντιουμ» και σίγουρα δε βρίσκομαι στο μυαλό του Πρωθυπουργού που είναι και ο μόνος αρμόδιος για την απόφαση αυτή. Η αυτονόητη και αντικειμενική οπτική λέει ότι σε περιόδους κρίσης δεν μπορείς, χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, να προκαλέσεις πρόωρες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση όμως, στο Κίνημα Αλλαγής θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι και προετοιμασμένο πολιτικά και οργανωτικά, όποτε και αν χρειαστεί να δώσουμε την κρίσιμη αυτή εκλογική μάχη.