Συνάντηση με εκπροσώπους των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

12/11/2021

Συναντηθήκαμε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο λόγω της έξαρσης της πανδημίας, όσο και του κύματος ακρίβειας που πλήττουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγ. Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής και ο Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κώστας Δαμίγος. Επίσης συμμετείχαν ο αρμόδιος της Κ.Ο. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης, ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Απόστολος Πόντας και ο Γραμματέας του Τομέα Μικρομεσαίων Στέφανος Κομνηνός.


Δήλωση μου, μετά την τηλεδιάσκεψη:

«Είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης η εγκατάλειψη στην τύχη τους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην κρίση της πανδημίας και στα προβλήματα που δημιουργεί η έξαρση της ακρίβειας, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης τους. Αδιαφορώντας για την σοβαρή μείωση του τζίρου τους και ιδιαίτερα στην εστίαση και το λιανεμπόριο. Ζήτησα σήμερα από τους εκπροσώπους τους να συνεχίσουν – όπως μέχρι τώρα – να συμβάλλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν είναι όμως δυνατόν οι αρμόδιες κρατικές αρχές να μην έχουν την κύρια ευθύνη των ελέγχων, να μην υπάρχει ο στοιχειώδης διάλογος με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων πριν ανακοινωθούν τα μέτρα που τους αφορούν, όπως επίσης και να μη μετέχουν εκπρόσωποι τους στις αρμόδιες επιτροπές για το σχεδιασμό τους. Όσον αφορά τα άμεσα μέτρα στήριξης τους, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μαζικά λουκέτα-κυρίως στην εστίαση και στο λιανεμπόριο προτείνουμε.

• Να μην επιστραφούν οι «επιστρεπτέες προκαταβολές» τουλάχιστον μέχρι ένα ύψος (κάτι που ενισχύει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις)
• Να υπάρξει γενναία ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη σε δημόσιο και εφορείες και σημαντικό «κούρεμα» για τους συνεπείς.
• Να περιληφθούν και οι επιχειρήσεις, στα μέτρα ενίσχυσης για το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Και να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
• Να επαναληφθούν τα μέτρα για την επιδότηση ενοικίου.
• Να υπάρξει πρόβλεψη για να μην ασκηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος του λιανεμπορίου από μεγαλύτερες επιχειρήσεις (εμπορικά καταστήματα και super market).

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο σε μια εποχή έξαρσης της ακρίβειας να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού και εν συνεχεία καθορισμός του από τις διαπραγματεύσεις των ίδιων των κοινωνικών εταίρων.»