Συνέντευξη στο «TOPONTIKI.GR» - 1 3/05/2022

Τι σηματοδοτεί η επιστροφή του ονόματος και του Ήλιου; Περιμένατε αυτή τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου; 

Το ΠΑΣΟΚ δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει. Ήταν στο Κίνημα Αλλαγής. Ο πράσινος  ήλιος βρισκόταν ψηλά στα ψηφοδέλτια μας. Η επιστροφή του ονόματος και του ήλιου, έγινε μέσα από την ψήφο χιλιάδων δημοκρατικών πολιτών και αυτό είναι που μετράει, όχι η επαναφορά αυτή καθ΄ αυτή. Δεν έχει σημασία αν μπορούσαμε να προβλέψουμε ή όχι την συμμετοχή, σημασία έχει ότι αυτό που ξεκίνησε 10 μήνες πριν, με την έναρξη της διαδικασίας εκλογής προέδρου, την τραγική για όλους μας, απώλεια της αείμνηστης προέδρου μας Φώφης Γεννηματά, την τεράστια συμμετοχή των 270.000 και πλέον, συμπολιτών μας στην διαδικασία εκλογής, συνεχίζεται και μεγάλο μέρος των προοδευτικών πολιτών εντάσσεται και οργανωτικά, στην προσπάθεια ανάταξης που κάνει  το ΠΑΣΟΚ.


Θα είναι η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση το βασικό σημείο αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα; 

Κάθε τι που επιβαρύνει την αξιοπρεπή διαβίωση των Ελλήνων πολιτών, αποτελεί νομοτελειακά το βασικότερο σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Άλλωστε, η πολιτική υπάρχει, ή τουλάχιστον πρέπει να υπάρχει, για να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Ναι, θα αποτελέσει βασικό σημείο αντιπαράθεσης, γιατί η κυβέρνηση φρόντισε μέσω των αστοχιών της και των παραλείψεων της, να μην τα βγάζει πέρα μεγάλο μέρος των πολιτών και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων. Τα μέτρα στήριξης ήταν καθυστερημένα και ανεπαρκή, και η κυβέρνηση, εμποτισμένη από την αλαζονεία της, δεν άκουσε τις επισταμένες αλλά και τεκμηριωμένες παρεμβάσεις μας για τη στήριξης εκείνων που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Δυστυχώς, οι νέες συνθήκες φτωχοποίησης και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής είναι γεγονός. Αυτή η απογοήτευση και δυσαρέσκεια του κόσμου, ωστόσο, πρέπει να εκφραστεί δημιουργικά και όχι στείρα αντιδραστικά. Είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτή την έκφραση πράξη.


Πότε πιστεύετε θα γίνουν οι εκλογές; Θέλει το κόμμα σας την προσφυγή στις κάλπες;  

Όπως είπε και ο Πρόεδρος μας, Νίκος Ανδρουλάκης, η Κυβέρνηση έχει αφήσει τα μολύβια κάτω και με την συμπεριφορά της είναι σαν να κάνει εκλογές κάθε μέρα. Όσο νωρίτερα λοιπόν τις προκηρύξει τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι βάζει το καλό της πατρίδας πάνω από όλα. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι, όποτε και αν αυτό συμβεί.


Πρέπει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να προχωρήσει σε διεύρυνση του κόμματος; Βλέπουμε νέα πρόσωπα να προσέρχονται  

Η πολιτική διεύρυνση είναι βασικό στοιχείο της προσπάθειας ανάταξης του χώρου, εφόσον γίνεται πρωτίστως σε πλαίσιο πολιτικό και αξιακό, με πρόσωπα που αποδέχονται τις ιδέες, την ιστορία και την διαδρομή της παράταξης.  Δεν πρέπει να γίνουμε συγκυριακό εφαλτήριο απολίτικης διεκπεραίωσης ατομικών φιλοδοξιών. Και σίγουρα, κατά την προσωπική μου άποψη, στη διεύρυνση αυτή δεν χωράνε πρόσωπα που πλήγωσαν στο παρελθόν την παράταξη και τους ανθρώπους της. Όπως επίσης και όσοι λοξοκοίταξαν, προκειμένου να συνδιαλλαγούν, να ανταλλάξουν, να διαπραγματευτούν. Η ανανέωση από την άλλη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται με ηλικιακά κριτήρια. Η ανανέωση έχει σπουδαία αξία, όταν συνοδεύεται από φρέσκιες και νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις και νέα νοοτροπία. Αυτό πρέπει να αγωνιστούμε να πετύχουμε.


Η πρώτη Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική μπορεί να βγάλει κυβέρνηση;  

Όχι μόνο μπορεί, αλλά και πρέπει. Δεν υπάρχει «καμένη» λαϊκή ετυμηγορία. Αν κάποιοι όμως θεωρούν, ότι θα γίνουν πρωθυπουργοί στις πλάτες κάποιων άλλων, ή θα εκβιάζουν τον λαό και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις με δεύτερες και τρίτες  κάλπες πλανώνται πλάνη. Ο ελληνικός λαός θα τους δώσει την πρέπουσα απάντηση. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει ως σημαντικός πόλος στο πολιτικό σκηνικό και αυτό θα γίνει αντιληπτό τόσο στα αποτελέσματα των  εκλογών, όσο και στις πολιτικές διεργασίες που θα προκύψουν. Προτάσσουμε την πολιτική και τις λύσεις για την χώρα, αλλά με τρόπο που δεν θα μας καθιστά συμπλήρωμα κανενός απλώς και μόνο για να βγαίνουν οι αριθμοί.


Ποιο είναι οι στόχοι του Συνεδρίου σας;

Η αποσαφήνιση της πολιτικής μας στρατηγικής, κρίσιμη για τον δρόμο μέχρι τις εκλογές. Το κεντρικό πολιτικό μας διακύβευμα, το πρόσημο, οι αιχμές και οι προτεραιότητες μας. Αυτό για μένα είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό. Και μαζί, φυσικά, η ανάδειξη των νέων συλλογικών μας οργάνων που θα υλοποιήσουν τις εντολές του Συνεδρίου, και θα κληθούν να κάνουν την πολιτική μας πρόταση πλειοψηφική.


Ως Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής ποια ήταν η πιο δύσκολη σας στιγμή;  

Όταν αποχαιρέτησα την Φώφη Γεννηματά.  Ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν εκείνες τις στιγμές. Ήταν τιμή μου που ήμουν δίπλα της.