14/02/2025

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για το "master plan" του λιμανιού της Ραφήνας

«Κ. Υπουργέ, κάντε τη δουλειά σας για να προστατέψετε το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συναίνεση». 

Στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το φαραωνικό σχέδιο επέκτασης του λιμένα Ραφήνας, το οποίο καταπατά κάθε χωροταξική και πολεοδομική αρχή, θέτοντας σε κίνδυνο το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην πρωτολογία του: «Σχεδιάζετε ένα φαραωνικό σχέδιο, με περιβαλλοντικές και ανθρωπογενείς επιπτώσεις, που καταπατά κάθε χωροταξική & πολεοδομική αρχή», αναφερόμενος στον τριπλασιασμό της έκτασης του λιμανιού, στη μείωση των ελεύθερων χώρων και πρασίνου, που αντιτίθεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και στην κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής.

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στις κρίσιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, όπως το σοβαρό πλήγμα στη βιοποικιλότητα της περιοχής, καθώς το έργο αγνοεί την εγγύτητα του λιμένα στον προστατευόμενο υγροβιότοπο του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, την ανεπαρκή μελέτη υδάτων, καθώς η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) έχει σοβαρά κενά όσον αφορά τις επιπτώσεις από τον διπλασιασμό της ακτοπλοϊκής κίνησης και τις επιπτώσεις από εκτεταμένες προσχώσεις και βυθοκορήσεις και τον αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών, καθώς η χερσαία ζώνη του λιμανιού χωροθετείται εντός Ζώνης Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, χωρίς να έχουν προβλεφθεί τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Συμπέρασμα: ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συναίνεση. Το έργο απορρίφθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ενώ αρνητικές είναι και οι τοποθετήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, όπως και των πολιτών. Το ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκε να παρέχει ενημέρωση στο κοινό και αγνόησε τις εκκλήσεις φορέων», επεσήμανε ο βουλευτής, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση.

Στη δευτερολογία του ο κ. Χριστοδουλάκης επανήλθε με επιπλέον στοιχεία, υπογραμμίζοντας την άρνηση του Υπουργείου να παραδώσει την Έκθεση Κλιματικής Ανθεκτικότητας για το Ρέμα Ραφήνας, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις και την ανάγκη εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα, κάτι που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει. Επιπρόσθετα τόνισε τα συνοδά έργα που δεν έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ούτε έχουν τύχει χρηματοδότησης, όπως η επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου προς τη Ραφήνα.

«Και εδώ κρίνεστε ελλιπείς», τόνισε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα έργο τεράστιας κλίμακας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο Ραφήνας & Πικερμίου, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών (ΕΣΣΜ), ούτε καν τις απαιτούμενες μελέτες για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις.

«Έχετε σκοπό να κάνετε σοβαρά τη δουλειά σας για να θωρακίσετε το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής»; ήταν το τελικό ερώτημα του βουλευτή Ανατολικής Αττικής προς την κυβέρνηση, απαιτώντας διαφάνεια, λογοδοσία και ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2025

Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Περιβαλλοντικές Διαστάσεις του Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan) του Λιμένα Ραφήνας

Κύριε Υπουργέ,

Το Λιμάνι της Ραφήνας αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο λιμένα επιβατικής κίνησης της Ελλάδας και κρίσιμο κόμβο για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τις Κυκλάδες και τη Νότια Εύβοια. Το προτεινόμενο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και η Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) του Λιμένα περιλαμβάνει έργα εκτεταμένης βελτίωσης των υποδομών και της λειτουργίας του, με χρονικό ορίζοντα ανάλυσης τα 25 έτη. Ωστόσο, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) καταδεικνύει μια σειρά από επιπτώσεις στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, αλλά και προκλήσεις που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.     

Στο προτεινόμενο σχέδιο που παρουσίασε το ΤΑΙΠΕΔ, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καταψήφισε ομόφωνα το αναπτυξιακό πρόγραμμα και της μελέτη του λιμένα Ραφήνας.

Το “Master Plan” δεν προσανατολίζεται στην ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και δεν δίνει προτεραιότητα στα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Αντί να στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, επικεντρώνεται σε μεγάλα έργα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις τους και ιδιαίτερα αυτές που έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβάλλον και την επιβάρυνση του υπό τη πρίσμα μάλιστα και της υφιστάμενης Κλιματικής Αλλαγής.  

Ενόψει των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

1. Πώς θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν στη συμβατότητα των προτεινόμενων έργων με το φυσικό περιβάλλον, όπως η διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας;         

2. Έχει γίνει αξιολόγηση της ευπάθειας του λιμανιού στην Κλιματική Αλλαγή και ειδικότερα μέσα από τη διατάραξη των οικολογικών λειτουργιών του Υγροτόπου του Μεγάλου Ρέματος και πολύ περισσότερο της επιβάρυνσης που θα προκύψει στα ζητήματα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ραφήνας;    

Ο ερωτών βουλευτής

Μανώλης Χριστοδουλάκης