ΣΚΑΪ - Αταίριαστοι

16/03/2021
«Απόλυτη ένταξη του ιδιωτικού τομέα στον εθνικό σχεδιασμό κατά της πανδημίας»

Για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο ζήτημα της πανδημίας: 

Θα ήθελα να αναφερθώ σε τρία στοιχεία. Τις τελευταίες 14 ημέρες είμαστε 2οι από το τέλος στην ΕΕ ως προς την ποσοστιαία αύξηση των θανάτων, και 8οι ως προς το αντίστοιχο δείγμα κρουσμάτων, που αποτελεί προπομπό ατυχών καταλήξεων. Και επίσης, την ώρα που είμαστε το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, έχουμε μια διαρκή αύξηση των κρουσμάτων που χθες έφτασαν σε επίπεδα θετικότητας στο 10%. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, έχει να κάνει με την πίεση του ΕΣΥ και των νοσοκομείων. Η κριτική που γίνεται είναι ότι δεν ενισχύθηκε όπως θα έπρεπε το ΕΣΥ, καθώς οι μόνες ΜΕΘ που προστέθηκαν είναι από δυο δωρεές, μία από τη Βουλή και ακόμα μια από το ίδρυμα του Στ.Νιάρχου, ενώ οι υπόλοιπες προσθήκες είναι απλά αναπνευστήρες σε χώρους ανάνηψης και χειρουργείων, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό. 

Αυτό που επιβάλλεται, πλέον, είναι η ένταξη του ιδιωτικού τομέα στη συνδρομή του εθνικού συστήματος υγείας. Όχι μόνο οικειοθελώς όπως έγινε μέχρι τώρα, ή ως προς τα ήπια περιστατικά, αλλά με απόλυτο τρόπο και καθολικά, να ενταθεί στον εθνικό σχεδιασμό. 

Επειδή γίνεται μία μεγάλη συζήτηση για την μη τήρηση των μέτρων, προφανώς φαινόμενα συνωστισμού είναι απόλυτα καταδικαστέα, όμως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι έχουμε να κάνουμε με μια κοινωνία που είναι πάρα πολύ κουρασμένη. Και για να μην επικάθεται στην κούραση αυτή  και η έλλειψη εμπιστοσύνης, θα πρέπει να βάζουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη σε φαινόμενα ισονομίας και «δυο μέτρων και δυο σταθμών» στην τήρηση των μέτρων.

Και αυτό το αναφέρω, διότι προστίθενται και συσσωρεύονται περιστατικά όπως της Πάρνηθας, της Ικαρίας, οι κομματικοί εμβολιασμοί και οι ειδικές άδειες για βαφτίσεις, που αλλοιώνουν την αξιοπιστία όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις και ζητούν από τους πολίτες να τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα.

 

 Για τα οικονομικά μέτρα την επόμενη του κορονοϊού: 

Εμείς δεν μηδενίζουμε την όποια προσπάθεια, όμως πρέπει στην παρούσα φάση να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο σε μέτρα εμπροσθοβαρή που θα στηρίξουν την οικονομία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Αναφέρω ενδεικτικά 3 πολύ σημαντικά:

  1. Ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις και 30% κούρεμα σε όσους είναι συνεπείς, για να μην «χρεωκοπήσουν» οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.
  2. Στο λιανεμπόριο και την εστίαση, 100% επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, με ρήτρα απασχόλησης, για να αποφύγουμε τις μαζικές απολύσεις.
  3. Σε ευαίσθητους κλάδους όπως εστίαση και τουρισμός, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα τους.

Είναι κρίσιμο η επανεκκίνηση της οικονομίας να μην γίνει πάνω σε ερείπια! 

 


Για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία:

Έχουμε μια Τουρκία περιθωριοποιημένη και με ισχυρή πίεση τόσο ως προς τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, όσο και στην Αν. Μεσόγειο, με τις αποτυχημένες προσπάθειες προσέγγισης με την Αίγυπτο.

Αυτό δημιουργεί μια θετική συγκυρία ακριβώς επειδή βρίσκεται σε ένα πολύπλευρο περιβάλλον διαπραγματεύσεων που προσωπικά εκτιμώ ότι κάνει καλό στη χώρα μας ενισχύοντας την διαπραγματευτική της ισχύ.

 

Η χρονική συγκυρία με την καθυστέρηση των δύο εβδομάδων δείχνει ότι δυστυχώς από την πλευρά της Τουρκίας πολλές φορές αυτές οι διαδικασίες αξιοποιούνται εργαλειακά για να παριστάνει το «καλό παιδί» λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, ενώ από την άλλη, οι επιθετικές της ενέργειες συνεχίζονται αμείωτα.

 

Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι θετικό ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας έναντι ασύντακτων και άτακτων αλληλεπιδράσεων που είχαμε μέχρι τώρα, όμως, με δεδομένο ότι η χώρα μας συζητάει – σε επίπεδο διαπραγματεύσεων – μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, προσωπικά δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι θα έχουμε επιτυχή κατάληξη ως προς το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών.