MEGA - Κοινωνία Ώρα MEGA

16/10/2020
«Δεν γίνεται Υπουργοί να συνηγορούν σε τετελεσμένα εις βάρος της δυνητικής μας κυριαρχίας»

Ελληνοτουρκικά:

  • Δυστυχώς είναι γεγονός πως η κατάσταση με την Τουρκία σήμερα είναι πολύ χειρότερη από αυτή του περασμένου Αυγούστου. Δεν μιλάμε πλέον για μία παράνομη navtex που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες μας,  αλλά για μία navtex που παραβιάζει το δικαίωμα επέκτασης της εθνικής μας κυριαρχίας, μέσω της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.  Δεν μπορεί να διατυπώνονται θέσεις από κορυφαίους Υπουργούς, όπως ο κ. Γεραπετρίτης, ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια.  Βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλα, είναι αδιαπραγμάτευτο και μονομερές δικαίωμα που διατηρεί η χώρα μας. 
  • Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η στρατηγική του διαρκούς κατευνασμούνα φτάνει σε σημείο να προσβάλει τις πάγιες εθνικές μας θέσειςκαι κυρίως, να δημιουργεί τετελεσμένα από την πλευρά της Τουρκίας για θέματα τα οποία είναι μονομερή από τη δική μας πλευρά.
  • Χωρίς οριστικοποίηση καταλόγου κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και χωρίς να υπάρχει αυτόματος μηχανισμός ενεργοποίησης των κυρώσεων, αφήνεται δυστυχώς χώρος στον Ερντογάν να συνεχίζει τις προκλήσεις και την επιθετικότητα σε βάρος της χώρας μας. Πρέπει επιτέλους να ληφθεί μέριμνα για αυτό άμεσα. 

 

Χρυσή Αυγή:

  • Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα για το πώς διαχειρίστηκαν κάποιοι το θέμα της Χρυσής Αυγής. Υπάρχουν δηλώσεις του κ. Ρουπακιώτη από τη μία πλευρά, και δηλώσεις του κ. Κοντονή από την άλλη. Δηλώσεις, στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, κατά το παρελθόν, ότι μία «σοβαρή» Χρυσή Αυγή μπορεί να ενσωματωθεί, καθώς και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήριζαν «ευπρόσδεκτες» τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.
  • Δεν έχει γίνει, όμως, επαρκής συζήτηση μέχρι σήμερα, για το πώς φτάσαμε στην άνοδο ενός μορφώματος με φασίζουσες και νεοναζιστικές αναφορές. Δυστυχώς, παρακολουθούμε από την προηγούμενη εβδομάδα να συντηρείται ακόμα η λογική εμφυλιοπολεμικών διατυπώσεων, που ουσιαστικά καταδεικνύουν εχθρούς εντός του πολιτικού συστήματος, προσπαθώντας έτσι  να συντηρήσουν ένα κλίμα πόλωσης, για λόγους επιβίωσης.
  • Οι πλατείες των αγανακτισμένων, με τις κρεμάλες, τα φάσκελα στη Βουλή, τους προπηλακισμούς πολιτικών, τις δικαιολογίες και τις ερμηνείες ένθεν, κακείθεν, ας μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι ο διχαστικός  πολιτικός λόγος που συντηρείται ακόμα, είναι βούτυρο στο ψωμί του φασισμού και των ακραίων αντιλήψεων.
  • Χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να αντιληφθούμε ότι έχουμε πολιτικούς αντιπάλους, ότι έχουμε διαφωνίες ή συμφωνίες, αλλά πάντα στα πλαίσια των δημοκρατικών αρχών και όχι επενδύοντας στην κοινωνική πόλωση απλά και μόνο για να συντηρήσουμε κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς.