Χαιρετισμός στην επετειακή εκδήλωση της Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως στο Μενίδι

16/10/2021

Σεβασμιότατε, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να συγχαρώ την Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως για τη διοργάνωση της σημερινής επετειακής εκδήλωσης που τελείται στα πλαίσια των Συνοδικών και περιφερειακών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και η οποία έχει ειδική θεματική την «απελευθέρωση της Αθήνας από τους κατοίκους των Αχαρνών και της Φυλής και τον σημαίνοντα ρόλο τους στην Επανάσταση του 1821».

Θυμίζω ότι η επέτειος των 100 χρόνων διαρκούσης της Μικρασιατικής εκστρατείας δεν γιορτάστηκε στην ώρα της. Αυτό έγινε το 1930, 109 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση στη διάρκεια της περίφημης δημιουργικής τετραετίας του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου. Η εμπέδωση ενός Εθνικού Ελληνικού Κράτους μετά το τέλος της Εθνικής Ιδέας – που συντρόφευσε για 75 χρόνια την εθνική μας ιδεολογία (1847-1922) – με τα οριστικοποιημένα πλέον ελληνοτουρκικά σύνορα, όφειλε να στραφεί σε ειρηνικά έργα και να υπερβεί τις οδυνηρές συνέπειες του εθνικού διχασμού.

Πρόεδρος εκείνης της Επιτροπής – του 1930 ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης και αντιπρόεδρός της ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος.

Ο εορτασμός των 150 χρόνων το 1972 συνέπεσε με την επταετία των Συνταγματαρχών στη διάρκεια της οποίας οι εθνικοί μας ήρωες – τα εθνικά σύμβολα εργαλειοποιήθηκαν απροσχημάτιστα για την ενίσχυση του καθεστώτος.

Φέτος, το 2021 οι εορτασμοί βρίσκουν τη χώρα – μια χώρα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα – να προσπαθεί να βρει το βηματισμό της μετά τη διεθνή επέλαση της πανδημίας αλλά και να αντιμετωπίσει έναν δυστροπούντα επιθετικό γείτονα.

Ταυτόχρονα σε μια εποχή – μεταβιομηχανική όπου η τεχνολογία και η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος είναι οι μεγάλες προκλήσεις, η χώρα προσπαθεί να βρει την οδό της προσαρμογής σε αυτούς τους ταχείς μετασχηματισμούς, κρατώντας την ιδιαίτερη ταυτότητα της, την ελληνικότητα της.

Η Ελληνική Επανάσταση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ταυτότητας μας. Η Οθωμανική κατάκτηση δεν έκαμψε τα ελληνικά ήθη, τη γλώσσα των χριστιανικών πληθυσμών του ελλαδικού χώρου. Το περιεχόμενο της εθνικής μας συνείδησης εμπλουτίστηκε καθοριστικά  από την Ορθόδοξη Εκκλησία, από τα πνευματικά κινήματα της Δύσης, και το νεοελληνικό Διαφωτισμό που θα ενίσχυε την εθνικοαπελευθερωτική ιδεολογία.

Η οικονομική ανάπτυξη του 18ου αιώνα, η κοινωνική και πολιτική εξέλιξη τμημάτων του ελληνισμού αλλά και η αναβάθμιση της παιδείας του αποτελούν τα βασικά στοιχεία της ιστορικής εξήγησης της Επανάστασης. Φυσικά, με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις τοπικές της ιδιομορφίες.

Ακριβώς στη βάση αυτών των ιδιομορφιών, το θέμα της σημερινής εκδήλωσης φωτίζει τα επαναστατικά δρώμενα της περιοχής των Αχαρνών και της Φυλής σε σχέση με τη τύχη της Αττικής. Οι επαναστάτες του Μελέτη Βασιλείου άλλωστε από τη Φυλή – έχοντας ξεκινήσει την Επανάσταση την 1η Απριλίου 1821, ελευθέρωσαν την Αθήνα πριν από το τέλος του ίδιου μήνα.

Θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον και προσοχή τις ομιλίες της σημερινής εκδήλωσης και θα ήθελα να σας

Καλή επιτυχία στην εκδήλωση.