Ερώτηση στη Βουλή για παραμέληση και υποβάθμιση του Ολυμπιακού Χωριού - Άμεση ανάγκη για ολοκληρωμένη παρέμβαση.

16/12/2024

Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Ανάπτυξης σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ολυμπιακό Χωριό.

Είκοσι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η άλλοτε πρότυπη πολιτεία έχει μετατραπεί σε έναν χώρο εγκατάλειψης και παρακμής, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σημαντικά η καθημερινότητα των 12.000 κατοίκων της, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, όπως πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία.

Μεταξύ των πιο πιεστικών ζητημάτων, αναδεικνύεται η προβληματική συγκοινωνιακή σύνδεση της περιοχής με την Αθήνα και τους γειτονικούς Δήμους, καθώς οι γραμμές δημόσιας μεταφοράς είναι ανεπαρκείς και δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων. Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση των κοινόχρηστων χώρων και του πρασίνου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Αδριάνειο Υδραγωγείο και τη Ζώνη Πρασίνου, που παραμένουν εγκαταλελειμμένα και μη επισκέψιμα. Παράλληλα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις ολυμπιακών προδιαγραφών, όπως το στάδιο και το κολυμβητήριο, παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν, στερώντας από την περιοχή έναν σημαντικό πυλώνα αναψυχής και ανάπτυξης.

Επιπλέον, η εμπορική δραστηριότητα στο Ολυμπιακό Χωριό είναι ανύπαρκτη, με τα περισσότερα καταστήματα κλειστά και σημαντικά έργα, όπως το εμπορικό κέντρο και το Πνευματικό Κέντρο, να παραμένουν ημιτελή. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα ιστορικά κτίρια, όπως αυτό της Μονής Βατοπεδίου, που παραμένει αναξιοποίητο, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Ο κ. Χριστοδουλάκης υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για τη διοικητική αναβάθμιση του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς, παρά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, η περιοχή δεν έχει αναγνωριστεί ως Τοπική Κοινότητα, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα αυξημένα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συγκοινωνιακής σύνδεσης, την αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Επιπλέον, θέτει το ζήτημα της αναγνώρισης του Ολυμπιακού Χωριού ως Τοπική Κοινότητα, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη διοικητική διαχείριση και παροχή υπηρεσιών στους κατοίκους, καθώς το Ολυμπιακό Χωριό μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής, προς όφελος τόσο των κατοίκων όσο και της κοινωνίας συνολικά.

                                                                                                                        ΕΡΩΤΗΣΗ

                                                                                                                                                                                                             Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2024

Προς: Tον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
           Τον Υπουργό Εσωτερικών
           Τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
           Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
           Την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: «Παραμέληση και υποβάθμιση του Ολυμπιακού Χωριού – Άμεση ανάγκη για ολοκληρωμένη παρέμβαση»

Κύριοι Υπουργοί,

Το Ολυμπιακό Χωριό, που κατασκευάστηκε ως πρότυπη πολιτεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 12.000 κατοίκους, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό ανήκει σε ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία κ.λπ.). Ωστόσο, 20 χρόνια μετά, παρουσιάζει εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης, με σοβαρά προβλήματα που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Τα κύρια ζητήματα περιλαμβάνουν:

  1. Ανεπαρκείς Συγκοινωνίες: Περιορισμένες γραμμές δημόσιας μεταφοράς, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων. Υπάρχουν αιτήματα για πύκνωση των δρομολογίων, καθώς και για καλύτερη αξιοποίηση του Σταθμού Δεκελείας, ώστε να ενταχθεί σε ένα δίκτυο ανάλογο του Μετρό ή του Προαστιακού.
  2. Υποβάθμιση Κοινόχρηστων Χώρων και Πρασίνου: Οι πλατείες, οι πράσινοι χώροι, το Αδριάνειο Υδραγωγείο και η Ζώνη Πρασίνου (περίπου 220 στρέμματα) παραμένουν σε κατάσταση εγκατάλειψης. Οι υποδομές χρήζουν συντήρησης και αξιοποίησης ώστε να γίνουν επισκέψιμες και φιλικές για τις οικογένειες.
  3. Αθλητικές Υποδομές: Παρά την ύπαρξη εγκαταστάσεων ολυμπιακών προδιαγραφών (στάδιο, κολυμβητήριο), αυτές είτε υπολειτουργούν είτε παραμένουν κλειστές.
  4. Έλλειψη Εμπορικής Δραστηριότητας και Υποδομών: Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Παράλληλα, έργα όπως το εμπορικό κέντρο από τη ΔΥΠΑ, το Πνευματικό Κέντρο και το κτίριο Διοίκησης παραμένουν ημιτελή, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
  5. Υποβάθμιση και Εγκατάλειψη Κτιρίων Ιστορικής και Πολιτιστικής Αξίας: Το κτίριο της Μονής Βατοπεδίου καταρρέει, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών και χάνοντας την ευκαιρία για αξιοποίησή του σε υπηρεσίες που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
  6. Διοικητική Υποβάθμιση: Παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, το Ολυμπιακό Χωριό δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ως Τοπική Κοινότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διοικητική υποστήριξη των αυξημένων αναγκών του.

Επιπλέον, εάν λάβουμε υπόψη τα πολλαπλά προβλήματα του Δήμου Αχαρνών (τεράστια έκταση, μεγάλος πληθυσμός, οικονομικές δυσχέρειες) και τις ελλιπείς υπηρεσίες που παρέχονται στους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού, όπως το ΚΑΠΗ, γίνεται σαφές ότι οι ιδιαίτερες ανάγκες των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού (με αυξημένα ποσοστά ευπαθών ομάδων, όπως πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία) απαιτούν άμεση και στοχευμένη αντιμετώπιση.

Επειδή το Ολυμπιακό Χωριό, 20 και πλέον χρόνια μετά τους αγώνες, χρήζει άμεσης ανάγκης για στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να βελτιώσουν τη ζωή των 12.000 κατοίκων, και να αποκαταστήσουν την χαμένη του αίγλη

Ερωτάστε κ.κ Υπουργοί:

  1. Υπάρχει σχέδιο για την ενίσχυση της συγκοινωνιακής σύνδεσης του Ολυμπιακού Χωριού με την Αθήνα και τους γύρω Δήμους, μέσω διεύρυνσης δρομολογίων ή ενσωμάτωσης του στο δίκτυο Μετρό ή Προαστιακού;
  2. Πότε θα ξεκινήσει η αποκατάσταση της Κοινόχρηστης Ζώνης Πρασίνου, του Αδριάνειου Υδραγωγείου και του κτιρίου της Μονής Βατοπεδίου, ώστε να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά και να γίνει επισκέψιμη από το κοινό;
  3. Προβλέπεται θεσμοθέτηση της συμμετοχής των κατοίκων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Κέντρου και πότε θα δημοσιοποιηθεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των αθλητικών υποδομών;
  4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των έργων που έχουν ανακοινωθεί αλλά ποτέ δεν ξεκίνησαν, όπως το εμπορικό κέντρο, το Πνευματικό Κέντρο και το κτίριο Διοίκησης, και ποια μέτρα λαμβάνονται για την ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας;
  5. Πότε θα γίνει το Ολυμπιακό Χωριό Τοπική Κοινότητα του Δήμου Αχαρνών, και πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε ότι θα λαμβάνει επαρκείς υπηρεσίες σε σχέση με τις ανάγκες των κατοίκων του;
  6. Ποια στρατηγική υπάρχει για την προστασία και ανάδειξη της κληρονομιάς του Ολυμπιακού Χωριού, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω παρακμή του, σεβόμενοι τις αρχές βιωσιμότητας και κοινωνικής συνοχής;

                                                                                                 Οι ερωτώντες βουλευτές

                                                                                                 Μανώλης Χριστοδουλάκης

                                                                                                     Αναστάσιος Νικολαΐδης

                                                                                                     Παναγιώτης Δουδωνής

                                                                                                         Χριστίνα Σταρακά

                                                                                                         Παύλος Χρηστίδης