«ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΜΑΣ»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Political» - 19/02/2022

Ακρίβεια, πανδημία και τώρα το “Ουκρανικό ζήτημα” συνθέτουν μια εκρηκτική εικόνα για την χώρα. Μήπως η αντιπολίτευση θα πρέπει να βάλει λίγο «νερό στο κρασί της»; 

Ίσα ίσα, όταν τα προβλήματα της κοινωνίας εντείνονται, τότε είναι που ο ρόλος της αντιπολίτευσης γίνεται ακόμα πιο χρήσιμος. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος που επιλέγεις να την ασκείς. Όταν εντοπίζουμε ανεπάρκεια, προβληματική διαχείριση, κενά ή παραλείψεις, όχι δε θα βάλουμε «νερό στο κρασί μας». Θα τα αναδείξουμε, θα ασκήσουμε σκληρή κριτική αλλά πάντα θα συνοδεύουμε τις διαφωνίες και τις διαφοροποιήσεις μας με συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις και θέσεις προς όφελος της κοινωνίας και αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Μακριά από οποιαδήποτε μορφή στείρας αντιδραστικότητας και οριζόντιας καταστροφολογίας όπως αυτή που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που το μόνο που πετυχαίνει είναι να συντηρεί ένα απολιτικό, πολωτικό και διχαστικό, δίπολο που βολεύει και τους δύο. Εμείς επιλέγουμε να είμαστε δίπλα στους Έλληνες, δίπλα στις καθημερινές τους ανάγκες. Να χτίσουμε με αξιοπιστία και σοβαρότητα μία νέα σχέση εμπιστοσύνης που θα βάλει τα γερά θεμέλια για το καινούριο μας ξεκίνημα.

Η πίεση που δέχεται το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για μια μετεκλογική συνεργασία εντείνεται και αποκτά πολύπλευρες διαστάσεις. Θεωρείται ότι η στάση σας θα είναι η  δεδομένη μέχρι το τέλος; 

Το ερώτημα για εμάς για την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι ποιος ή με ποιον, αλλά τι και πώς θα απαντήσουμε στην πολυσύνθετη κρίση που βιώνουμε. Εμείς, λοιπόν, καταθέτουμε στον ελληνικό λαό τη δική μας προγραμματική πρόταση διακυβέρνησης. Που συνδέει την ανάπτυξη με την κοινωνική συνοχή, θέτει στο επίκεντρο τις προκλήσεις της δίκαιης πράσινης μετάβασης, της ψηφιακής επανάστασης, της θωράκισης των θεσμών, της σύγχρονης πατριωτικής έκφρασης, του δημογραφικού, της επιστροφής του κρίσιμου πνευματικού κεφαλαίου της νέας γενιάς που βρίσκεται σήμερα στο εξωτερικό. Στόχος μας είναι η δυναμική ενίσχυση των πολιτικών μας συσχετισμών ώστε αυτή η πρόταση να εφαρμοστεί στην πράξη. Θα αγωνιστούμε για αυτό με κάθε τρόπο, όμως αν δεν καταστεί εφικτό δεν πρόκειται να γίνουμε βολικό συμπλήρωμα κανενός απλώς και μόνο για να αναδειχθούν συγκυριακές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, χωρίς πολιτική και ιδεολογική συνάφεια. Και ναι θα κρατήσουμε τη στάση μας αυτή μέχρι το τέλος.

Το θέμα της ακρίβειας είναι ίσως το πιο κρίσιμο σήμερα στην πολιτική αντιπαράθεση. Τι διαφορετικό θα κάνατε; Γιατί η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το φαινόμενο είναι διεθνές και πως «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν και δεν υπήρχαν «λεφτόδεντρα» ποτέ, ούτε φυσικά και όταν η ΝΔ μοίραζε «τριχίλιαρα» στις πυρκαγιές της Ηλείας για να μετατρέψει τη λαϊκή οργή σε ψήφους όπως κυνικά αποκάλυψε ο κ. Δούκας. Όμως η δική μας κριτική εδράζεται στο πώς οι έστω και περιορισμένες δυνατότητες που υπάρχουν αξιοποιούνται από την κυβέρνηση. Βρήκαν λεφτά για να μειώσουν τη φορολογία της γονικής παροχής σε περιουσίες άνω των 800.000 ευρώ και για να καταργήσουν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στις ακίνητες περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Αυτά αφορούν τους λίγους. Δεν βρήκαν λεφτά για να μειώσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα βασικά αγαθά, να μειώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Ακούμε μόνο εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό και σε χρόνο που θα έχει μετακυληθεί όλο το βάρος της ακρίβειας στα λαϊκά εισοδήματα, δεν βλέπουμε καμία παρέμβαση για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων ώστε να απορροφήσουν έστω και μερικώς το κόστος της ενεργειακής κρίσης προτού μεταβεί στην κατανάλωση. Αυτό λοιπόν, δεν είναι ανάγκη, είναι ιδεοληψία και επιλογή. Διαφέρουμε καθαρά στις προτεραιότητες.

Που αποδίδετε την επιθετική συμπεριφορά που έχει υιοθετήσει εναντίον σας η κυβερνητική παράταξη; 

Είναι προφανές ότι η νέα δυναμική που έχει αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής προκαλούν φόβο και αγωνία, τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό επιχειρούν και οι δύο με τρόπο επιδερμικό να αναστείλουν την προοπτική της ριζικής ανασυγκρότησης του χώρου μας που συντελείται. Μάλλον βολεύει την κυβέρνηση η διαρκής αντιπαράθεση με ένα ΣΥΡΙΖΑ κοινωνικά απαξιωμένο, και τον ΣΥΡΙΖΑ να ψαρεύει με όρους λαϊκισμού και καταστροφολογίας σε ένα χώρο που δεν πιστεύει και δεν ανήκει ιδεολογικά, χάριν ενός διευρυμένου δυνητικού εκλογικού ακροατηρίου. Η συζήτηση στην πρόταση μομφής ήταν ενδεικτική για το πώς το ένα χέρι νίβει το άλλο για τη δημιουργία εικόνων και εντυπώσεων. Ότι και να κάνουν, όμως, δε θα ανακόψουν αυτή την πολιτική μας δυναμική.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από την βάση του κόμματος; 

Είναι μηνύματα αισιοδοξίας και ανάκαμψης. Που δεν εδράζονται μόνο στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και στη μεγάλη πολιτική εικόνα. Σε αυτήν η ΝΔ φαντάζει ανεπαρκής να διαχειριστεί τις πολυσύνθετες κρίσεις που βιώνει η χώρα, το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, τις οικονομικές και κοινωνικές της προεκτάσεις, την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, την ενεργειακή κρίση, που πλέον ο κόσμος τα βιώνει στην καθημερινότητα του, στο νοικοκυριό, στο ρεύμα, στην επιχείρηση του. Και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπροσωπήσει παραγωγικά την απογοήτευση και την ελπίδα της κοινωνίας. Αυτό το πολιτικό κενό που διαμορφώνεται, θέλουμε, μπορούμε και θα το καλύψουμε εμείς. Πρωταρχικό στοιχείο η ενότητα και η συστράτευση που είναι και το κυρίαρχο αίτημα της βάσης μας στη μεγάλη ευκαιρία που έχει μπροστά της η παράταξη μας. Θα τη διαφυλάξουμε όλοι μαζί.