Για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

19-05-2020

«Όσο είναι η μνήμη ζωντανή, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες»

Πριν από 26 χρόνια με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε και θεσμικά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, καθιερώνοντας την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της.

Και η κίνηση αυτή, φυσικά δεν αποτέλεσε απλώς το επιστέγασμα μιας προσπάθειας του ποντιακού ελληνισμού, να δικαιωθούν οι αδικοχαμένες 353.000 ψυχές αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος της Τουρκίας. Ήταν απλά η αρχή. Η αρχή μιας προσπάθειας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Πριν από ένα χρόνο, στην εκδήλωση μας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το Κίνημα Αλλαγής έκανε ένα ακόμη μεγάλο βήμα, με την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεθνή αναγνώριση της. Τη δημιουργία ειδικής δομής στους Τομείς Πολιτικής μας, και την πρωτοβουλία προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την συγκρότηση Ειδικής Διακομματικής Επιτροπής.

Σε αυτήν την προσπάθεια, πρέπει πολιτεία και κόμματα να σταθούν αρωγοί, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία, δεν είναι ιστορικό ζήτημα ούτε εντάσσεται στα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Είναι ζήτημα πολιτικό, είναι ζήτημα Διεθνούς Δικαίου και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το χρωστάμε στα θύματα της, το χρωστάμε στους απόγονους τους, το χρωστάμε σε ολόκληρο τον ελληνισμό, αλλά κυρίως, το χρωστάμε στην ανθρωπότητα. Γιατί η γενοκτονία είναι έγκλημα κατά την ανθρωπότητας και δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά και πουθενά.