19 Μαΐου- Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

19/05/2024
Το 1994 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, με την καθοριστική συμβολή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, καθιέρωσε μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
 
Η απόφαση εκείνη ήταν μια πρώτη δικαίωση για τους αγώνες των ποντιακής καταγωγής συμπολιτών μας, αλλά και για τις ψυχές των 353.000 γενοκτονηθέντων Ελλήνων του Πόντου, από το οθωμανικό καθεστώς, την περίοδο 1914 – 1923.
 
Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας. Ανακαλούμε με σεβασμό και συγκίνηση τις ανείπωτες θυσίες και τον ανυπολόγιστο πόνο που βίωσαν οι πρόγονοί μας. Η μέρα αυτή δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, αλλά και υπόμνηση της σημασίας του αγώνα για την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και την αποτροπή τέτοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον.
 
Με την ευρύτερη γειτονιά μας να βάφεται πάλι με αίμα αθώων ανθρώπων, με τους εθνικούς ανταγωνισμούς να είναι πάλι στο αποκορύφωμα, η απόφαση εκείνη πρέπει να αποτελέσει οδηγό στην σκέψη μας.
 
Αυτό που συνέβη στους Έλληνες του Πόντου, στους Αρμένιους, στους Ασσύριους, στους Εβραίους δεν πρέπει να συμβεί ποτέ ξανά, πουθενά και σε κανέναν.
 
Για αυτό και ο αγώνας για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να στηριχθεί από όλους μας και να μην μπαίνει στο ζύγι των διακυμάνσεων των ελληνοτουρικών σχέσεων.
Είναι ζήτημα που ξεπερνά τα όρια των διμερών σχέσεων.
 
Είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας.