Συνέντευξη στο «iEidiseis» - 20/04/2021

Εκτιμάτε όντως ότι το Μαξίμου έχει στοχοποιήσει τη Φώφη Γεννηματά; Γιατί Γραμματέα;

Μια κυβέρνηση με την υπεροπλία της επικοινωνιακής προπαγάνδας που διαμόρφωσε η λίστα Πέτσα και τα παράγωγα της, μπορεί όχι μόνο να «περνάει» καθημερινά την κυβερνητική γραμμή, όχι μόνο να διαλέγει και να προβάλλει τους φίλους, αλλά ακόμα περισσότερο να επιλέγει και τους βολικούς εχθρούς. Και προφανώς ένας ΣΥΡΙΖΑ και ένας Τσίπρας προσκολλημένοι στην παραδοσιακή αντιδραστική τους αντίληψη, με αδυναμία να ακουμπήσουν τα μετριοπαθή χαρακτηριστικά του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, είναι η καλύτερη επιλογή για τη ΝΔ, ως η αξιωματική αντιπολίτευση με εγγυημένο ταβάνι στο διηνεκές. Το ίδιο δεν ισχύει για το δικό μας  χώρο. Με πολύ ισχυρές παραδοσιακές κοινωνικές αναφορές, με σαφώς διευρυμένη κοινωνική βάση, πολιτικό λόγο που μπορεί να αποτελέσει ρεαλιστική αντιπρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Λογικό κατά συνέπεια οι «κύκλοι» του Μαξίμου να στρέφονται κατά αυτού, και φυσικά και κατά της Φ. Γεννηματά που σηματοδότησε και δίνει τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης και του πολιτικού μας χώρου. Όμως, αυτή η στοχοποίηση θα μας βρει ισχυρούς, θα μας βρει ενωμένους, θα μας βρει αποφασισμένους να κρατήσουμε την παράταξη όρθια και με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει.


Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζει όντως φθορά. Εκτιμάτε ότι η φθορά αυτή θα συνεχιστεί και θα είναι τέτοια που όποτε και αν στηθούν κάλπες θα τεθεί θέμα νέας διακυβέρνησης της χώρας;

Είναι αυτονόητο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΝΔ έχει αρχίσει να σημειώνει αξιοσημείωτη φθορά. Και η φθορά αυτή, δικαιολογημένα, αφορά τις δικές της ευθύνες τόσο για την προβληματική διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης της πανδημίας, κυρίως από το καλοκαίρι και μετά, όσο φυσικά και τις αντίστοιχες στο πλαίσιο των οικονομικών και κοινωνικών της επιπτώσεων. Με συγκεκριμένες επιλογές στην απουσία εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης μικρομεσαίων και εργαζομένων, αλλά και στην εργαλειοποίηση της κρίσης για να τεθούν στην ατζέντα οι ιδεοληπτικές της εμμονές, όπως η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το ζήτημα όμως, πέραν της φθοράς, είναι και ποιος την απορροφά για να μπορέσει να διαμορφώσει την προοπτική για την αλλαγή του μίγματος διακυβέρνησης της χώρας. Ένας θεσμικά και πολιτικά απαξιωμένος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πείσει γι’ αυτήν και κατά συνέπεια ο κλήρος πέφτει, αναπόφευκτα, σε εμάς. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι η φθορά θα συνεχιστεί, δεν μπορώ να προβλέψω αν αυτή θα συνεπάγεται αλλαγή των συσχετισμών για τη διακυβέρνηση της χώρας, μπορώ όμως με βεβαιότητα να πω ότι αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση και ο προφανής μας στόχος. Να πείσουμε, στην πράξη, όχι μόνο ότι είμαστε καλύτερη – αξιωματική – αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύ περισσότερο ότι με την εμπειρία, τα στελέχη, τις γνώσεις αλλά και την πολιτική μας ανανέωση μπορούμε να γίνουμε πολύ καλύτερη κυβέρνηση από τη ΝΔ. Με πρόσημο κοινωνικό και με το βλέμμα σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.


Τι εννοεί η Φώφη Γεννηματά όταν λέει πως το Κίνημα Αλλαγής δεν θα γίνει συμπλήρωμα σε μια κυβέρνηση; Και μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη στις εκλογές, αλλά δεν διαθέτει αυτοδυναμία;

Εννοεί το προφανές. Ότι ο δικός μας στόχος είναι το προοδευτικό μίγμα στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Οι δικές μας αρχές, θέσεις, αντιλήψεις και προτάσεις να συναντηθούν με τις λύσεις μας στα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, όπως πάντα κάναμε, διεκδικώντας να αλλάξουμε στην πράξη τη ζωή εκείνων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Όμως αυτό έχει ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση τη ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, και τη σαφή λαϊκή εντολή για την κατεύθυνση αυτή. Αν οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν αποτυπώσουν τη δυναμική μας με τρόπο που να μπορεί να επιβάλλει τη δική μας ατζέντα διακυβέρνησης, τότε δε βρίσκω το λόγο να γίνουμε παρακολούθημα κανενός απλά και μόνο για να βγαίνουν αριθμητικά οι 151. Η βάση συζήτησης για εμάς είναι πάντα πολιτική και προγραμματική, γύρω από τη δική μας πολιτική πρόταση για την επόμενη ημέρα της χώρας, μακριά από δογματισμούς και ιδεοληψίες. Όμως οι πολιτικές επιλογές της ΝΔ δεν δείχνουν, αυτονόητα, το παραμικρό περιθώριο τέτοιας σύγκλησης. Και φυσικά συνεργασίες με το ζόρι δεν υπάρχουν, τουλάχιστον για εμάς.


Προσεχώς έρχεται προς ψήφιση το εργασιακό. Τι θα πράξει το Κίνημα Αλλαγής;

Προφανώς, όπως σε όλα να νομοσχέδια, θα πρέπει καταρχάς να δούμε τι θα περιλαμβάνει στην επίσημη του μορφή. Και το λέω αυτό γιατί δε μπορεί να γίνεται, σήμερα, κυβερνητική πολιτική με διερευνητικές δηλώσεις και τροχιοδεικτικές βολές στα κανάλια και με μέσα ενημέρωσης. Αν, φυσικά, ισχύσουν τα όσα προαναγγέλλονται με ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με απλήρωτες υπερωρίες, με μετακύλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ατομικό και εταιρικό  επίπεδο, είναι αυτονόητο ότι αυτή η πρωτοβουλία περαιτέρω απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων θα μας βρει απέναντι. Προφανώς και οι προκλήσεις των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και του νέου μοντέλου εργασίας που έφερε η πανδημία απαιτούν σύγχρονες απαντήσεις για τη ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει μονόπλευρα χωρίς να μπαίνει στο επίκεντρο ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος. Αυτή είναι, λοιπόν, η δική μας μάχη.


Μήπως οι εκλογές για την ηγεσία οδηγήσουν σε εσωστρέφεια που στην πράξη θα ακυρώνει την αντιπολιτευτική σας στρατηγική;

Έχουμε πάντα αποδείξει ότι είμαστε πρωτοπόροι ως προς τις εσωκομματικές μας διαδικασίες, το δημοκρατικό τους αποτύπωμα και κυρίως το πολλαπλασιαστικό τους αποτέλεσμα. Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, είναι στο χέρι μας και μόνο να αθροίσουμε και να συνθέσουμε δυνάμεις που ανεξάρτητα από τις προσωπικές επιλογές του καθενός, την επόμενη ημέρα θα μας βρουν ενωμένους, και το σημαντικότερο, ισχυρότερους. Γιατί, τελικά οι εξωγενείς πολιτικές προκλήσεις για τη χώρα και την κοινωνία μας, είναι πολύ ισχυρότερες από τις εσωτερικές. Και οι απαντήσεις σε αυτές, απαιτούν μια παράταξη δυνατή.


Ναι, αλλά κάποια στελέχη ξεκίνησαν ήδη την προεκλογική τους εκστρατεία για ηγεσία. Δεν σας ανησυχεί το γεγονός;

Τελικά, όλοι κρινόμαστε, και ευτυχώς κρινόμαστε από την κοινωνική μας βάση. Προσωπικά, θεωρώ αυτονόητο πως υπό το βάρος της πανδημίας, με χιλιάδες συνανθρώπους μας να δίνουν καθημερινά τη μάχη της ανθρώπινης ζωής, είναι άκαιρο να αποπροσανατολίζουμε την κεντρική πολιτική μας στρατηγική με εσωκομματικές διεργασίες. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους, και όλα θα γίνουν με τον τρόπο που πρέπει.


Υπάρχει θέμα κλειστού «Μητρώου» κ. Χριστοδουλάκη;

Για να είμαστε καθαροί, το καταστατικό μας περιγράφει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Ούτε κόμμα περισσότερο ούτε κόμμα λιγότερο. Και αντίστοιχα, για όσα δεν προβλέπονται καταστατικά, θα αποφασίσουμε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που έχει ήδη προγραμματιστεί με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ακριβώς όπως η συλλογική δημοκρατική λειτουργία του κόμματος επιτάσσει.