Ομιλία στο Αναπτυξιακό Συνέδριο «ΔΥΤΙΚΑ e-επιχειρείν» για το Ν. Αιτωλοακαρνανίας

20/11/2021

Κυρίες και Κύριοι,

Τα συγχαρητήρια μας για τη σημερινή πρωτοβουλία των θεσμικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας και παραγόντων της αγοράς, δεν είναι τυπικά. Κάθε άλλο. Γιατί καλύπτετε ένα τεράστιο κενό, κάνετε πράξη αυτό που αρνήθηκε επίμονα η Κυβέρνηση, παρά τις δικές μας προσπάθειες: Τον ανοιχτό διάλογο για το μέλλον, για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας μοντέλου, που θα μας δώσει την ευκαιρία ως χώρα και ως κοινωνία να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις.

Δυστυχώς οι προτεραιότητες και η κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποφασίσθηκαν ερήμην της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων σε κάθε Περιφέρεια. Αποδείχθηκε ότι για τους κυβερνώντες το κύριο ζήτημα δεν είναι η τοπική ανάπτυξη και η δημιουργία πολλών ποιοτικών θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως η περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη ισχυρών. Εις βάρος των μικρομεσαίων, των αγροτών, των εργαζόμενων.

Αυτό το έλλειμμα επιχειρήσαμε να καλύψουμε εμείς στο Κίνημα Αλλαγής. Με πρωτοβουλία της αείμνηστης Προέδρου μας της Φώφης Γεννηματά, προχωρήσαμε σε διαδικασίες διαλόγου σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, συνδιαμορφώνοντας μαζί με τις ενεργές δυνάμεις του κάθε τόπου τις συγκεκριμένες προτάσεις μας. Γιατί εμείς πιστεύουμε πραγματικά στην Αποκέντρωση και στην τοπική ανάπτυξη.


Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήταν πράγματι πολύ θετικό και ευχάριστο να μιλήσουμε για «νέα κανονικότητα».

Πώς όμως μπορούμε να το κάνουμε αυτό, με τη νέα, τόσο απειλητική έξαρση της πανδημίας, με τόσους θανάτους, τόση πίεση στο ΕΣΥ και μια Κυβέρνηση φοβική και αδύναμη να προωθήσει αποτελεσματικές λύσεις.

Η «υγειονομικά ασφαλής χώρα» που σωστά επισημαίνετε στα κείμενα του Συνεδρίου, προϋποθέτει φυσικά την ευθύνη του κάθε πολίτη που πρέπει να εμβολιασθεί. Απαιτεί όμως και την ανάληψη από την πολιτεία των δικών της ευθυνών.

  • Με επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών στα επαγγέλματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες
  • με κινητά συνεργεία για να φθάσει ο εμβολιασμός και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές
  • με ουσιαστικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων,
  • με την ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ και των λειτουργών του, που ως τώρα έχουν μείνει μόνο στο χειροκρότημα.

Και δεύτερον, πώς μπορούμε να μιλήσουμε για «νέα κανονικότητα» με την ακρίβεια και τις αυξήσεις στο ρεύμα να πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Με το λιανεμπόριο και τις επιχειρήσεις εστίασης να μένουν παντελώς χωρίς στήριξη την ώρα που μειώνεται δραστικά ο τζίρος τους; Έχουμε ήδη ζητήσει:

  • να γίνει μη επιστρεπτέα η επιστρεπτέα προκαταβολή (τουλάχιστον μέχρι ένα όριο)
  • να γίνει ρύθμιση σε 120 δόσεις και ουσιαστικό κούρεμα των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία για τους συνεπείς,
  • να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στην εστίαση μέχρι την λήξη της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς επιλέγει την σιωπή.

Κυρίες και Κύριοι,

Η κριτική είναι απαραίτητη για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Εμείς, όμως, επιλέγουμε συνειδητά να μην μένουμε μόνο σε αυτήν.

Γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι η Ελλάδα ΜΠΟΡΕΙ, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Αιτωλοακαρνανία ΜΠΟΡΕΙ.

Μπορεί να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, όχι με συνταγές του παρελθόντος, όχι με διχασμό και πόλωση.  Αλλά με πολιτική που ενώνει. 

Με μια συμφωνία ελπίδας με τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, που αγωνίζονται για την αναγέννηση της.  Αυτόν τον σύγχρονο, εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο, αποτυπώσαμε πριν από δύο μήνες και στη ΔΕΘ.

Το δικό μας Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, ένα στοίχημα ζωής για τη χώρα και την κοινωνία.

Πράσινο, γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε το New Green Deal, να δώσουμε σύγχρονες λύσεις στις νέες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

Κοινωνικό Συμβόλαιο, ώστε με την συνεργασία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας να χτυπήσουμε τις ανισότητες και όλοι να κερδίζουν από την κοινή προσπάθεια.

Αυτό απαιτεί όμως μεγάλες και τολμηρές αλλαγές, στις οποίες θέλω να κάνω μία σύντομη αναφορά.

1ον) Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στην εγχώρια παραγωγή. Με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Που σημαίνει νέα χωροταξικά σχέδια, γενναία κίνητρα, αναπτυξιακούς πόλους σε κάθε περιφέρεια που διασφαλίζουν την ισόρροπη και εξωστρεφή περιφερειακή ανάπτυξη.

2ονΈνα νέο μεγάλο πρόγραμμα «πράσινων» δημοσίων επενδύσεων που θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές. Και ένα ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων που θα προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις.

Για εμάς η «μετάβαση» δεν είναι business. Δεν είναι «πράσινο» ότι δεν είναι κοινωνικά δίκαιο. Ό,τι δεν γίνεται με όρους Ενεργειακής Δημοκρατίας.

3ον) Αλλάζουμε τον προσανατολισμό του Προϋπολογισμού και της Φορολογικής πολιτικής.

Προτείνουμε:

– Την κατάρτιση σε ετήσια βάση και Περιβαλλοντικού Προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων των αλλαγών σε περιοχές και κατηγορίες του πληθυσμού.

– Σε κάθε επένδυση που ενισχύει το δημόσιο, τίθεται ΡΗΤΡΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, με συγκεκριμένους πράσινους στόχους αλλά και στόχους ενίσχυσης της απασχόλησης.

– Και χαμηλότερος ΦΠΑ σε υπηρεσίες και δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.

4ον) Ένα σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος

Που καλύπτει και στηρίζει καθολικά και με ισότιμη πρόσβαση, όλους τους πολίτες για όλη την διάρκεια του βίου τους.

Που χρηματοδοτείται από μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση που κατανέμει αναλογικά και δίκαια τα βάρη.

  • Με ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ.
  • Με βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα που έχει ως βάση την αναδιανεμητική δικαιοσύνη.
  • Με ισχυρό σύστημα «ένταξης» στην εργασία και την κοινωνική ζωή των ευάλωτων ομάδων, με «οριζόντιες» προβλέψεις σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.

5ονΕργαζόμενοι με δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Η πρόοδος και η εξέλιξη, συνδέονται άρρηκτα με την στρατηγική της Πλήρους Απασχόλησης, των αξιοπρεπών αμοιβών, και της Νέας Ρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις, που διασφαλίζεται με κανόνες και ισχυρές συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν για όλους. Και φυσικά, θέτουμε το θέμα της αύξηση του κατώτατου μισθού, μέσα από το διάλογο των κοινωνικών εταίρων.

6ονΈνα σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης, με ψηφιακό και αποκεντρωμένο κράτος

– Ψηφιακός μετασχηματισμός για να γίνει ευκολότερη η ζωή μας. Που δεν εξαντλείται στα πιστοποιητικά. Στο κέντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, με επέκταση του πεδίου εφαρμογής της. Με διαδικασίες για την λογοδοσία όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με τρόπο καθολικόδιαφανή και προσβάσιμο στον κάθε πολίτη.

– Αξιοκρατία και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης. Γενικοί Γραμματείς και Διοικητές Οργανισμών με δημόσια προκήρυξηαντικειμενικά κριτήρια και θητεία.

Κυρίες και Κύριοι,

Μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι.

Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το πρώτο.

Την Αιτωλοακαρνανία, τη γνωρίζω καλά. Τα φυσικά της οικοσυστήματα, τις 9 λίμνες της, τον ορεινό της όγκο, την αναδυόμενη τουριστικά ακτογραμμή της, τα παραγωγικά της πλεονεκτήματα. Τις μεγάλες αναπτυξιακές της προκλήσεις. Που αφορούν:

– Τα κρίσιμα έργα υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας.

– Την οδική ασφάλεια και τη διευκόλυνση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

– Τη βελτίωση της παροχής των τοπικών υπηρεσιών υγείας.

– Θέματα της τοπικής Οικονομίας, της εξωστρέφειας του πρωτογενή τομέα

– Θέματα της πανεπιστημιακής και σχολικής εκπαίδευσης στο νομό.

Κρίσιμες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Που απαιτούν συνεργασίασχέδιο και συμμετοχή.

Σε κεντρικόπεριφερειακό και τοπικό επίπεδο, με τα επιμελητήρια, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τις μονάδες κοινωνικής οικονομίαςπεριφερειακούς και τοπικούς φορείς.

Εμείς ήμασταν και είμαστε παρόντες, για να μην αφήσουμε την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη.