Συνέντευξη στο «Μανιφέστο»

21/09/2022

Ενσωμάτωσε, κύριε Χριστοδουλάκη, η κυβέρνηση στο νέο πακέτο μέτρων προτάσεις που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ, όπως ανέφερε ο σχολιασμός για τον πρωθυπουργό;

Μακάρι ο κ. Μητσοτάκης να άκουγε όσα λέει το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του εδώ και μήνες. Μακάρι να άκουγε και ο κ. Τσίπρας  όσα έλεγε η Φώφη Γεννηματά παλαιότερα. Θα ήταν κερδισμένοι και αυτοί αλλά και  ο τόπος. Γιατί πάντα το ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνει και διατυπώνει προτάσεις με αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, με ευθύνη, με σοβαρότητα, μακριά από τον λαϊκισμό.  Δυστυχώς όμως οι δυο τελευταίοι Πρωθυπουργοί της χώρας πορεύτηκαν με αλαζονεία και εμμονές. Πλέον, ειδικά για όσα διατυπώθηκαν στην ΔΕΘ, δεν έχει καμιά αξία να αξιολογούμε την στάση μιας κυβέρνησης η οποία είναι σε πλήρη αποδρομή και με τακτικισμό ή και τυχοδιωκτισμό προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και εντυπώσεις.  Το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης έχει εξανεμιστεί. Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά κοστολόγησε 5,5 δις τη λήθη της θεσμικής εκτροπής, δηλαδή της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,  του «επιχειρησιακού λάθους» όπως το χαρακτήρισε. Με τα μέτρα αυτά ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να ρίξει για μια τελευταία φορά στάχτη στα μάτια των πολιτών. Όσο και αν προσπαθεί, όμως, να αντιστρέψει την πραγματικότητα, οι τελευταίοι μήνες της κυβέρνησης απογυμνώνουν ολοκληρωτικά την επικοινωνιακά φιλοτεχνημένη διαδρομή της. Σοβαροφανείς, φιλελεύθεροι αλά κάρτ, λαϊκιστές όταν βολεύει, δημοκράτες μόνο για τους λίγους. Στη ΔΕΘ είδαμε τα “πυροτεχνήματα” της πολιτικής αυλαίας αυτής της διακυβέρνησης.  Η χώρα ζητάει πολιτική αλλαγή.

Πώς κρίνετε τα μηνύματα που έστειλε, από τη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Δεν πιστεύω ότι ενδιαφέρουν τον πολίτη τα μηνύματα αυτά. Αφορούν στην παραπολιτική και στα κουτσομπολιά των διαδρόμων, μια καθ’ όλα προσφιλή τακτική της κυβέρνησης, ιδίως όταν βλέπει ότι χάνει το παιχνίδι. Σημασία έχουν τα μηνύματα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης στην ελληνική κοινωνία και ειδικά στη νέα γενιά της πατρίδας. Η ελληνική δημοκρατία πέρασε δια πυρός και σιδήρου για να έρχεται σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και να προσπαθεί να περάσει ως επιχειρησιακό λάθος την παρακολούθηση ενός πολιτικού αρχηγού; Εμείς δεν θα κάνουμε πίσω. Θα επιμείνουμε ασυμβίβαστα στην υπεράσπιση των θεσμών και της δημοκρατίας . Γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μήνυμα που έχει αξία να εκπέμψουμε ως πολιτικό σύστημα προς την κοινωνία  και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, που παρακολουθούν αποσβολωμένοι και με αποστροφή τα όσα συμβαίνουν. 

Βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η λογική ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί βολικό αποκούμπι των συστημικών συμφερόντων έχει τελειώσει. Τη μία μας παρουσιάζουν κοντά με τη ΝΔ και την άλλη με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί απλά δεν τους βολεύει ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο και ισχυρό, με τη δύναμη να διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Εμείς αυτή τη μάχη δίνουμε. Θα τους εξυπηρετούσαμε ως βολικοί άβουλοι, συμπλήρωμα στα σχέδια τους για κατάληψη της εξουσίας. Η πολιτική μας στάση όμως δεν ετεροκαθορίζεται. Πριν με ρωτήσατε για την ενσωμάτωση προτάσεων του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ. Σας αντιστρέφω τα ερωτήματα: Ας απαντήσουν τα στελέχη της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ αν νιώθουν κοντά στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. H πολιτική ουσία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπηρετήσει ψευτοδιλήμματα. Θα υπηρετήσουμε  τον ελληνικό λαό και την πατρίδα.  Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετωπίζει την εξουσία χρησιμοθηρικά ως λάφυρο. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για το λαό και τους πολίτες και αυτούς ακριβώς θα υπηρετήσει.

Υπάρχουν, δηλαδή, προοπτικές για μετακλογική συνεργασία;

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι αταλάντευτη. Ούτε με τους ολιγάρχες, ούτε με τους λαϊκιστές. Ούτε με τα ντηλ, ούτε με τα οφίτσια. Η κάλπη έχει τη δύναμη να δείχνει το δρόμο.  Στη δημοκρατία, άλλωστε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο ελληνικός λαός θα δείξει με την ψήφο του και την επιλογή του ποιον εμπιστεύεται για να οδηγήσει τη χώρα σε καιρούς ευημερίας και ανάπτυξης. Στόχος μας είναι την επόμενη μέρα να είμαστε πρωταγωνιστές και αυτό προσπαθούμε καθημερινά να πράξουμε με τη συστηματική, ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι σε μια κυβέρνηση που καταρρέει, αλλά και απέναντι σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δε σέβεται το ρόλο της και δε λειτουργεί ως τέτοια.

Θα βγει κάτι από την Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις;

Η κυβέρνηση έδειξε ήδη με το ξεκίνημα της εξεταστικής επιτροπής, μια ανεπίτρεπτα αντιθεσμική συμπεριφορά. Είναι ξεκάθαρο ότι επιλέγει τη συγκάλυψη και το δρόμο της συσκότισης. Θα υπερασπιστούμε εντός και εκτός εξεταστικής επιτροπής την Δημοκρατία, όπως έκανε πάντα αυτή η παράταξη. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να κρυφτεί. Τα ερωτήματα, οι ευθύνες είναι εδώ και τον περιμένουν. Δεν μπορεί να αποδράσει από την πραγματικότητα. Το πρωτοφανές, για τα διεθνή δεδομένα, πολιτικό σκάνδαλο έχει την πολιτική του υπογραφή. Θα δούμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας αν είχε και την εντολή του. Με έναν προκλητικό τρόπο, με πολιτικό θράσος επικαλούνται στην κυβέρνηση ακόμα και τώρα το απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψουν την υπόθεση. Διαβάσαμε ήδη για την πιθανή καταστροφή των αρχείων παρακολούθησης του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ. Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν θα φτάσουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας όταν ελέγχεται με τέτοιο τρόπο ακόμη και η κατεξοχήν θεσμική διαδικασία μιας εξεταστικής επιτροπής. Γνωρίζω όμως καλά και είμαι πεπεισμένος, ότι ο ελληνικός λαός θα είναι αμείλικτός στην ετυμηγορία του.

Μπορεί να γυρίσει σε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης σύμπλευση με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο θέμα των παρακολουθήσεων μετά από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την τετραετία 2015-2019;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που μόνο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απαντήσει. Οι επιλογές που κάνει το εκάστοτε κόμμα στην πολιτική του διαδρομή, πόσο μάλλον στο δρόμο προς τις κάλπες, είναι μια συζήτηση που γίνεται εσωκομματικά και με γνώμονα αυτά που ο κάθε χώρος πρεσβεύει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κανείς από τους δύο δε σεβάστηκε τους θεσμούς, όντας στη διακυβέρνηση της χώρας. Είχαμε θεσμικές εκτροπές και προσπάθειες ελέγχου των «αρμών» της εξουσίας τόσο το 2015-2019, όσο και σήμερα. Ευτυχώς οι πολίτες δεν είναι λωτοφάγοι, έχουν μνήμη και κρίση. Και αυτό οι επερχόμενες εκλογές θα το αποδείξουν.

Το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας είναι η ακρίβεια. Πώς μπορούν να ανασάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά;

Δυστυχώς η Κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις της αγοράς ενέργειας, ώστε να θωρακιστεί η χώρα απέναντι σε μια κρίση που φαινόταν να έρχεται. Και τόσους μήνες μετά, η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Αυξήσαμε την υπερεξάρτηση μας από το φυσικό αέριο, η μόνη χώρα της ΕΕ που προέβη σε μια τέτοια κίνηση και πορευόμαστε χωρίς κανένα επενδυτικό σχέδιο και πλάνο αναφορικά με τις ΑΠΕ. Το ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και μήνες καταθέσει τις προτάσεις του στο δημόσιο διάλογο για το θέμα αυτό. Πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, ώστε να επιβαρυνθούν και οι εταιρείες με τμήμα των αυξήσεων και όχι μόνο οι καταναλωτές. Και, προφανώς, πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, μέτρα που έχουν ήδη υιοθετήσει άλλες χώρες της ΕΕ. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επιλέγει να μοιράζει επιδόματα με αποτέλεσμα να κρατά τους πολίτες όμηρους, σε μια πελατειακή λογική εξάρτησης, η οποία δεν ανακουφίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και σίγουρα δεν αποτελεί μόνιμη λύση. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση παραμένει δέσμια των μεγάλων συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας, μετακυλύοντας το βάρος στους απλούς πολίτες, που ανησυχούν πώς θα περάσουν τον επερχόμενο χειμώνα.

Πώς ακούσατε τη φράση «τερατογένεση»;

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν μια σοφιστεία που βολεύει το αφήγημα της κυβέρνησης «Μητσοτάκης ή χάος». Είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη  για πολιτική επιβίωση που ο κ. Πρωθυπουργός δε δίστασε να δημιουργήσει «φανταστικά» σενάρια για υποτιθέμενες συγκυβερνήσεις.  Αυτά όμως δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ, στόχος του οποίου είναι η κατάθεση ξεκάθαρης, εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης με πρόταγμα την αξιοπρέπεια, την οικονομική ευημερία των μη προνομιούχων και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στο τεχνητό δίπολο που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δημιουργήσει για να βγει από τα δικά του προσωπικά και παραταξιακά αδιέξοδα, εμείς απαντάμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτόνομη πορεία.

Η Τουρκία συνεχίζει και τις απειλές και τις προκλήσεις. Μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό το «νταηλίκια γιοκ»;

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία απειλεί συνεχώς την χώρα μας λεκτικά και με ιδιαίτερη ένταση. Μπορούμε να πούμε πως προετοιμάζει ψυχολογικά την τουρκική κοινωνία για κάποιου είδους επεισόδιο. Ταυτόχρονα δημιουργεί και ένα αφήγημα για τις υπόλοιπες χώρες, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πολύ σοβαρή. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να ενημερώνει θεσμικά τα υπόλοιπα κόμματα μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Μέχρι τώρα αυτό δεν συμβαίνει. Ακόμα περιμένουμε την ενημέρωση του πρωθυπουργού από την συνάντηση του 2021 με τον Τούρκο Πρόεδρο. Εξωτερική και αμυντική πολιτική δεν γίνεται εν κρυπτώ. Από εκεί και πέρα η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής προϋποθέτει τέσσερις βασικούς άξονες: την εθνική ενότητα, την ενίσχυση της αμυντικής αποτροπής, την διαμόρφωση μέσω της διπλωματίας ισχυρών συμμαχιών και το κυριότερο την πολιτική βούληση για την υπεράσπιση της χώρας. Το «νταηλικια γιοκ» λοιπόν πρέπει να συνοδεύεται από όλα αυτά για να έχει αποτέλεσμα στην πράξη. Αυτό θα φανεί.