«Να μην προχωρήσει η περεταίρω περιβαλλοντική επιβάρυνση του Ασωπού ποταμού και της ευρύτερης περιοχής του Ωρωπού»
Το θέμα της χωροθέτησης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων στην περιοχή της Τανάγρας, έφερε με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Όπως επεσήμανε, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, δρομολογείται η κατασκευή ΧΥΤΒΕΑ στην Τανάγρα. Η εν λόγω εγκατάσταση χωροθετήθηκε εντός της υδρολογικής λεκάνης του Ασωπού, η οποία γνωρίζει πολύ σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση και λόγω της λειτουργίας της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή Οινόφυτα-Σχηματάρι.
Η συγκεκριμένη χωροθέτηση προκαλεί εντύπωση για δύο λόγους:
1) Υπάρχουν δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες τονίζουν ότι πρέπει η πολιτεία να προβεί στην απορρύπανση του ποταμού, αποτρέποντας οποιαδήποτε νέα επιβάρυνση στην λεκάνη απορροής του Ασωπού ποταμού και να λάβει μέτρα προστασίας και αποκατάστασης της λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεση επικίνδυνων, τοξικών και καρκινογόνων βιομηχανικών αποβλήτων.
2) Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία παραγγέλθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής το 2017 και παραδόθηκε από τον Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας κ. Θωμαϊδη το 2020 «στον Ασωπό παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιομένων χημικών ενώσεων (PFAS), η οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τρεις φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια». Αλγεινή εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι η έρευνα αυτή έμεινε κρυφή από την κοινή γνώμη μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2023.
Ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε να μάθει από τον υπουργό πώς είναι δυνατόν να υπάρχει έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών διαθέσιμη από το 2020, η οποία να αποδεικνύει με σοβαρά επιστημονικά στοιχεία ότι ο Ασωπός είναι ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένος και παρόλα αυτά να αποφασίζεται να χωροθετηθεί η εγκατάσταση επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή στα τέλη του 2022 και να εγκρίνονται οι αντίστοιχοι περιβαλλοντικοί όροι ερήμην της μελέτης αυτής.
Στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ρώτησε τον Υπουργό αν έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατες μετρήσεις ποιότητας υδάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι οποίες παραδίδονται στη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Ενέργειας. Τόνισε δε, ότι αυτές είναι μυστικές και δεν δημοσιοποιούνται, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής οφείλουν να ακούσουν την αλήθεια από τα αρμόδια κυβερνητικά χείλη «Μπορείτε κύριε Υπουργέ σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων να διαβεβαιώσετε ότι η ποιότητα των υδάτων στην περιοχή του Ασωπού είναι στο επίπεδο που προβλέπει η ενωσιακή νομοθεσία;». Επιπρόσθετα ζήτησε να μάθει κατά πόσο έχει ληφθεί υπόψιν του Υπουργείου η προσφυγή των κατοίκων του Ωρωπού, που θέτει ζητήματα απόστασης του ΧΥΤΒΕΑ από το αεροδρόμιο της Τανάγρας, σχολεία, σεισμικά ρήγματα και αρχαιολογικούς χώρους, και αν αυτή ευδοκιμήσει ποια είναι η εναλλακτική λύση του Υπουργείου.
Δυστυχώς, οι απαντήσεις του αρμόδιου Υπουργού δεν υπήρξαν ούτε δεσμευτικές, ούτε καθησυχαστικές.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Αθήνα, 14 Μαρτίου 2024 Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θέμα: «Μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα που ανακύπτουν από την χωροθέτηση Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων στο Δήμο Τανάγρας της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» |
Κύριε Υπουργέ, Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που συντάχθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, (ΕΣΔΕΑ) έχει δρομολογηθεί η κατασκευή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΟΕΔΒΑ) στον Δ. Τανάγρας, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται και η κατασκευή χώρου διάθεσης επικινδύνων αποβλήτων. Μάλιστα στην Προς την κατεύθυνση αυτή, στις 23 Δεκεμβρίου 2022, εκδόθηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΔΑ: ΩΥΔΔ4653Π8-ΚΓΟ) η οποία περιλαμβάνει έναν ευρύ κατάλογο επικίνδυνων αποβλήτων που θα εισέρχονται προς το Κέντρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΚΥΤΕΑ). Παράλληλα έχουν υποβληθεί αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας τόσο για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, όσο και για την χωροθέτηση αυτού του έργου. Το 2008 μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει την εγκατάσταση εκ νέου 300 νέων εργοστασίων που προγραμμάτιζε ο Υπουργός Γ. Σουφλιάς, στη ΒΙΠΕ Τανάγρας, με αποδέκτη τον Ασωπό ποταμού και εκδίδει την τεράστιας σημασίας για την περιβαλλοντική ανάκτηση της λεκάνης του Ασωπού, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1543/08), που Στη συνέχεια, με νέα προσφυγή των κατοίκων του Ωρωπού για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα της Επικράτειας, με την επί δεκαετίες ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων, τοξικών και καρκινογόνων βιομηχανικών αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό, το ΣτΕ εξέδωσε την με αρ. 3943/2015 απόφαση με την οποία υποχρεούται η Διοίκηση το ταχύτερο δυνατό να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ 1. Ποια συγκεκριμένα μέτρα περιβαλλοντικής ανάκτησης της Λεκάνης του Ασωπού υλοποίησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2008 έως σήμερα και ποιους ελέγχους έκανε την τελευταία πενταετία το Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στη λεκάνη απορροής του Ασωπού και στις εκβολές του στον Ν. Ευβοϊκό; 2. Γιατί επιτρέψατε τη χωροθέτηση της δραστηριότητας του θέματος που συγκεντρώνει επιπλέον απόβλητα από την Επικράτεια και τρίτες χώρες, εντός της Λεκάνης Απορροής του Ασωπού Ποταμού, το σύνολο της οποίας διέπεται από τους όρους της ΚΥΑ 20488/2010 “Καθορισμός Ποιοτικών Περιβαλλοντικών Προτύπων στον ποταμό Ασωπό και Οριακών Τιμών Εκπομπών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού” (ΦΕΚ 749Β/2010), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την ΚΥΑ 100079/2015 (ΦΕΚ 135Β/2015); |
Ο ερωτών βουλευτής Μανώλης Χριστοδουλάκης |