ΕΡΤ1 - Από τις Έξι

23/11/2021
Προσωρινές παροχές επιδοματικής εξάρτησης από τη ΝΔ, στα χνάρια που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πριν ξεκινήσω, μία παρατήρηση για την πανδημία, γιατί άκουσα μία διατύπωση (σσ. από τον εκπρόσωπο τη ΔΝ) για την κανονικότητα στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως κοινωνία την κανονικότητα των 100 νεκρών την ημέρα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς τοποθετούμαστε.

  • Για το κύμα ακρίβειας και την οικονομική κρίση:

Στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είδαμε από την κυβέρνηση μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, στοχεύοντας σε δυνητικά εκλογικά ακροατήρια, με όρους επιδοματικής εξάρτησης, που θύμισαν τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ που η ίδια η ΝΔ κατήγγειλε.

Εμείς τα μέτρα θα τα ψηφίσουμε, όπως και ό,τι, έστω και λίγο, μπορεί να ανακουφίσει αυτούς που το έχουν ανάγκη. Όμως διεκδικούμε αυτά να έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα, προφανώς όλοι μας θέλουμε να στηρίξουμε τους υγειονομικούς. Αλλά η στήριξη αυτή πρέπει να έχει μόνιμη και ουσιαστική μορφή. Είναι αδιανόητο ένα χρόνο τώρα, να μην έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Για τους συνταξιούχους, εφόσον υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε είτε για 13η σύνταξη είτε για ένα επίδομα όπως το ΕΚΑΣ, που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και το οποίο έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η στήριξη τους να αποκτήσει επίσης πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Η ενεργειακή κρίση που έχουμε μπροστά μας, σε συνδυασμό με την πανδημία, οδηγεί σε αύξηση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση και βασικών αγαθών. Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, όχι να πανηγυρίζουμε για αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 2% όταν ο πληθωρισμός φτάνει το 4% και οι ρυθμοί ανάπτυξης υποτίθεται πως θα είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Όμως, δεν αρκούν μόνο αυτά. Έχουμε ήδη μιλήσει για την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς και ο φόρος κατανάλωσης. Ακόμα, δεν είδαμε τίποτα.

Επιπλέον, αναφορικά με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες, έχουμε νέα αύξηση των φόρων, που φτάνει συνολικά στα 3.5 δις, καθώς και μείωση των δαπανών για την υγεία και για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και επίσης, εξακολουθεί να παραμένει πολύ  υψηλή η σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων που πλήττει τους ασθενέστερους.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ για τον Νοέμβρη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο και κυρίως η εστίαση,  αντιμετωπίζουν μια τεράστια μείωση του τζίρου τους, γύρω στο 30-50%. Αντί η κυβέρνηση να σταθεί δίπλα σε όλους αυτούς που δοκιμάζονται σήμερα, όπως με μέτρα που αφορούν την μη επιστροφή της επιστρεπτέας καταβολής, την ρύθμιση των οφειλών τους με 120 δόσεις και ουσιαστικό κούρεμα για τους συνεπείς δανειολήπτες,  και μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την εστίαση, αντ’ αυτού επιλέγει για άλλη μια φορά την σιωπή.

Είναι πολύ σημαντικό να αναρωτηθούμε όλοι εμείς που συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο το πώς ακουγόμαστε στον κόσμο απ’ έξω. Δυστυχώς, εκτός όλων των άλλων, και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή απέκτησε έναν χαρακτήρα τεχνητά πολωτικό που δεν επικεντρώνεται στα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας.

Από την μία, έχουμε το συντηρητικό πρόσημο διακυβέρνησης της ΝΔ, που φάνηκε με το εργασιακό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό και την υπονόμευση του αναδιανεμητικού του χαρακτήρα, την απαξίωση του ΕΣΥ, τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την αδιαφορία της για αποτελεσματικά μέτρα μπροστά στην αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών.

Από την άλλη, έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση απαξιωμένη από την κοινωνία, η οποία, υπό το βάρος της δικής της διακυβέρνησης, αδυνατεί να πείσει πως έχει ρεαλιστική αντιπρόταση διακυβέρνησης.

Οι διαμάχες τους δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Ήρθε η ώρα να καλύψουμε το πολιτικό κενό που υπάρχει, της έκφρασης και της εκπροσώπησης των προοδευτικών δημοκρατικών πολιτών. Φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις ότι μέσα από την σκληρή δουλειά του Κινήματος Αλλαγής, την υπεύθυνη στάση μας, τον τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, τις προτάσεις μας και το θάρρος να συμφωνούμε στα δύσκολα προς όφελος του ελληνικού λαού, ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αξία του να μπορεί κάποιος να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Υπάρχει αυτό το ευρύ κοινωνικό προοδευτικό μέτωπο, το οποίο μπορεί να μην εκφράστηκε ή να αναζήτησε την ελπίδα αλλού και να απογοητεύτηκε. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, μπορούμε και θα αποτελέσουμε την διέξοδο τους.