ΣΚΑΪ 100,3

25/09/2021
Οι γερμανικές εκλογές ευκαιρία για αλλαγή πορείας στην Ευρώπη

Για τις εκλογές στη Γερμανία:

Στις αυριανές γερμανικές εκλογές, υπάρχει η προοπτική μέσα από μια κυβέρνηση με πυλώνα το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας να αλλάξει η κατεύθυνση της ίδιας και της Ευρώπης.

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, η αποτίμηση του ρόλου της δεν έχει θετικό πρόσημο. Ανακόπηκε η σταθερή πορεία προς την πολιτική και οικονομική της ενοποίηση και αντ’ αυτού είδαμε νέες μορφές εθνικού απομονωτισμού, ακραίες φωνές και προφανώς για αυτό υπάρχουν ευθύνες.

Υπάρχει μια ευκαιρία να αναπροσαρμόσει και η Γερμανία τη στρατηγική της για μία Ευρώπη που θα ξεφεύγει από τη λογική των δύο ταχυτήτων,  και του μεγάλου χάσματος ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των περιφερειακών κρατών-μελών. Ευκαιρία για πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την πολιτική της ενοποίηση και την ενιαία λειτουργία της.

 

Για τις αλλαγές που δρομολογούνται στη ΔΕΗ:

Το επιχείρημα που ακούγεται είναι ότι η ΔΕΗ αναζητά χρήματα για να προχωρήσει σε επενδύσεις. Θυμόμαστε, όμως, όλοι ότι πρόσφατα πουλήθηκε ο μισός ΔΕΔΔΗΕ εξασφαλίζοντας αρκετά δις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να καλύψουν το σκέλος των αναγκαίων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Εδώ υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα. Η κυριότητα του Δημοσίου φεύγει από το 51% και πλέον θα αφορά περίπου το 33%. Αυτό ναι μεν δεν επηρεάζει τις καταστατικές και στρατηγικές αποφάσεις αλλά επηρεάζει το day-to-day management της επιχείρησης, επηρεάζει τον έλεγχο της διοίκησης και δυστυχώς εκτιμώ, ότι ανοίγει και έναν δρόμο επικίνδυνο και για περαιτέρω αντίστοιχες κινήσεις σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου.

Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε σε μια εποχή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.  Και αντί αυτή να ενισχύεται σε αυτή τη συγκυρία ώστε να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο ασκώντας πιέσεις και στους άλλους παρόχους, αντιθέτως υποβαθμίζεται.