Επίσκεψη στα Ιωάννινα: Να αλλάξει η στρατηγική των οριζόντιων μέτρων καθολικής εφαρμογής

26/01/2021

Σήμερα το πρωί, βρεθήκαμε στα Ιωάννινα, όπου επισκεφθήκαμε τα δύο νοσοκομεία του νομού, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το ΓΝ Χατζηκώστα. Εκεί, συναντηθήκαμε με φορείς των εργαζομένων των νοσοκομείων και τις διοικήσεις τους, με τους οποίους συζητήσαμε για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία που σηκώνουν το βάρος της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή, τα προβλήματα και οι ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΣΥ, ενώ ευχαριστήσαμε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την μάχη που δίνει με αυταπάρνηση. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επίσκεψης, συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου, όπου συζητήσαμε τα προβλήματα του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, και τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας.

Δήλωση από τα Ιωάννινα:

«Βρεθήκαμε σήμερα στα Ιωάννινα, για να συναντήσουμε από κοντά και να συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς, και κυρίως με τους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές, που δίνουν τη μάχη από την πρώτη γραμμή.

Η πανδημία είναι παρούσα, και δυστυχώς, με τον υφιστάμενο ρυθμό εμβολιασμού, θα συνεχίσει να είναι για αρκετούς μήνες ακόμα. Χρειάζεται, έστω και τώρα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη του ΕΣΥ και των ανθρώπων του στην πράξη, απάντηση στα ευχολόγια και την απαξίωση.

Και σίγουρα, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας. Βασική αρχή, η αλλαγή της στρατηγικής των γενικών, οριζόντιων μέτρων καθολικής εφαρμογής. Μαζικά τεστ, ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα, στεγανοποίηση νομών και εξειδικευμένα μέτρα με βάση τα δεδομένα αυτά. Έτσι, θα μπορεί η οικονομία να ανοίξει με όρους υγειονομικής ασφάλειας. Και να το κάνει μόνιμα και όχι με μπρος-πίσω που γεμίζουν τους πολίτες με αβεβαιότητα. Να τους δείξουμε ότι απέναντι στις διαρκείς κυβερνητικές παλινωδίες και ανακολουθίες, μπορεί να υπάρξει σχέδιο και προοπτική.»