ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1

26-08-2020
«Στα εθνικά θέματα δεν υπάρχουν παρόντες και απόντες»

• Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο:

➢ Σε σοβαρά θέματα και ειδικά σε θέματα με εθνική  διάσταση, δεν υπάρχουν παρόντες και απόντες.

➢ Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε και αποφάσισε να υπερψηφίσει τις δύο συμφωνίες, συμβάλλοντας στην ανάγκη το πολιτικό σύστημα να εκφραστεί ενιαία σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Στέλνοντας και ένα μήνυμα ότι η εξωτερική μας πολιτική στα δύσκολα θέματα πρέπει να είναι συντεταγμένη και ενωτική.

➢ Φυσικά και υπάρχουν ενστάσεις.  Επιγραμματικά αναφέρω, ότι στη συμφωνία με την Ιταλία υπάρχει θέμα με την επήρεια των νησιών μας και ειδικά των βορειότερων και πώς αυτό επηρεάζει σε επόμενο στάδιο την οριοθέτηση με την Αλβανία, αλλά και με τα αλιευτικά δικαιώματα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

➢ Και στη συμφωνία με την Αίγυπτο, πρέπει να καταστεί σαφές πως ο «μερικός» χαρακτήρας της δε σημαίνει υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνει υπόνοιες προς την Τουρκία ότι μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα πέραν του 28ου Μεσημβρινού. Καθώς και ζητήματα που αφορούν σε πιθανή μειωμένη επήρεια σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κρήτη κλπ.

➢ Το κεντρικό μήνυμα του Κινήματος Αλλαγής, ως πολιτική επιλογή, είναι ότι στην κρίσιμη αυτή συγκύρια η χώρα πρέπει να έχει ενιαία πολιτική στάση για να μην αλλοιώνονται τα μηνύματα που στέλνουμε προς τα έξω και ειδικά προς ένα γείτονα που έχει συντεταγμένη στρατηγική σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.