ΣΚΑΪ - NEWSROOM

26/08/2021
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκρίνονται διαρκώς για το ποιος είναι ο λιγότερο κακός

Για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των Πολιτικών Αρχηγών για τις πυρκαγιές:

Χθες μπορούσαμε να έχουμε μια σημαντική ευκαιρία – και αυτό διεκδικήσαμε ως Κίνημα Αλλαγής και η ίδια η Φ. Γεννηματά, διεκδικώντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων – για το θέμα των πυρκαγιών. Για να συζητήσουμε με νηφάλιο τρόπο και ψυχραιμία για το τι πήγε λάθος, για το εάν υπάρχουν ευθύνες και πώς μπορούν και πρέπει να αποδοθούν και το σημαντικότερο, για το τι πρέπει να διορθώσουμε σε επίπεδο πρόληψης, σε επίπεδο επιχειρησιακό και φυσικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί τόσο βάναυσα τον τελευταίο μήνα.

Δυστυχώς αντί αυτών, είδαμε ξανά μια αλαζονική συμπεριφορά από τον κ. Μητσοτάκη, η οποία ουσιαστικά ανέτρεψε και την ίδια την στάση που ο ίδιος επικοινωνιακά είχε προσπαθήσει να χτίσει, ζητώντας συγγνώμη λίγες ημέρες μετά τις πυρκαγιές.

Δεν γίνεται όταν έχει συντελεστεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με 4,5 φορές περισσότερες καμένες εκτάσεις από τον μέσο όρο των τελευταίων 12 ετών, και όταν άνθρωποι έχουν χάσει σπίτια και καλλιέργειες, να βγαίνεις και να λες υποτιμητικά σε αυτούς ότι «ο καθένας ήθελε ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό του».

Δεν γίνεται αντίστοιχα κάθε φορά που στριμώχνεσαι να απευθύνεσαι σε πολιτικό σου αντίπαλο και μάλιστα σε αρχηγό κόμματος, τη Φώφη Γεννηματά συγκεκριμένα, με τρόπο απόλυτα υποτιμητικό, περιφρονητικό, αυτό που η ίδια ανέφερε στη Βουλή ως mansplaining, λέγοντας της ότι «τόσο δύσκολο είναι να τα καταλάβετε;» ή «αυτοί που σας τα γράφουν». Απευθυνόμενος, μάλιστα, σε μια πολιτικό που έχει διατελέσει Υπερνομάρχης με άψογη διαχείριση της πολιτικής προστασίας και Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωρίζοντας πολύ καλά τα ζητήματα αυτά. Απλά, επειδή ο Πρωθυπουργός έκανε πως δεν κατάλαβε την ερώτηση που του έκανε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής για τα διαθέσιμα εναέρια μέσα, το συντονισμό και την κατανομή τους κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, επί των οποίων δεν απάντησε ποτέ.

Αποκορύφωμα το γεγονός ότι κάθε φορά που υπάρχει ένα μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα,  αισθάνεται την ανάγκη να καταφύγει σε μια σύγκριση με το παρελθόν. Συγκρίνοντας στρέμματα με φέρετρα! Το παρελθόν το έκλεισε ο ίδιος ο ελληνικός λαός στις προηγούμενες εκλογές. Ψήφισε τη ΝΔ για να είναι καλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γίνεται εκμεταλλευόμενοι έναν πολύ χαμηλό πήχη που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς να συγκρίνονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ο λιγότερο κακός από τους δυο σε βάρος όμως των πραγματικών προβλημάτων που έχει η κοινωνία μας, αναδεικνύοντας ένα τεράστιο πλεόνασμα ανικανότητας και διαχείρισης κρίσιμων συγκυριών αλλά και έλλειμμα αντίληψης και ενσυναίσθησης για το που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας και πόσα προβλήματα έχει να διαχειριστεί.


Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς και την πανδημία:

Ως Κίνημα Αλλαγής ήμασταν καθαροί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας. Στηρίξαμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης,  και με το προσωπικό μας παράδειγμα αλλά και πολιτικά, με απόλυτο τρόπο. Όχι μισοί- μισοί, διότι δεν γίνεται να λέμε ότι είμαστε υπέρ, αλλά πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει και να λέει ότι τα εμβόλια δεν είναι δοκιμασμένα. Στηρίξαμε απόλυτα τον εμβολιασμό και με τη δική μας καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, και ήμασταν εκείνοι που ψηφίσαμε τον Ιούλιο υπερ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών για τον εξής απλό λόγο:

Τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και οι δομές πρόνοιας είναι κατεξοχήν χώροι υποδοχής ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων που αν κολλήσουν τον ιό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Είναι αυτονόητο ότι οι άνθρωποι που τους φροντίζουν και έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να μειώσουμε την πιθανότητα διασποράς.

Εδώ όμως μπαίνει ένα σημαντικό ζήτημα. Η Κυβέρνηση ήξερε τους αριθμούς, ήξερε δηλαδή πόσοι από το υγειονομικό σύστημα είναι ανεμβολίαστοι και άρα θα τεθούν σε αναστολή. Έπρεπε από τότε να είχε φροντίσει να μην χρειαστεί να φτάσουμε τρεις ημέρες πριν για να διαπιστώσουμε ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και κενά. Ακόμη και εάν χρειάζονταν προσωρινές προσλήψεις που θα κάλυπταν τα κενά. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους υγειονομικούς. Ακόμα και αν το λύναμε, προχθές είχαμε ρεκόρ κρουσμάτων, και εξακολουθούμε να έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, περίπου στο 55% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι και στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουμε ένα τεράστιο έλλειμα ελέγχου και επιτήρησης της εφαρμογής τους, αλλά και μια προφανή αποτυχία της Κυβέρνησης να πείσει  στην πράξη τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί.


Για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης:

Ακούσαμε προχθές τα νέα μέτρα. Δεν φτάνει να ανακοινώνουμε νεα μέτρα. Πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούν να εφαρμοστούν και να τηρηθούν, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να τα ανακοινώνουμε. 

Ήμασταν οι πρώτοι, ως Κίνημα Αλλαγής, που στηρίξαμε την ύπαρξη κινήτρων και αντικινήτρων μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων για προφανείς ιατρικούς και επιστημονικούς λόγους που αφορούν την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Όμως το γεγονός της απαγόρευσης στους ανεμβολίαστους της πρόσβασης σε δομές που ούτως ή άλλως είναι δωρεάν και δημόσιες, και που αφορούν μάλιστα τα τεστ, δημιουργεί περισσότερα εμπόδια, στα κρίσιμα θέματα της ιχνηλάτησης, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που βρισκόμαστε, και πρέπει όλοι να προβληματιστούμε μήπως έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Και μάλιστα με τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες αντιδραστικές τάσεις και ρεύματα που μπορούν να οδηγήσουν ξανά σε πόλωση και σε διχασμό.