OPEN TV - Ώρα Ελλάδος

27/08/2021
Να επενδύσουμε στην πειθώ και όχι στην τιμωρία, για να αποφύγουμε νέα αντιδραστικά ρεύματα και μορφές κοινωνικού διχασμού

Για τις δηλώσεις Πατούλη και Σπανού για τις πυρκαγιές:

Μάλλον είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Περιφερειαρχών της ΝΔ. Αν θυμάστε πριν τέσσερις ημέρες ο κ. Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, βγήκε και κατήγγειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι υπήρχε εντολή «μη κατάσβεσης» για την πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας. Την επόμενη ημέρα, μάλλον μετά από κυβερνητική επίπληξη, το πήρε πίσω.

Χθες είχαμε τον κ. Πατούλη να κάνει αντίστοιχες δηλώσεις για έλλειψη ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

Σήμερα το πρωί, τον άκουσα να ανασκευάζει και ότι μπορεί μεν να έγιναν κάποια λάθη, χωρίς κανένας να μας λέει ποια είναι αυτά, αλλά τελικά όλα λειτούργησαν καλώς και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες (σύμφωνα με τον Πατούλη).

Είναι προφανές ότι υπάρχει ζήτημα, το οποίο αφορά καταρχάς τον κεντρικό συντονισμό. Για το λόγο αυτό και εμείς διεκδικήσαμε να υπάρξει μια τέτοια συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για να συζητήσουμε ψύχραιμα και νηφάλια ακριβώς τι πήγε λάθος και κυρίως, τι πρέπει να διορθώσουμε από εδώ και στο εξής, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακό και συντονιστικό την ώρα της πυρκαγιάς, αλλά και στο πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν.

Δε γίνεται όταν έχουμε την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων ετών, με 4,5 φορές παραπάνω καμένες εκτάσεις από τον μέσο όρο της τελευταίας 12ετίας, να βγαίνει ο πρωθυπουργός στη Βουλή με αλαζονικό ύφος, και απευθυνόμενος στους πολίτες που χάσανε σπίτια, καλλιέργειες και περιουσίες να αναφέρει πως όλοι θέλανε ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό τους, να μιλάει ειρωνικά και υποτιμητικά, στα όρια του σεξισμού, απέναντι σε αρχηγό πολιτικού κόμματος, την Φώφη Γεννηματά, λέγοντάς της «αυτοί που σας τα γράφουν» και «τι είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε» επειδή πολύ απλά ο ίδιος δεν ήθελε να απαντήσει στην ερώτηση για το πόσα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα, ποιος τα συντόνιζε και με τι τρόπο έγινε η κατανομή τους στις πυρκαγιές.

Το χειρότερο από όλα, κάθε φόρα που στριμώχνεται ο Πρωθυπουργός, καταφεύγει στην παρελθοντολογία, κάνοντας ακόμα και τη χυδαία σύγκριση μεταξύ στρεμμάτων και φέρετρων, απλά και μόνο επειδή ο πήχης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαμηλός, για να δούμε ποιος από τους δύο είναι ο χειρότερος.


Για την πανδημία:

Ως ΚΙΝΑΛ ήμασταν οι μόνοι που από την αρχή και με καθαρό τρόπο λέγαμε ότι ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο, το μόνο εργαλείο, ο μόνος τρόπος για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία. Σταθήκαμε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, γιατί δε γίνεται να μιλάμε για υποδοχείς κατεξοχήν ευπαθών ομάδων και να μην κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε τις πιθανότητες μετάδοσης σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλά στοιχεία που αφορούν τα μέτρα που λαμβάνονται. Δε γίνεται κάθε μέρα να ανακοινώνουμε νέα μέτρα που από μόνα τους αποδεικνύουν την αποτυχία των προηγούμενων, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επιτήρηση και τον έλεγχο της εφαρμογής τους.

Τέλος, την τελευταία εβδομάδα βλέπουμε ότι τα μέτρα αυτά πήραν και εν μέρει τιμωρητικό χαρακτήρα, που δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε νέα αντιδραστικά ρεύματα και νέο κοινωνικό διχασμό, όταν απαγορεύεται η πρόσβαση στους εμβολιασμένους σε ήδη υφιστάμενες δημόσιες και δωρεάν παροχές. Ειδικά όταν αυτές αφορούν τα τεστ, δηλαδή την ιχνηλάτηση του ιού, που σε αυτή τη συγκυρία είναι ίσως πιο σημαντική από ποτέ.