MEGA - MEGA Σαββατοκύριακο

28/03/2021

«Η επανεκκίνηση δεν μπορεί να γίνει πάνω σε ερείπια»

Χθες είχαμε για ακόμη μια φορά περισσότερα από 3.000 κρούσματα, αρνητικό ρεκόρ με 728 διασωληνωμένους και 72 νεκρούς, την ίδια στιγμή που είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως η πανδημία, όχι μόνο είναι παρούσα, αλλά συνεχίζει να κορυφώνεται και να επιδεινώνεται.
 

Τρία σημεία για τα ζητήματα της πανδημίας:

Πρώτον, το βασικό μας πρόβλημα είναι η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα τα νοσοκομεία στην Αττική.

Ενδεικτικά, με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε κατά μέσο όρο περισσότερους από 50 διασωληνωμένους ανά ημέρα εκτός ΜΕΘ, στην Αττική.

Αυτό που τονίζουμε από πέρυσι – αλλά ας γίνει έστω και τώρα που τα πράγματα είναι πέρα των οριακών τους σημείων – είναι πως οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά στον δημόσιο σχεδιασμό. Και μάλιστα με απόλυτο τρόπο.

Αντ’ αυτού, η Κυβέρνηση, τις πρώτες δύο κλινικές που οικειοθελώς παρουσιάστηκαν, τους μεταβίβασε μόνο ήπια περιστατικά covid, δίχως αναπνευστικά προβλήματα και μη εμπύρετα, και σε όλες τις υπόλοιπες που υποτίθεται ότι επιτάχθηκαν, ανέθεσε μόνο μη covid περιστατικά.

Με τα μη covid και τα ήπια covid σίγουρα δεν μπορεί να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας όσον αφορά τις ΜΕΘ και να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό.
 

Δεύτερον, γίνεται μεγάλη κουβέντα για την τήρηση των μέτρωνΟφείλουμε να αντιληφθούμε ότι έχουμε μια πολύ κουρασμένη κοινωνία, και μάλιστα, μια κοινωνία όπου συσσωρευμένα περιστατικά που καταδεικνύουν ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη τήρηση των μέτρων, με κάποιους να είναι υπεράνω του νόμου, με φαινόμενα Πάρνηθας, Ικαρίας και κομματικών εμβολιασμών, συνηγορούν στο να χαθεί η εμπιστοσύνη απέναντι σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Και πέραν αυτού, όπως επισημαίνετε και στο χθεσινό σας δελτίο ειδήσεων, δεν υπάρχει και κανείς που να επιβλέπει την τήρηση των μέτρων.

Το συμπέρασμα είναι απλό, είτε τα μέτρα χρειάζονται και πρέπει να εφαρμοστούν και άρα πρέπει κάποιος να τα επιβλέπει, ή δεν χρειάζονται και αυτό οι πολίτες οφείλουν να το γνωρίζουν.
 

Και τρίτον, το έξυπνο ακορντεόν για το άνοιγμα απέτυχε.  Δεν στηρίχθηκε εμπροσθοβαρώς η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, και δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα οικονομικά μέτρα για να μπορέσουν έστω όταν έρθει η επανεκκίνηση να σταθούν στα πόδια τους.

Δεν γίνεται η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει πάνω σε ερείπια.
 

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας:

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 25 Νοεμβρίου είχαμε καταθέσει πρόταση για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας:

  • Την «ημέρα 0» προχωράμε σε μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Μαζικά και όχι δειγματοληπτικά. Η Σλοβακία προμηθεύτηκε 50 εκατομμύρια τεστ με 50 εκατομμύρια ευρώ. Ελάχιστο κόστος σε σχέση με αυτό που χάνει η πραγματική οικονομία. Αποτυπώνουμε έτσι το ακριβές επιδημιολογικό φορτίο της χώρας σε κάθε νομό και σε κάθε νησί της χώρας.
  • Στη συνέχεια, στεγανοποιούμε τους νομούς και τα νησιά με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ 48 ωρών για εξαιρετικές περιπτώσεις μετακινήσεων.
  • Και έπειτα, εφόσον ξέρουμε όλα τα θετικά κρούσματα και τα απομονώνουμε, με βάση το διακριτό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού και κάθε νησιού, πάμε σε εξειδικευμένα μέτρα. Όπου είναι υψηλό το φορτίο προχωρούμε σε αυστηροποίηση των μέτρων για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ. Όπου όμως δεν είναι, ανοίγουμε με ασφάλεια την οικονομία και την κοινωνική δραστηριότητα. Και με αυτόν τον τρόπο μακροπρόθεσμα και όχι με ορίζοντα εβδομάδας.