Το Συνέδριο μιας νέας εποχής

Άρθρο στο «Powergame» - 28/05/2022

Το 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής έριξε αυλαία. Ένα κρίσιμο πολιτικό γεγονός, και ένα ακόμα καθοριστικό βήμα στη διαδικασία της πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης της παράταξης.

Βρεθήκαμε με φίλους και στελέχη μας από όλη την Ελλάδα, συζητήσαμε πολιτικά και επανεπιβεβαιώσαμε την αταλάντευτη στοχοπροσήλωση μας, ώστε να κάνουμε την παράταξη μας ξανά πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Μοχλό ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών, σε μία νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας. Όπλο μας, η δύναμη που μας έδωσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εσωκομματικές μας διαδικασίες, οι διαχρονικές αξίες της παράταξης, οι αρχές και οι παρακαταθήκες μας. Περήφανοι για την ιστορική μας διαδρομή, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Επί της πολιτικής ατζέντας, το πρώτο κρίσιμο εργαλείο στις μάχες που έχουμε μπροστά μας σε επίπεδο κοινωνίας, το πώς απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα. Πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος, και μία διαρκής διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ζητήματα για τα οποία οφείλουμε να μιλήσουμε για τις δικές μας απαντήσεις, τις δικές μας θέσεις και προτάσεις, το δικό μας όραμα. Επεξεργασίες που αποτέλεσαν αντικείμενο, αλλά και απότοκο της συνεδριακής μας διαδικασίας.

Επί της θεσμικής μας λειτουργίας, κάναμε σαφές πως από τη νέα προσπάθεια της παράταξης, δεν περισσεύει απολύτως κανείς. Οφείλει να είναι, πλέον, δέσμευση όλων, η προτεραιοποίηση της συλλογικότητας  έναντι των ατομικών επιδιώξεων. Ένα κόμμα ανοιχτό και συμμετοχικό, ελκυστικό στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους. Με διαρκή τριβή με τα κινήματα και την κοινωνία, με αρχές, ιδέες, ενότητα και συστράτευση.

Επί της πολιτικής μας στρατηγικής, επανεπιβεβαιώσαμε τον μεγάλο μας στόχο. Να αποτελέσουμε εμείς την πολιτική δύναμη που μπορεί να προσφέρει μια αξιόπιστη προοδευτική λύση για τον τόπο. Χωρίς λαϊκισμό, χωρίς «ναι μεν, αλλά», μακριά από τις ίσες αποστάσεις και τον ετεροπροσδιορισμό, πραγματικά δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη. Με στόχο τη συγκρότηση κυβερνητικής πρότασης με προοδευτικό και σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Απέναντι σε όσους ονειρεύονται «καμένες» εκλογές, δεκανίκια, παραρτήματα και βολικά συμπληρώματα.

Αναδείξαμε εκ νέου τις κεντρικές συλλογικές οργανωτικές μας δομές, τους ανθρώπους εκείνους που θα αποτελέσουν τους βασικούς εκφραστές της εξωστρέφειας και του πολλαπλασιασμού των πολιτικών μας μηνυμάτων. Βάλαμε τις διαχωριστικές μας γραμμές, ιδεολογικά, με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά και ηθικά και αισθητικά, με όσους πλήγωσαν την παράταξη.

Ο δρόμος πλέον είναι ανοιχτός. Οι προϋποθέσεις πληρούνται. Θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη σκέψη που μας κράτησε όρθιους στα δύσκολα. Πως χαμένες, είναι μόνο οι μάχες που δεν δόθηκαν ποτέ.