Συνέντευξη στην εφημερίδα «Δημοκρατική της Ρόδου» - 29/08/2021

Κύριε Χριστοδουλάκη, να ξεκινήσουμε από το θέμα της πανδημίας, πώς βλέπετε τη σημερινή κατάσταση και την προοπτική για το φθινόπωρο που έχουμε μπροστά μας;

Δυστυχώς τη βδομάδα που μας πέρασε, είδαμε ένα νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, το οποίο καταδεικνύει ότι η πανδημία είναι ακόμα παρούσα και ότι το φθινόπωρο που έχουμε μπροστά μας κρύβει δυσκολίες και κινδύνους. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα χαμηλά σε επίπεδα ολοκληρωμένων εμβολιασμών, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, περίπου στο 55%, εντείνει την ανάγκη συντεταγμένων και αποτελεσματικών πρωτοβουλιών σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στη διασφάλιση των απαιτούμενων ελέγχων, της παρακολούθησης και επιτήρησης της εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που δυστυχώς τους μήνες του καλοκαιριού υστέρησαν σοβαρά. Γιατί δε φτάνει μόνο να ανακοινώνεις διαρκώς καινούργια μέτρα, πρέπει πολύ περισσότερο να μπορείς να εγγυηθείς και την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Και το δεύτερο έχει να κάνει με την ανάγκη μιας οργανωμένης καμπάνιας πειθούς, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας μας για να μπορέσει η διαδικασία του  εμβολιασμού να εξέλθει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Γιατί πολύ απλά είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε ξανά τις ζωές μας πίσω και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία.


Ποια είναι η γνώμη σας για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους;

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση, δυστυχώς καταδεικνύουν την αποτυχία εφαρμογής των προγενέστερων που η ίδια είχε αποφασίσει. Εμείς από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ των απαιτούμενων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, στηρίξαμε πρώτοι απ’ όλους την ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, με απόλυτο τρόπο και όχι με μισόλογα, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι, και αντίστοιχα ψηφίσαμε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολίου στους υγειονομικούς. Για τον πολύ απλό λόγο ότι τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και οι δομές πρόνοιας είναι κατεξοχήν χώροι υποδοχής ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων που αν κολλήσουν τον ιό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Είναι αυτονόητο ότι οι άνθρωποι που τους φροντίζουν και έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να μειώσουμε την πιθανότητα διασποράς.

Είμαστε υπέρ της ύπαρξης κινήτρων και αντικινήτρων μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων για προφανείς ιατρικούς και επιστημονικούς λόγους που αφορούν την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Ακούγοντας όμως τα νέα μέτρα, με την απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που έτσι κι αλλιώς διατίθενται δωρεάν, πόσο μάλλον όταν οι υπηρεσίες αυτές αφορούν τα τεστ και ενισχύουν την ιχνηλάτηση του ιού, γεννάται ένας προβληματισμός. Γιατί αντί να ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης, που είναι παραπάνω από αναγκαία και κρίσιμη σε αυτή τη συγκυρία, μπαίνουν νέα προσχώματα και εμπόδια σε αυτήν, και μάλιστα με τιμωρητικά χαρακτηριστικά. Και επιπρόσθετα, τίθεται μία παράμετρος που αφορά την αλλοίωση του οριζόντιου χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Χρειάζεται προσοχή, ώστε να μην προκληθούν τα αντίθετα αποτελέσματα, και μάλιστα με τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες αντιδραστικές τάσεις και ρεύματα που μπορούν να οδηγήσουν ξανά σε πόλωση και σε διχασμό να είναι πάντα υπαρκτός.


Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας, δηλώσατε την ανάγκη να στηριχτούν άμεσα οι πληγέντες, να προχωρήσουν οι αναδασώσεις και να ξεκινήσει μια συντεταγμένη συζήτηση για την πολιτική προστασία της χώρας. Πώς σχολιάζετε, τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης;

Δυστυχώς οι καταστροφές από τις πυρκαγιές το φετινό καλοκαίρι είναι πραγματικά ανυπολόγιστες. Μιλάμε για πάνω από 1,3 εκ. στρέμματα δάσους και πρωτοφανείς ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και τη συνολική παραγωγική βάση των πληγεισών περιοχών. Εμείς από την πρώτη στιγμή θέσαμε την ανάγκη να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για το κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας που δοκιμάστηκε και απέτυχε. Σε κάθε περίπτωση στόχος και προτεραιότητα όλων μας, είναι να μπορέσουμε να δώσουμε ξανά ελπίδα στους ανθρώπους που είδαν τις ζωές και τα όνειρα τους να θάβονται κάτω από τη στάχτη. Να απαντήσουμε στην αγωνία τους και ιδιαίτερα σε αυτή των νέων που θέλουν να μείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους. Να ξαναχτιστούν τα σπίτια, να αποζημιωθούν για τις απώλειες, να δημιουργηθούν νέες δραστηριότητες και θέσεις εργασίας, να σχεδιαστεί με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο η αναδάσωση της περιοχής. Όλα αυτά, προτάσσοντας την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης με τους απαιτούμενους πόρους, στο οποίο οι κύριοι μέτοχοι και διαχειριστές θα είναι η εκάστοτε τοπική κοινωνία, η αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής. Όσο περνάει από το χέρι μας, δεν θα αφήσουμε να εγκαταλειφθούν και να μαραζώσουν οι περιοχές που έχουν πληγεί.


Και πώς είδατε την προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για το θέμα αυτό;

Δυστυχώς είδαμε για ακόμα μία φορά μια αλαζονική συμπεριφορά από τον κ. Μητσοτάκη, η οποία ουσιαστικά ανέτρεψε την ίδια τη συγγνώμη που ο ίδιος είχε ζητήσει λίγες ημέρες μετά τις πυρκαγιές.

Δεν γίνεται όταν έχει συντελεστεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και όταν άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια και τις περιουσίες τους, να βγαίνεις και να λες υποτιμητικά σε αυτούς ότι «ο καθένας ήθελε ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό του».

Δεν γίνεται αντίστοιχα κάθε φορά που στριμώχνεσαι να απευθύνεσαι σε πολιτικό σου αντίπαλο και μάλιστα σε αρχηγό κόμματος, τη Φώφη Γεννηματά συγκεκριμένα, με τρόπο απόλυτα υποτιμητικό, περιφρονητικό και σεξιστικό, αυτό που η ίδια ανέφερε στη Βουλή ως mansplaining, απλά και μόνο επειδή ο Πρωθυπουργός έκανε πως δεν κατάλαβε την ερώτηση που του έθεσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής για τα διαθέσιμα εναέρια μέσα, το συντονισμό και την κατανομή τους κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, επί των οποίων δεν απάντησε ποτέ.

Και κυρίως, δεν γίνεται κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης στριμώχνεται, να καταφεύγει σε μία διαρκή σύγκριση με το παρελθόν. Συγκρίνοντας στρέμματα με φέρετρα! Δεν γίνεται εκμεταλλευόμενοι έναν πολύ χαμηλό πήχη που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς να συγκρίνονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ο λιγότερο κακός από τους δυο σε βάρος όμως των πραγματικών προβλημάτων που έχει η κοινωνία μας, αναδεικνύοντας ένα τεράστιο πλεόνασμα ανικανότητας και αδυναμίας διαχείρισης κρίσιμων συγκυριών για την κοινωνία και τη χώρα.


Πού βρίσκεστε σχετικά με την εκλογή προέδρου στο ΚΙΝΑΛ και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία;

 Όπως είχαμε αποφασίσει στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού μας Συμβουλίου, μετά από την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη και τη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη, θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να αποφασίσει για τις λεπτομέρειες ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες υλοποίησης των εσωκομματικών μας διαδικασιών. Με βασικό στόχο όλων μας, το πώς θα ισχυροποιηθεί η παράταξη μας. Αυτό προϋποθέτει να εγγυηθούμε τον συντεταγμένο και δημοκρατικό διάλογο αλλά και τη μαζική συμμετοχή που θα στρατεύσει ξανά την κοινωνική μας βάση στη συλλογική προσπάθεια να αποκτήσουμε ξανά ρόλο πρωταγωνιστή. Να συζητήσουμε πολιτικά, να αποφασίσουμε για την ατζέντα, τα προτάγματα, το ιδεολογικό μας πρόσημο και την στρατηγική μας για την επόμενη μέρα. Και κυρίως, να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της πολιτικής ενότητας που με κόπο κατακτήσαμε, της αυτόνομης πορείας του χώρου, της διεύρυνσης του αλλά και του αυθεντικού προοδευτικού πολιτικού μας αυτοπροσδιορισμού με σαφή ιδεολογικά όρια και διαχωριστικές γραμμές. Θα το κάνουμε ξανά, όπως το κάναμε πάντα.


Πρόσφατα είδε τη δημοσιότητα σχετική εγκύκλιος την οποία αποστείλατε προς τις οργανώσεις για τους υποψήφιους βουλευτές. Βρίσκεστε σε πολιτική ετοιμότητα; Θα καταφέρει το ΚΙΝΑΛ να ανεβάσει τα ποσοστά του ώστε να παίξει έναν πιο δυναμικό ρόλο μετεκλογικά;

 Όπως είναι προφανές, ο χρόνος διενέργειας των εθνικών εκλογών εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αυτό όμως για εμάς σημαίνει πως θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι και προετοιμασμένοι όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν. Φυσικά και προχωράμε στην απαιτούμενη προεργασία για πιθανό σενάριο αιφνιδιασμού. Η προσωπική μου εικόνα απ’ όλη την Ελλάδα είναι πως σήμερα, ο κόσμος μας ακούει ξανά. Απογοητευμένος από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τη ΝΔ να δυσκολεύεται να υπερβεί τον ήδη χαμηλό πήχη της προηγούμενης κυβέρνησης, αναζητά πολιτική διέξοδο. Εμείς μπορούμε και πρέπει να αποτελέσουμε τη διέξοδο αυτή, ως ο πρωταγωνιστικός, προοδευτικός, πολιτικός πόλος στην Ελλάδα, γεγονός που φυσικά προϋποθέτει την ενίσχυση των πολιτικών και κοινωνικών μας συσχετισμών. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το πετύχουμε.