Αποχαιρετώντας το 2024: Η «μεγάλη εικόνα»

30/12/2024

Αποχαιρετώντας το 2024 – Η «μεγάλη εικόνα»:

▪️Πόλεμος

▪️Κλιματική κρίση

▪️Φτώχεια

🔺Το 2024, περισσότερα παιδιά από ποτέ εκτιμάται ότι ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, ή εκτοπίστηκαν βίαια από αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, πάνω από 473 εκατομμύρια παιδιά (περίπου το 19%) ζουν σε περιοχές που επηρεάζονται από πολεμικές συγκρούσεις, με αυτές να φτάνουν σε αριθμό ρεκόρ, τον μεγαλύτερο από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

👉https://www.unicef.org/press-releases/not-new-normal-2024-one-worst-years-unicefs-history-children-conflict

🔺 Το 2024 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με την κλιματική κρίση να είναι ενεργά παρούσα Σύμφωνα με έκθεση του δικτύου επιστημόνων του World Weather Attribution (WWA), τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα κόστισαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές ύψους 310 δις δολαρίων παγκοσμίως. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2024 συνοδεύτηκαν από εκτεταμένα κύματα καύσωνα, ξηρασία, πυρκαγιές, πλημμύρες, κυκλώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, που κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και εκτόπισαν εκατομμύρια από τις οικίες τους. Ακραίες καιρικές συνθήκες, συνδυαστικά με την ήδη συντελεσμένη υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,3°C προκαλούμενη από ανθρωπογενή αίτια.

👉https://www.worldweatherattribution.org/when-risks-become-reality-extreme-weather-in-2024/

🔺Το 2024, ο ΟΗΕ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 54% των πόρων που απαιτούνται για ανθρωπιστική βοήθεια Οι διεθνείς μηχανισμοί αντιμετώπισης της φτώχειας αποδεικνύονται εκ νέου ανεπαρκείς. Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ θα έχει συγκεντρώσει το 2024 το 46% των 49,6 δις δολαρίων που ζήτησε για ανθρωπιστική βοήθεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που συγκεντρώνει λιγότερα από τα μισά χρήματα από αυτά που επεδίωκε. Η αντίστοιχη προβολή για το 2025 δείχνει ότι τουλάχιστον 117 εκατομμύρια άνθρωποι, που βρίσκονται σε ανάγκη, δεν θα λάβουν φαγητό ή άλλη βοήθεια.

👉https://www.reuters.com/world/global-hunger-crisis-deepens-major-nations-skimp-aid-2024-12-24/

Πολύ απλά, αν ο στόχος μας είναι, κάθε χρόνο που περνάει, να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο… δυστυχώς δεν τα καταφέρνουμε. Η ειρήνη και η γεωπολιτική σταθερότητα, η βιωσιμότητα και η κλιματική προσαρμογή, η υπερεθνική αλληλεγγύη για την πάταξη των ανισοτήτων, δεν μπορούν να είναι απλώς ευχές στον Άγιο Βασίλη. Οφείλουν να είναι ατομική και συλλογική υποχρέωση.

Καλή χρονιά!