Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά στον Δ. Σαρωνικού

01/07/2025

Επισκεφθήκαμε τις πληγείσες από την πρόσφατη πυρκαγιά περιοχές στον Δ. Σαρωνικού.

Αυτό που προέχει είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών, η ταχύτερη δυνατή καταβολή των αποζημιώσεων και η στήριξη των πληγέντων.

Αλλά μαζί με αυτά, και θέματα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, όπως η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού των οικισμών, αλλά και η ανάδειξη της αποτυχίας του μοντέλου καθαρισμού των οικοπέδων από τη ΝΔ, που απλώς μετακυλίει την ευθύνη στους ΟΤΑ, χωρίς ενίσχυση τους σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Και φυσικά, ως προς τα αίτια των πυρκαγιών, πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση στο ζήτημα της υπογειοποίησης των καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν το συχνότερο αίτιο εκκίνησης των πυρκαγιών στη χώρα μας.

Καταθέσαμε εκ νέου ερώτηση στη Βουλή, όπως κάναμε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το θέμα αυτό, ζητώντας απαντήσεις από τη κυβέρνηση για τον σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα για ένα θέμα που μπορεί να δώσει λύση, ώστε να μην ξαναζήσουμε αντίστοιχες καταστροφές, ειδικά σε περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιών.

Όχι άλλος «αναστοχασμός» εκ των υστέρων, όχι άλλο η προτεραιοποίηση της καταστολής έναντι της πρόληψης.